Borderline személyiségzavarban szenved a fiam - A pszichiáter válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A 28 éves fiam boderline kórban szenved. Egy évig Spanyolországban élt és onnan jött haza igen rossz állapotban. Meggyógyulhat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Borderline személyiségzavar és a gyógyulás esélye

A 28 éves fiam boderline kórban szenved. Egy évig Spanyolországban élt és onnan jött haza igen rossz állapotban. Azóta töbször volt kórházban, de nincs betegségtudata és a gyógyszereit sem akarja szedni.
Jelenleg inejekciót kap. Nagyon nehezen lehet vele komunikálni. Különböző mániái vannak, amiket már nagyon nehezen tudok tolerálni. Nem dolgozik és egyre nehezebben lehet bármire rávenni. Csak úgy megy el az orvoshoz vagy bárhová, ha kocsival elviszem. Az állapota csak romlik. Barátai már nincsenek.
Az orvosa kérdésére mindig azt mondja, hogy el fog menni dolgozni, de aztán nem változik semmi. A fülében állandóan szól a zene, más nemigen érdekli. Azt szeretném megtudni, hogy változhat-e pozitív irányban az állapota?

Kedves Kérdező!

Sajnos a borderline személyiségzavar kezelése összetett és nem egyszerű feladat. Előre nem lehet megjósolni, hogy mennyire lesz hatékony és hosszú távú a terápia eredménye.

Egyrészt alkalmaznak gyógyszeres kezelést, másrészt pedig többféle pszichoterápiás irányzat is javasolható. Lehetséges, hogy ismét kórházi kezelésre, bennfekvésre lenne szükség egy ideig, majd utána kellene folytatni tovább ambulánsan a terápiát.

Kórházi körülmények között intenzívebben folytatható az egyéni pszichoterápia és csoportos üléseken is részt vehet a fia.

Lehetséges, hogy gyógyszerváltás is indokolt lenne, de ebben csak az őt kezelő pszichiáter tud nyilatkozni.

Más betegségekkel is járhat együtt
A borderline (határeseti) személyiségzavar előfordulási gyakorisága 2-3 százalék. Gyakran társul más pszichiátriai betegségekkel, alkohol-, drog-, gyógyszerfüggőséggel.

Bővebben A borderline személyiségzavar

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg Orvos válaszol
Orvos szakértőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.