• Nemet mondani egészséges?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Széles skálán mozog annak az oka, hogy miért is esik egyeseknek nehezére nemet mondani. A legtöbb esetben arról van szó, hogy azért nem utasítják vissza a kérést, mert attól tartanak, hogy azután már nem fogják kedvelni őket.

    Ha ez túl sokszor történik meg, könnyen előfordulhat, hogy belső elégedettséged szenved csorbát, s hosszú távon lelki problémákkal számolhatsz. „Tudni kell nemet is mondani, különben hosszabb távon saját érdekeink, önbecsülésünk és végső soron belső elégedettségünk láthatja kárát” – hangsúlyozza Christa Roth-Sackenheim, a Német Pszichiáterek Szakszövetségének (BVDP) vezetője.

    Hirdetések
     Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    A szakértő tapasztalatai szerint az emberek többsége hajlamos arra, hogy egyből igent mondjon a kérésekre, mivel azok túlságosan hirtelen érik őket.

    Ilyen esetekben ajánlatosabb rövid gondolkodási időt kérni, s végiggondolni, hogy meg akarjuk-e tenni a kért dolgokat.

    „A gondolkodási idő alatt mérlegelni kell, mennyi erőnk és kedvünk van a kérés teljesítéséhez, s azt is érdemes megfejteni, hogy az illető miért minket kér szívességre, s nem saját maga intézi azt el” – folytatja Roth-Sackenheim.

    Miért nem mondunk nemet?

    Széles skálán mozog annak az oka, hogy miért is esik egyeseknek nehezére nemet mondani. A legtöbb esetben arról van szó, hogy azért nem utasítják vissza a kérést, mert attól tartanak, hogy azután már nem fogják kedvelni őket.

     Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    „Azt a kérdést is fel kell tennünk magunknak, hogy ’engem mindenkinek kedvelnie kell?’, és mernünk kell erre a kérdésre is nemmel válaszolni” – tanácsolja a pszichiáter. A legtöbb esetben tehát az elutasítással járó következményektől tartunk.

    Természetesen a főnök által kért, az adott munkakörhöz kapcsolódó dolgok nem feltétlenül tartoznak a visszautasítható kategóriába.

    Ha azt vesszük magunkon észre, hogy szinte soha sem utasítjuk el ismerőseink kéréseit, ajánlatos végiggondolni, mennyi időt és energiát tudunk saját érdeklődéseinkre fordítani, s ehhez képest mennyit emészt fel a mások számára fontos szívességek elintézése.

    Egoizmus vagy egészséges önzés?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Attól senki sem lesz rossz ember, ha egy-egy kérést elutasít. Az, hogy saját igényeinket is figyelembe vesszük, nem azt jelenti, hogy egoistává válnánk, hanem személyiségünknek ad megfelelő tartást. Csak akkor ajánlatos mások igényeinek teljesítése, ha mi magunk elég energiával rendelkezünk hozzá, túlvállalásként semmiképpen sem” – mondja Roth-Sackenheim. Az elutasítás akkor működik a legjobban, ha nyugodtan és világosan fejezzük ki magunkat.

    Megkönnyítheti a nem kimondását, ha megindokoljuk, hogy a szívességet kérő is tisztában legyen döntésünk hátterével, s utóbbival azt is közvetíthetjük a másik felé, hogy az okok részletezésével olyan dolgokba is beavatjuk, amelyekbe csak bizalmasainkat vonjuk be. Sok esetben az is lehetséges, hogy csak a kérés egy részét teljesítjük, esetleg egy későbbi

    időpontban teszünk eleget neki, vagy olyan javaslatunk támad, amellyel az elintéznivalót maga a kérést tolmácsoló is kipipálhatja a teendőt. A lényeg az, hogy a szívességet kérő érezze, hogy nem lerázni akarjuk, hanem tényleg nem tudunk segíteni.

     Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
    Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A pszichiátriai betegségek gyógykezelésének eredményessége

    Számos nemzetközi szervezet emelte fel a szavát, amikor a 140 éves Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, ismertebb nevén a lipótmezei elmegyógyintézetet 2007-ben bezárták. Akkor mintegy kilencszáz dolgozót és majdnem ennyi fekvő beteget eresztettek szélnek a döntéshozók. A mára romos, szellemházzá vált egykori elmegyógyintézetből kikerült pszichiátriai betegek többsége hajléktalanná vált, öngyilkos lett, közveszélyes állapotuk miatt bűncselekményeket követtek el és börtönbe kerültek.

    Szexuális zaklatás: bárki válhat áldozattá

    2017 októberében a New York Times cikke indított el egy világméretű hullámot a média világában. Harvey Weinstein, Oscar-díjas producert több áldozata nyilvánosan vádolta szexuális zaklatással. A bántalmazottak bátor kezdeményezése világszerte - így itthon is - követőkre talált.

    A táplálkozás magatartási zavarai

    A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

    Az esztelen fogyókúra sokszor dicsérettel megelőzhető!

    Pirner Alma egy Facebook-követőjének adott fogyókúrás tanácsokat. Maloveczky Miki azt is fontosnak tartja, hogy a férfiak támogassák, dicsérjék párjukat, mert sok esetben nem a plusz kilókról szól egy diéta, hanem arról, hogy az önértékelésük nincs helyén a hölgyeknek.

    Nyertes Zsuzsa őszintén beszélget Szily Nórával a nők változókoráról

    Amiről a nők nem szívesen beszélnek, az a klimax. A szinte tabu témát Szily Nóra egy egészen más megközelítésben nézi, és szeretné, ha a nők ezt az időszakot a változtatás korának fognák föl. Mindenkit arra buzdít, hogy merjen kérdezni a témáról, és önmagát megbecsülve merjen új dolgokba belevágni. A női értékeket pedig ne temesse, hiszen a nő örök.

    Egy karral, két keréken - másfél millió km

    A 70 éve bicikliző Novák Ferenc mindig rajongott a kerekezésért. Már 1945-ben, 13 évesen, versenybringán tekert, s közben sportkarrierről álmodott. Ám egyik napról a másikra az is kétséges lett, ülhet-e még valaha nyeregbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.