• "Üresnek érzem magam!" - A pszichológus válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "31 éves nő vagyok, van egy kislányom és egy férjem. Jó házasságban élek, mégis üresnek érzem magam. Hamar ingerült leszek, szorongok, rémképeim vannak. Nagyon szeretnék normális és boldog lenni!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A kiüresedettség, depresszió és szorongás hátterében sok minden meghúzódhat, többségében nem is csak egyetlen oka van. Érdemes végiggondolni, mióta érzi magát így, mi minden történt akkoriban, amikor ezek az érzések megjelentek.

    Hirdetések

      Pszichoterápia


    A pszichoterápia lényege minden esetben az önfeltárás, melynek során az egyén belső élményeit felszínre hozza, azokkal intenzíven foglalkozik, majd következtetéseket von le belőle. Pszichoterápia >>

    Van, amikor külső környezeti tényezők hatására alakul ki az Ön által leírt negatív hangulat, de emellett általában olyan személyiségjellemzőkkel magyarázható, mint például mennyire vagyunk hajlamosak a bűntudatra, vagy mennyire tudjuk kiadni magunkból a bennünk keletkező indulatainkat, mennyire tudjuk elmondani és képviselni a véleményünket.

    Például lehetséges, hogy sok mindent magunkban tartunk, sok mindent inkább lenyelünk, csak hogy ne legyen vita. A bűntudat, a ki nem fejezett indulatok hozzájárulhatnak az Ön által leírt jelenségekhez.

    Azt nem írta, dolgozik-e, de sokszor a munkahelyi problémák is akarva-akaratlanul, ha nem is vesszük észre, de beférkőznek a családi életünkbe. Elképzelhető, hogy ez elmúlt időszakban nagyon lefárasztotta, túlvállalta magát, kimerült, ebben az esetben engedje csak meg nyugodtan a férjének, hogy segítsen.

    Relaxációs technikák, autogén tréning, sport

     

      Normális szorongás vagy már betegség?


    A mindennapi tevékenységeket befolyásoló generalizált szorongásos betegség orvosi probléma. A diagnózis felállításához nagy valószínűséggel orvosa először fizikális vizsgálatot fog végezni, majd pszichológiai vizsgálattal megkísérli a szorongás betegségek egyéb formáit és a szervi (organikus) betegségek kizárását. A pszichológiai elemzés során egy kérdőívet kell kitöltenie önmagáról, ezt követően orvosával fog elbeszélgetni.
    Normális szorongás vagy már betegség?>>

    A különböző relaxációs technikák, autogén tréning ugyancsak hatékonyan tudnak hatni hangulatunkra, szorongás szintünkre. Kitartó relaxációval tapasztalatok szerint az álmaink is nyugodtabbakká válhatnak.

    A sport, vagy bármilyen aktív tevékenység, illetve az alkotó, művészi tevékenységek is segíthetik abban, hogy kibillenjen ebből az állapotból.

    A kislánya érdekében tegyen a saját lelki egyensúlya érdekében, hiszen szüksége van egy stabil anyukára, aki kiegyensúlyozottan, megértően és elfogadóan tud mellette lenni!

    Amennyiben ez a hangulati állapot huzamosabb ideig fennáll, vagy minden igyekezete ellenére csak rosszabbodik, mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy pszichológus, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakembert!

    (WEBBeteg/Ujpál Zsófia, pszichológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

    Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

    Hogyan ünnepelje a karácsonyt depresszióval és család nélkül

    Az év azon időszakát éljük ismét, ami adventi naptárakról, cukorkákról, ünnepi rendezvényekről, forró csokoládé és mézeskalács illatról, valamint sajnos bizonyos esetekben a fájó üresség érzetéről szól, ha az ünnep eme pillanatait a család nélkül kell átélnie. Ennek ellenére higgye el, megtanulható, hogyan élvezhető a karácsony egyedül is!

    Heti 1 óra testmozgás is csökkenti a depresszió kockázatát

    A kanapélakóknak érdemes megjegyezniük, hogy egy új kutatás szerint csupán heti egy óra bármilyen fizikai aktivitás is csökkentheti a depresszió hosszú távú kockázatát.

    Szorongás, depresszió, diabétesz

    A depresszió előfordulása cukorbetegeknél kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Egy felmérés szerint a pszichés betegségben is szenvedő diabéteszeseknek csak 17,8 százaléka kap megfelelő kezelést depressziójára, mert nem kerül diagnosztizálásra.

    A figyelem középpontjában lefagyok - A szociális szorongás fogságában

    Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ? Sőt, a megszokott komfortzónájukból kilépve gyakorta úgy beszélnek és viselkednek mások előtt, amiről saját maguk is azt gondolják: valami nincs rendben velem.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.