Depresszió és az édesség utáni vágy - Kutatás

MTI
megjelent:

A kutatók ezért föltételezték, hogy a depressziós hajlamú gyerekek is az édesebb ízt kedvelik jobban, mert az több örömet jelent számukra.

A depresszióra hajlamos kisgyerekek édesebb italokat szeretnek, mint jókedvű, elégedett társaik - tapasztalta az a pszichobiológus munkacsoport, amely vizsgálati eredményeit az Addiction szakfolyóiratban tette közzé.

Julie A. Mennella és munkacsoportja azt mérte fel a Philadelphiai Egyetemen, hogy az 5-12 éves gyerekeknek - körülményeiktől vagy esetleges hangulati betegségüktől függően - mennyire édes ital ízlik a legjobban.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek

Csaknem 300 vizsgálati alanyuk ötféle édességi szintű cukros vizet kóstolt. A kutatók arra kérték a gyerekeket, mondják meg, hogy melyik volt számukra a legfinomabb. A gyerekek előzetesen olyan adatlap kérdéseire válaszoltak, amellyel esetleges depressziós hajlamuknak adhatták jelét, de a vizsgálók ezzel kapcsolatban a szülők véleményére is kíváncsiak voltak.

A szülőktől igyekeztek azt is megtudni, hogy van-e a családban alkoholista felnőtt. Korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a depressziós felnőttek tüneteit az édességek értékelhetően javítják.

Depresszió és az édesség utáni vágy

A kutatók ezért föltételezték, hogy a depressziós hajlamú gyerekek is az édesebb ízt kedvelik jobban, mert az több örömet jelent számukra.

"Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek?" - Az orvos válaszol

"Ha sok édességet eszem, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Kicsit émelygek, hányingert is érzek. A rosszulét egy-két órán át tart. Kissé túlsúlyos is vagyok. Nem leszek, esetleg nem vagyok cukorbeteg?"
A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mivel az édes íz és az alkohol több, azonos agyi területben hozza létre a jó közérzetet, azt is vizsgálták, hogy az alkoholista családok gyermekei is a több cukrot tartalmazó folyadékot választják-e a legfinomabbnak. A vizsgálatba bevont gyerekek 49 százalékának családjában volt alkoholistának nyilvánított felnőtt.

A kicsik 25 százaléka jelzett depressziós hangulatot. A legédesebb cukoroldatot az a 37 gyerek választotta a legfinomabbnak, aki alkoholista családból származott, és egyidejűleg depressziós panaszokról is beszámolt.

A legédesebb ital 24 százalékos cukoroldat volt: kétszerte édesebb, mint a szokásos coca-cola. A többi gyerek által legjobbnak ítélt ital 18 százalék cukrot tartalmazott. Mennella hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni: aki gyerekkorában a nagyon édeset szereti, az felnőttként alkoholista vagy depressziós lesz-e.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.