• Hazudozás kamaszkorban - A pszichiáter válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Tizenöt éves fiamat a volt férjem neveli, de naponta beszélünk telefonon a fiammal. A probléma az, hogy mindkettőnknek rendszeresen hazudik. Néha már azt hiszem ez kényszeres probléma nála!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Anyuka!

    15 évesen a fia a serdülőkor közepén jár. Ilyenkor a korábban problémamentes gyermekek viselkedése is gyakran felborul.

    Hirdetések

     

     A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

    A hazudozás hátterében nem csak a fizikai bántalmazástól való félelem állhat, hanem a gyermek úgy érzi, hogy bizonyos tetteivel nem felel meg szüleinek, szégyenkezik, nem akar csalódást okozni, ezért teszi.

    Lehet, hogy igenis tisztában van a szociális és családi normákkal, de ezeknek nem tudta teljesíteni, ezért inkább eltitkolja.

    Emellett a különélés és válás is (még ha korábban történt is) kihatnat a viselkedésére. Amit mindketten tenni tudnak, hogy nem minősítik, hanem feltétlen szeretetükről biztosítják.

    Bizalomteljes légkör és a fontos szabályok betartása

     

     A téma cikkei

    Megértő, bizalomteljes légkört biztosítanak számára, hogy tudja, bármiben és bármikor fordulhat Önökhöz. Tudnia kell fiúknak, hogy nem muszáj tökéletesnek lennie, akkor is szeretik, így a hazudozás elveszti értelmét.

    Persze a fontos szabályokat továbbra is közvetítsék számára.

    Ha a későbbiekben a viselkedése más téren is romlik (agresszív viselkedés, esetleg bűncselekmények, normák és szabályok súlyos megsértése és ehhez kapcsolódó hazugságok), vagy úgy látják hangulata, étvágya, alvása negatív irányba változik, szorong esetleg valamitől, akkor keressenek fel gyermekpszichiátert.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A test serdülőkori változásai

    Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.

    Tizennyolc évesen még nem menstruálok, mi az oka? - Az orvos válaszol

    Már betöltöttem a tizennyolcadik évem, de még mindig nem menstruálok. Az orvosom eddig azt mondta, ne aggódjam, mert valószínűleg azért nem jött még meg, mivel keményen sportoltam évekig. - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Veleszületett szívproblémákra is figyelmeztethet az ájulás

    Kánikulában a gyerekek körében is megszaporodnak az ájulásos esetek, főként a serdülők között, akiknél a hirtelen növekedés is a kiváltó okok között szerepel – mondja Dr. Krivácsy Péter.

    Hogyan étkezzen helyesen a kamasz?

    Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel az egész nap során. Reggelire kínáljunk az egész családnak zöld- vagy rooibos teát, esetleg tejes italokat. Jó hatású, ha még éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet – ez beindítja a veseműködést.

    Depressziót okozhat a hazugság

    Sokszor halljuk, hogy a jó közérzethez egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szükséges, ám egy amerikai tanulmány szerint az is kell, hogy minél kevesebbet hazudjunk.

    Pán Péter-szindróma: harmincévesen is kamasz?

    Felmérések szerint a harmincas korosztály negyede egyedülálló, a mai fiatalok nehezebben szánják rá magukat az önálló életre, a házasságkötésre, mint évekkel ezelőtt. A modern életforma új szociális szerepeket kínál, sokan szüleikkel élnek, kerülik a felelősségvállalással járó döntéseket, kihívásokat: biológiailag felnőttek, lélekben kamaszok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.