• "A válás óta megváltozott a gyerekem viselkedése..." - A pszichológus válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "A négyéves kisfiamról lenne szó. Az édesapjával egy hónapja külön élünk és azóta a gyerek viselkedése nagyon megváltozott..." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Mit tehetnék a fiammal?

    A négyéves kisfiamról lenne szó. Az édesapjával egy hónapja külön élünk és azóta a gyerek viselkedése nagyon megváltozott, pedig kéthetente találkoznak. Azt mondtuk neki, hogy dolgozni ment messzire.
    Picim azóta minden nap bekakil, már vár a "csomag" az oviban. Előtte már teljesen szobatiszta volt. Ha észreveszem, hogy mit csinál és rákérdezek, hazudik. Már próbáltam szépen kérni,ígértem neki minden jót. Voltam kedves és nagyon nagyon mérges is. Kaptam egy olyan ötletet, hogy ha talán kimosatnám vele, megundorodna, de nem hajlandó.
    El kellene vinnem ezzel kapcsolatban szakemberhez? Azóta nem hajlandó egyedül aludni és sötétben sem. Ennyire megviselte volna? Nem beszél róla, bár a telefonba mindig megkérdezi az apját, hogy mikor jön haza.

    Hirdetések

    Kedves Kérdező!

    A bekakilásról való leszokatás durva módszerei semmi jóra nem vezetnek, sőt, a későbbiekben súlyos problémákat is eredményezhetnek. Az a bizonyos ötlet a lehető legrosszabbak közül való! Mivel a zavar többnyire nappal fordul elő, tudatos folyamatról, viselkedésről lehet szó.

      A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni.
    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>
    Ezzel a megnyilvánulásával a kisfiú fokozott figyelmet igyekszik magára vonni. Az édesapa elköltözéséről beszélni kell a gyerekkel, hiszen a kicsi nyilvánvalóan szorong a ki nem mondott, de számára is érzékelhető családi feszültség miatt.

    A gyerek félrevezetése semmi jót nem szül. Azt hiheti, hogy az apuka nem szereti őt valami miatt, haragszik rá stb., ezért nem jön haza. Együtt mondják el a gyereknek, hogy mi a helyzet, mindennemű vádaskodást szigorúan mellőzve.

    Egyértelműen - testi érintéssel is - nyilvánítsák ki gyermekük iránti szeretetüket. A két hetente való látogatás egyértelműen kevés a kisfiú számára.

    (WEBBeteg/Kertész Tímea, pszichológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    A gyermek fejlődése 1 éves korig általában a szokottnak megfelelő, ekkor azonban megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    Hagyományos gyerekjátékok előnyei

    A mai világban a legtöbb szülő fontosnak tartja, hogy a gyereke már piciként megismerkedjen a digitális világgal. A táblagépek viszont nem helyettesítik a hagyományos játékokat. Azoknál a gyerekeknél, akiknél kimarad vagy minimálisra csökken a formai játékok használata, iskoláskorban nemcsak matematikai, de kommunikációs nehézségek is jelentkezhetnek. Fontos, hogy az évszázadok óta bizonyítottan fejlesztő valós formai játékokkal is fejlesztve legyen a gyerek. A gyerekek számára a játék egyben taneszköz is, és az első években szinte mindent tapasztalás és mozgás útján tanulnak meg.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

    Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

    A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.