• Az antipszichotikus szerek hízáshoz vezetnek - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikus szerekkel, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

    Elhízás vagy kövérség fenyegeti azokat a gyerekeket és tizenéveseket, akiket úgynevezett másodgenerációs antipszichotikus gyógyszerekkel kezelnek - állapította meg egy amerikai tanulmány.

    Hirdetések

      Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

    Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei >>
    A szerzők 272 pácienst vizsgáltak meg, akiknek életkora 4 és 19 év között volt, és akik korábban nem kaptak ilyen gyógyszereket.

    A vizsgált csoport 49 százalékának voltak hangulatzavarai, 30 százaléknak szkizofréniája, 22 százalékot diagnosztizáltak agresszív viselkedéssel.

    A kontrollcsoport 15 olyan páciens volt, aki vagy nem volt hajlandó részt venni a vizsgálatban, vagy nem szedte a gyógyszerét.

    A pácienseket 12 héten át kezelték másodgenerációs antipszichotikus szerekkel.

    A gyógyszeresen kezelt gyerekek híztak

    Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikus szerekkel, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

      Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar

    Nem kevesebb mint 30 ezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne. Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar>>

    A vizsgálat félidejében az összes gyógyszeresen kezelt gyereknél volt hízás, átlagosan 8,5 kiló. A kontrollcsoportban viszont csak minimális súlyváltozást mértek.

    A gyógyszerrel kezelteknél jelentős volt a zsírmennyiség és a derékbőség növekedése, állapították meg a kutatók. A páciensek 10-36 százaléka került át 11 hét után a túlsúlyos vagy a kövér kategóriába.

    A fejlődőkori elhízást különösen problematikusnak minősítették az orvosok, mert előrevetíti a felnőttkori kövérséget, anyagcsere-zavarokat, szív- és érrendszeri betegségeket.

    A kísérletről szóló beszámoló a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban jelent meg szerdán.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.