• A hebefrénia tünetei - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    A testvérem hebefréniában szenved. Többféle kórházi kezelésen is átesett, mégsincs javulás. Mit lehetne tenni? Esetleg vigyük magánrendelésre? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A hebefrénia a skizofrénia egyik altípusa. Dezorientált típusnak is hívják, mert szétesett magatartással, nem következetes beszéddel, a szituációhoz nem illő érzelmi megnyilvánulásokkal jár. A kezelés első sorban (mindenképpen szükséges) gyógyszeres terápia.

    Hirdetések

      A skizofrénia - Tények és tévhitek


    A schizophrenia a pszichózis egyik formája, azaz úgy károsul a gondolkodás, hogy a betegek a valóságot érzékelik rendellenesnek. A pszichózis a zavart agyi működés egyik tünete.
    A skizofrénia - Tények és tévhitek >>

    Ún. antipszichotikus gyógyszerekre van szükség, a pontos dózisbeállítás általában kórházi osztályos kezelést igényel, mivel lehetséges, hogy a tünetek javulása időt vesz igénybe, lehet, hogy többféle gyógyszert, illetve azok kombinációját is ki kell próbálni.

    Emellett pedig figyelni kell az esetleges mellékhatásokra. A pszichoterápia (ha ilyen magánrendelésre gondolt) csupán másodlagos, a tünetek rendeződése után érdemes próbálkozni vele.

    De ajánlott sokszor a családtagok számára is, akár önsegítő csoportokat is érdemes felkeresni.

    Az előbbiekben részletezettek miatt nem magánorvosra, hanem pszichiátriai szakrendelésre és valószínűleg ismételt kórházi bentfekvésre lenne szükség. Javasolnám még (erről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni) ún. "terápiás ház" megkeresését, ahol a hétköznapokat tudja tölteni a páciens, beállított terápia után.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A katatónia okai és tünetei

    A katatónia viselkedésbeli, érzelmi és motoros szimptómákból álló pszichomotoros tünetegyüttes, szindróma. Katatón tünetek felléphetnek skizofrénia, depresszió, anyagcserezavarok és neurológiai betegségek mellett. Cikkünkben a katatónia okairól, tüneteiről és diagnosztizálásáról olvashat.

    A syringomyelia tünetei és kezelése

    A syringomyelia kóros üregképződést jelent a gerincvelőben, esetleg a nyúltvelőben. Leggyakrabban a gerincvelő nyaki szakaszán jelentkezik. Előfordulása nem gyakori. A betegség tünetei általában lassan alakulnak ki, de ritkán hirtelen kezdet is előfordulhat.

    Gyakori daganatos betegségek első tünetei

    Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

    A gyomorfekély lehetséges tünetei

    A fekélyek, refluxbetegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, sőt, még a dohányzást is.

    Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

    A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.