"A válás óta megváltozott a gyerekem viselkedése..." - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A négyéves kisfiamról lenne szó. Az édesapjával egy hónapja külön élünk és azóta a gyerek viselkedése nagyon megváltozott..." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit tehetnék a fiammal?

A négyéves kisfiamról lenne szó. Az édesapjával egy hónapja külön élünk és azóta a gyerek viselkedése nagyon megváltozott, pedig kéthetente találkoznak. Azt mondtuk neki, hogy dolgozni ment messzire.
Picim azóta minden nap bekakil, már vár a "csomag" az oviban. Előtte már teljesen szobatiszta volt. Ha észreveszem, hogy mit csinál és rákérdezek, hazudik. Már próbáltam szépen kérni,ígértem neki minden jót. Voltam kedves és nagyon nagyon mérges is. Kaptam egy olyan ötletet, hogy ha talán kimosatnám vele, megundorodna, de nem hajlandó.
El kellene vinnem ezzel kapcsolatban szakemberhez? Azóta nem hajlandó egyedül aludni és sötétben sem. Ennyire megviselte volna? Nem beszél róla, bár a telefonba mindig megkérdezi az apját, hogy mikor jön haza.

Kedves Kérdező!

A bekakilásról való leszokatás durva módszerei semmi jóra nem vezetnek, sőt, a későbbiekben súlyos problémákat is eredményezhetnek. Az a bizonyos ötlet a lehető legrosszabbak közül való! Mivel a zavar többnyire nappal fordul elő, tudatos folyamatról, viselkedésről lehet szó.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni.
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Ezzel a megnyilvánulásával a kisfiú fokozott figyelmet igyekszik magára vonni. Az édesapa elköltözéséről beszélni kell a gyerekkel, hiszen a kicsi nyilvánvalóan szorong a ki nem mondott, de számára is érzékelhető családi feszültség miatt.

A gyerek félrevezetése semmi jót nem szül. Azt hiheti, hogy az apuka nem szereti őt valami miatt, haragszik rá stb., ezért nem jön haza. Együtt mondják el a gyereknek, hogy mi a helyzet, mindennemű vádaskodást szigorúan mellőzve.

Egyértelműen - testi érintéssel is - nyilvánítsák ki gyermekük iránti szeretetüket. A két hetente való látogatás egyértelműen kevés a kisfiú számára.

(WEBBeteg/Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.