A rossz álom - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kislányom 3 éves elalvás előtt mindig mesélünk neki kb. 2 órára rá sírva "ébred". Kiabál szinte alig ismer meg minket, szemei kimerednek, teste remeg, ez kb.5-10 percig tart. Nem tudja elmondani mit álmodott. Kérdésem az lenne, hogy ez egy természetes velejárója a gyermekkori fejlődésnek, vagy érdemes-e inkább orvoshoz fordulni - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Gyermekénél a leírtak alapján az alvási rémület zavar (ún. pavor nocturnus) valószínűsíthető. Erre a kórképre jellemző, hogy a gyermek pánikszerű kiáltással induló, váratlan és ismétlődő felébredéseket él meg a mélyalvás szakaszában.

Ehhez pedig heves félelem, gyors szívverés, légzés társul. Ilyenkor a páciens nehezen hozzáférhető, erre az időszakra és álmaira nem emlékszik. Ez a zavar társulhat alvajáráshoz. Gyermekeknél az előfordulás 3 %.

Általában ez a jelenség serdülőkorra elmúlik. Előfordulhat, hogy hátterében valamilyen erős szorongás áll, de nem feltétlenül. Ha erre gyanakodnak, keressenek fel gyermekpszichológust.

Ijesztő jelenség, azonban nem kell megijedniük. Amit tenni tudnak, hogy az elalvás előtti szakaszt kellemessé, megnyugtatóvá teszik.

Lefekvés előtti időszakban ne fárassza ki magát túlzottan a gyermek, feküdjön le időben, mert ez megnyújtja a mélyalvási szakaszt, így nagyobb az esély, a felriadásra.

Amikor megébred kislányuk, próbálják megnyugtatni fizikai kontaktussal.

Ezután vissza fog aludni és nem emlékszik semmire. Másnap ugyanolyan vidám kislány lesz mint bármikor máskor.

A narkolepszia - az álom betör az ébrenlétbe

A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti. A narkolepszia a hiperszomniák közé tartozik, amely a népesség 0,3-0,6%-át érinti.
A betegségre való hajlam öröklődik. Ez azt jelenti, hogy minden 2000 emberből egy narkolepsziában szenved. Magyarországon mintegy 5-6000-re tehető a narkolepsziabetegek száma, ez az érték azonban alábecsült. Feltételezhető, hogy a valós szám a becsült többszöröse.
Ennek oka az, hogy a betegséget nem ismerik fel, a klinikai megnyilvánulásokat epilepsziának, átmeneti agyi keringészavarnak (TIA), depressziónak, skizofréniának tartják.
A narkolepszia>>

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Orvostkeresek Egészségmagazin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.