Az antipszichotikus szerek hízáshoz vezetnek - Kutatás

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikus szerekkel, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

Elhízás vagy kövérség fenyegeti azokat a gyerekeket és tizenéveseket, akiket úgynevezett másodgenerációs antipszichotikus gyógyszerekkel kezelnek - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A szerzők 272 pácienst vizsgáltak meg, akiknek életkora 4 és 19 év között volt, és akik korábban nem kaptak ilyen gyógyszereket. A vizsgált csoport 49 százalékának voltak hangulatzavarai, 30 százaléknak skizofréniája, 22 százalékot diagnosztizáltak agresszív viselkedéssel. A pácienseket 12 héten át kezelték antipszichotikus szerekkel. A kontrollcsoport 15 olyan páciens volt, aki vagy nem volt hajlandó részt venni a vizsgálatban, vagy nem szedte a gyógyszerét.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei

A gyógyszeresen kezelt gyerekek híztak

Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikumokkal, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

A vizsgálat félidejében az összes gyógyszeresen kezelt gyereknél volt hízás, átlagosan 8,5 kiló. A kontrollcsoportban viszont csak minimális súlyváltozást mértek. A gyógyszerrel kezelteknél jelentős volt a zsírmennyiség és a derékbőség növekedése, állapították meg a kutatók. A páciensek 10-36 százaléka került át 11 hét után a túlsúlyos vagy a kövér kategóriába.

A fejlődőkori elhízást különösen problematikusnak minősítették az orvosok, mert előrevetíti a felnőttkori kövérséget, anyagcsere-zavarokat, szív- és érrendszeri betegségeket.

A kísérletről szóló beszámoló a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban jelent meg szerdán.

Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar

Nem kevesebb mint 30 ezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne. Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.