• "Pszichés függés a gyerekhez?" - A pszichiáter válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Túlzott ragaszkodás a gyerekhez  - Pszichés függőség


    Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához. Sajnos teljesen egyedül van, mert 20 éve meghalt a férje.
    Messze lakunk tőle, nem tudjuk sűrűn látogatni. Egyébként egy fiatal, csinos hölgyről van szó. A kérdésem az lenne, hogy lehet rajta segíteni? A háziorvos szerint súlyos önértékelési zavara van. Már arra is gondoltam, költözzön haza hozzá a fia, hátha azzal a segítségére lehet.

    Kedves Kérdező!

    A gyermekek elengedése nem mindig megy zökkenőmentesen olyan esetekben, amikor valamelyik fél túlzottan ráutalt a másikra. Ez leginkább akkor szokott kialakulni, ha a "függő" fél egyedül él, beteg stb. Ilyenkor pszichés függőségről beszélünk.

    Hirdetések

     

     Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    Az adott személy megszokta, hogy mindig közvetlen közelségben van a másik, nem tudatosul benne, hogy nem él "önálló" életet, pedig képes is lehetne rá. Nehezíti a szituációt, ha ilyen súlyos betegség fordult elő mint Önöknél.

    Egyrészt, mert ezek után kialakulhat depresszió, szorongás (melyeket gyógyszeresen vagy pszichoterápia útján kezelni kellene), másrészt a betegségek folyamán a beteg fokozott törődést, odafordulást kap.

    Ezért fordulhat elő, hogy számára "kedvezőbb a beteg helyzetben maradás".

    Az nem megoldás, ha párja ismét visszaköltözik az édesanyjához, ezzel pedig az Önök kapcsolatát sodorja veszélybe.

     

     Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
    Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    Ajánlott lenne a családterápiás kezelés

     

     Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    Egyrészt az esetleges depresszió és szorongás miatt szükség lenne pszichiátriai kivizsgálásra, másrészt pszichoterápia megkezdése is indokolt lenne. Az utóbbi típusát a kezelőorvos majd meghatározza, de úgy gondolom, hogy lehet családterápiára kellene jelentkezniük. Azért mert az anya-fiú és Ön és anyósa közötti viszonyt is rendezni kellene.

    Próbálják úgy rávenni, hogy elmenjen, hogy kezdetben a pszichiátriai kezelésekre fia is elkiséri, a családterápián pedig úgyis lenne olyan eset, hogy együtt kell menniük. Hangsúlyozzák azt, hogy ott tudná elpanaszolni gondjait, problémáit.

    Barátok és munkatársak - A közösség is segíthetne

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Emellett anyósának barátokkal, munkatársakkal is kellene időt együtt töltenie, a számára kedves tevékenységeket, hobbikat folytatni, mely javítja a közérzetét, hangulatát, kikapcsolódást nyújt számára.

    Az onkológiai centrumokban szokott lenni rákbetegek számára csoportos pszichoterápia, érdemes lenne ott is utána kérdezni.

    Ez utóbbinál hasonló sorsú emberekkel tudna találkozni. Végülis a cél az lenne, hogy tartalmas, érdekes életet éljen akkor is, ha fia nincs ott. Kérjék a barátok, családtagok fokozott odafordulását.

    Ugyanakkor a személyes kapcsolat mellett használják ki a technika adta lehetőségeket a kapcsolattartásban (telefon, internet, webkamera stb.)


    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    Ön mennyit tud a depresszió tüneteiről? Tesztelje Tudását

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.