• Váltogatta orvosait az ámokfutó

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

    Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelő kezelést a pécsi ámokfutó, azért, mert mindig másik orvoshoz ment - ezt mondta az RTL Híradónak az a pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát.

    Hirdetések

    Huszár András szerint a fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett. Az antidepresszánsokat szedő lövöldöző gond nélkül kapott fegyvert is, ehhez ugyanis nem kellett pszichológiai vizsgálaton átesnie.

    Skizofrénia: tények és tévhitek

     A betegséget övező téveszmék széleskörben elterjedtek, a skizofrénia azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia? 
    >>Bővebben a skizofréniáról.

    Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz. Próbálkozott különböző ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

    A sűrű orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont rejteni tudta.

    Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erősítették a depresszióra szedett gyógyszerei. A szakember szerint ez a betegsége vezetett a lövöldözéshez.

      Milyen jelekre figyelhetünk?

    A WEBBeteg azon kérdésére, hogy a beteg környezetében élők hogyan ismerhetik fel a problémát, amikor érdemes orvoshoz fordulni, Dr. Diószegi Judit a következőket emelte ki.Ha megfogalmazódik a gyanú gondolata bennünk, hogy ismerősünk valamilyen, az előbbiekben részletezett tünetek alapján, kárt tehet másokban vagy önmagában (ennek többféle módja lehetséges, attól függően, milyen eszközhöz fér hozzá az illető), akkor segítséget kell kérnünk.
    Milyen jelekre figyelhetünk?>>

    Engedéllyel tartott fegyverrel lövöldözött

    Borderline személyiségzavar

    A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól. >>Bővebben a Borderline személyiségzavarról

    Egy 9 mm-es parabellummal lövöldözött az ámokfutó a pécsi egyetemen, ami alapvetően önvédelmi fegyver. Sportcélra kevésbé használják, de ha átalakítják, akkor lövészklubokban is gyakorolhatnak vele. Volt rá engedélye, amit gond nélkül megkapott, anélkül, hogy pszichológus látta volna.

    Légrádi József, a Kaposvári Sportlövész Klub elnöke azt mondta, hogy van egy általános orvosi vizsgálat, ami gyakorlatilag négy évig érvényes, és van egy sportorvosi vizsgálat, amit minden évben kell neki megtenni.

    Egyik sem pszichológiai vizsgálat, ilyen nincs a sportfegyvereknél - mondta. A lövészklub elnöke szerint erre nincs is szükség - ha a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat betartják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendőrség szerint az ámokfutó elmeállapotát újabb szakértőknek kell megvizsgálniuk, méghozzá nem a pécsi egyetemről. A rendőrség szerint így kizárható, hogy elfogult legyen a vizsgálat.

    Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy mindenképpen szakértői vizsgálatot kell végezni, több szakértővel, hogy kiderüljön, milyen elmeállapotú a fiatalember. Kóros elmeállapotú vagy sem, hiszen a bíróság majd csak ennek ismeretében tud megfelelően döntést hozni.

    Ettől függ, hogy az egyetemista egyáltalán büntethető-e.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.