"Üresnek érzem magam" - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"31 éves nő vagyok, van egy kislányom és egy férjem. Jó házasságban élek, mégis üresnek érzem magam. Hamar ingerült leszek, szorongok, rémképeim vannak. Nagyon szeretnék normális és boldog lenni!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kiüresedettség, depresszió és szorongás hátterében sok minden meghúzódhat, többségében nem is csak egyetlen oka van. Érdemes végiggondolni, mióta érzi magát így, mi minden történt akkoriban, amikor ezek az érzések megjelentek.

Van, amikor külső környezeti tényezők hatására alakul ki az Ön által leírt negatív hangulat, de emellett általában olyan személyiségjellemzőkkel magyarázható, mint például mennyire vagyunk hajlamosak a bűntudatra, vagy mennyire tudjuk kiadni magunkból a bennünk keletkező indulatainkat, mennyire tudjuk elmondani és képviselni a véleményünket.

Például lehetséges, hogy sok mindent magunkban tartunk, sok mindent inkább lenyelünk, csak hogy ne legyen vita. A bűntudat, a ki nem fejezett indulatok hozzájárulhatnak az Ön által leírt jelenségekhez.

Azt nem írta, dolgozik-e, de sokszor a munkahelyi problémák is akarva-akaratlanul, ha nem is vesszük észre, de beférkőznek a családi életünkbe. Elképzelhető, hogy ez elmúlt időszakban nagyon lefárasztotta, túlvállalta magát, kimerült, ebben az esetben engedje csak meg nyugodtan a férjének, hogy segítsen.

Szorongás

A mindennapi tevékenységeket befolyásoló generalizált szorongásos betegség orvosi probléma. Hogyan állapítható meg?
Normális szorongás vagy már betegség?

Relaxációs technikák, autogén tréning, sport

A különböző relaxációs technikák, autogén tréning ugyancsak hatékonyan tudnak hatni hangulatunkra, szorongás szintünkre. Kitartó relaxációval tapasztalatok szerint az álmaink is nyugodtabbakká válhatnak.

A sport, vagy bármilyen aktív tevékenység, illetve az alkotó, művészi tevékenységek is segíthetik abban, hogy kibillenjen ebből az állapotból.

A kislánya érdekében tegyen a saját lelki egyensúlya érdekében, hiszen szüksége van egy stabil anyukára, aki kiegyensúlyozottan, megértően és elfogadóan tud mellette lenni!

Amennyiben ez a hangulati állapot huzamosabb ideig fennáll, vagy minden igyekezete ellenére csak rosszabbodik, mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy pszichológus, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakembert!

Pszichoterápia

A pszichoterápia lényege minden esetben az önfeltárás, melynek során az egyén belső élményeit felszínre hozza, azokkal intenzíven foglalkozik, majd következtetéseket von le belőle. A pszichoterápiáról bővebben

(WEBBeteg, Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.