Mérgező féltékenység - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A párommal csodálatos a kapcsolatom, azonban rettenetesen féltékeny. Sajnos a korábbi felesége megcsalta, majd öngyilkos lett, így érthető is volna a gond, de úgy érzem, lassan megfulladok!" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ahogyan Ön is megfogalmazta levelében, a féltékenység és a hűség között sokszor nem találhatunk reális összefüggést. A féltékenység legtöbbször nagy belső bizonytalanságot árul el, ami a párja esetében származhat a volt feleségével való problémákból, de talán még korábbról is, és a volt feleség hirtelen, tragikus halála csak ráerősített erre a bizonytalanságra.

Az elmúlt események (megcsalás, haláleset) fényében bizonytalan lehet önmagában, a nőkben, és tulajdonképpen az életben is, hiszen megtapasztalta, hogy egyik pillanatról a másikra megszakadhat. Teljesen érhető, hogy nagyon félti, fél attól, hogy elveszíti (hiszen ez történt a volt feleségével is).

Kapcsolatfüggőség
A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről

A féltékenység megmérgezheti a kapcsolatot

Azonban érdemes lenne leülni beszélni arról, hogy nagyon szereti, és fontos Önnek, viszont ha ezen nem tudnak változatni, akkor megmérgezi a kapcsolatukat. Mindenen lehet változtatni, ha mindkét fél akarja.

Leginkább neki kellene dolgoznia a féltékenységén, másrészt pedig azt gondolom, hogy a volt feleségének az elgyászolása sem ment végbe teljesen, talán haragszik rá, talán bűntudata is van…

Ezekkel érdemes lenne szakemberhez, pszichológushoz, vagy más lelki segítséggel foglakozó személyhez fordulnia.

Lehet, hogy nagyon ellenáll majd annak, hogy pszichológushoz akarja küldeni, akkor javasolhat párterápiát. A féltékenykedése Önt egyre jobban zavarni fogja, és a másik oldalról megközelítve, ez az állapot neki sem kellemes, hiszen a folyamatos gyanakvás az egyik legkínzóbb érzelmi állapot.

És ha majd a féltékenykedése miatt elkezd tőle elhidegülni, akkor az ő féltékenysége csak még nagyobb erővel fog dolgozni. Érdemes tehát minél előbb kilépni ebből az ördögi körből, de ehhez a változáshoz a párja is kell, neki is látnia kell, hova vezet mindez, és hogy igenis van lehetőség, és megoldás.

Személyiségtípusok a párkapcsolatban
Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

(WEBBeteg/Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.