• Depresszió és az édesség utáni vágy - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatók ezért föltételezték, hogy a depressziós hajlamú gyerekek is az édesebb ízt kedvelik jobban, mert az több örömet jelent számukra.

    A depresszióra hajlamos kisgyerekek édesebb italokat szeretnek, mint jókedvű, elégedett társaik - tapasztalta az a pszichobiológus munkacsoport, amely vizsgálati eredményeit az Addiction szakfolyóiratban tette közzé.

    Hirdetések

    Julie A. Mennella és munkacsoportja azt mérte fel a Philadelphiai Egyetemen, hogy az 5-12 éves gyerekeknek - körülményeiktől vagy esetleges hangulati betegségüktől függően - mennyire édes ital ízlik a legjobban.

     A depresszió tünetei

    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek >>

    Csaknem 300 vizsgálati alanyuk ötféle édességi szintű cukros vizet kóstolt. A kutatók arra kérték a gyerekeket, mondják meg, hogy melyik volt számukra a legfinomabb. A gyerekek előzetesen olyan adatlap kérdéseire válaszoltak, amellyel esetleges depressziós hajlamuknak adhatták jelét, de a vizsgálók ezzel kapcsolatban a szülők véleményére is kíváncsiak voltak.

    A szülőktől igyekeztek azt is megtudni, hogy van-e a családban alkoholista felnőtt. Korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a depressziós felnőttek tüneteit az édességek értékelhetően javítják.

    Depresszió és az édesség utáni vágy

    A kutatók ezért föltételezték, hogy a depressziós hajlamú gyerekek is az édesebb ízt kedvelik jobban, mert az több örömet jelent számukra.

      "Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek?" - Az orvos válaszol

    "Ha sok édességet eszem, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Kicsit émelygek, hányingert is érzek. A rosszulét egy-két órán át tart. Kissé túlsúlyos is vagyok. Nem leszek, esetleg nem vagyok cukorbeteg?"
    A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. >>

    Mivel az édes íz és az alkohol több, azonos agyi területben hozza létre a jó közérzetet, azt is vizsgálták, hogy az alkoholista családok gyermekei is a több cukrot tartalmazó folyadékot választják-e a legfinomabbnak. A vizsgálatba bevont gyerekek 49 százalékának családjában volt alkoholistának nyilvánított felnőtt.

    A kicsik 25 százaléka jelzett depressziós hangulatot. A legédesebb cukoroldatot az a 37 gyerek választotta a legfinomabbnak, aki alkoholista családból származott, és egyidejűleg depressziós panaszokról is beszámolt.

    A legédesebb ital 24 százalékos cukoroldat volt: kétszerte édesebb, mint a szokásos coca-cola. A többi gyerek által legjobbnak ítélt ital 18 százalék cukrot tartalmazott. Mennella hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni: aki gyerekkorában a nagyon édeset szereti, az felnőttként alkoholista vagy depressziós lesz-e.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön mennyit tud a depresszió tüneteiről? Tesztelje Tudását

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    Ön is függő, mégpedig cukorfüggő!

    Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

    A túl sok cukor fogyasztása depressziót okozhat a férfiaknál

    A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni.

    Színes tippek- Fényes jövő

    Ha kicsit depressziósak vagyunk a téli időszakban, rögtön a csokihoz nyúlunk, pedig nem csak az édesség lehet boldogsághormon növelő hatású…hasonló lehet a fényterápia is.

    Édesszájúság és alkoholfüggőség - Mi az összefüggés?

    A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban. A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.

    A zsíros, cukros ételek mint kedélyjavítók

    A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyállapot-javító gyógyszerek - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.