• Az agyi aktivitás elárulja a hazugokat? - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételen követték önkéntesek agyának aktivitását. A kutatók megállapították, hogy az alku és ígéretek stádiumában más aktivitásmintázat jelentkezett azoknál, akik később tartották szavukat, és más azoknál, akik megszegték ígéretüket.

    Svájci kutatók úgy találták, hogy az agyi aktivitás vizsgálatával megállapítható, ki fogja betartani ígéretét, legalábbis szándékai szerint - számolt be róla a New Scientist című tudományos magazin (www.newscientist.com).

    Hirdetések

    Thomas Baumgartner, a Zürichi Egyetem professzora szerint egyszer arra is alkalmas lehet a módszer, hogy megállapítsák: a feltételes szabadlábra bocsátásra váró bebörtönzöttek közül ki gondolja komolyan ígéretét a változásra.

      Hazugságvizsgálat

    Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni. A poligráf egy olyan eszköz, amely számos élettani funkció változását méri, miközben az illető kérdésekre válaszol. A következőket vizsgálja: légzésszám, vérnyomás, pulzusszám, bőrellenállás (verejtékezés mértéke).
    Hazugságvizsgálat>>

    A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételen követték önkéntesek agyának aktivitását. A készülékben egy pénzügyi műveletekkel megbízott játékos foglalt helyet, aki összeköttetésben volt megbízójával. A játékbeli befektetőnek valódi pénzt adtak, amelyet megötszörözhetett, ha megbízást adott befektetésére. Ekkor azonban kockáztatta, hogy a megbízott megtartja magának az összes pénzt.

    A kutatók megállapították, hogy az alku és ígéretek stádiumában más aktivitásmintázat jelentkezett azoknál, akik később tartották szavukat, és más azoknál, akik megszegték ígéretüket. Az utóbbi esetben az érzelmekhez kapcsolódó agyterületek mutattak nagy aktivitást.

    Baumgartner szerint ez arra utal, hogy érzelmi konfliktusba kerül magával az, aki előre tudja, hogy adott szavát nem áll szándékában megtartani. Hozzátette, hogy az agyi aktivitásvizsgálat vélhetően nem buktatja le a patológiás hazudozókat, akik úgy tudnak hamis ígéretet tenni, hogy ez nem okoz érzelmi konfliktust számukra.

    A tanulmány részleteit a Neuron című tudományos szaklapban tették közzé a szerzők.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Depressziót okozhat a hazugság

    Sokszor halljuk, hogy a jó közérzethez egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szükséges, ám egy amerikai tanulmány szerint az is kell, hogy minél kevesebbet hazudjunk.

    Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni

    Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni. Lássuk, mire jó a poligráf!

    Viselkedési problémák: a hazudós gyermek

    Következetesség, önmagunkkal szembeni őszinteség az alapja annak, hogy a gyerek ne váljon hazudozóvá, bár napjaink értékrendjében az igazmondás nem dobogós helyen áll. Ha fontosnak tartjuk, tanítsuk meg, mintakövetéssel erre a gyereket is.

    Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében

    Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében - derült ki a témában világelsőnek számító tanulmányból.

    Minden okos gyerek jól hazudik?

    Alkalomadtán vagy rendszeresen, de minden gyermek hazudik. Ám nemcsak hazudnak, hanem tanulnak is ezzel kapcsolatban, méghozzá a szüleiktől!

    Védd a fejed!

    Szakértők szerint kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén megőrizhetjük szellemi frissességünket és agyunk egészségi állapotát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.