• Elektromos görcskeltés depresszió ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    1934-es bevezetését követően a görcskezelés, mint pszichiátriai kezelési mód alkalmazása rövid időn belül széles körben elterjedt.

    1938-tól a kémiai görcskeltés helyét fokozatosan az elektromos úton történő görcskeltés vette át, melyet elektrokonvulzív terápiának (röviden és továbbiakban ECT-nek) nevezünk. Ugyanerre az „elektrosokk” kifejezés tartalmilag hibás és visszatetszést keltő (az eljárás ugyanis nem idéz elő semmiféle sokkot).

    Hirdetések
    A depresszió tünetei

    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
    Mi utalhat depresszióra?

    Az 1970-es évek közepéig az ECT-t gyakran alkalmazták a legváltozatosabb, és akkoriban szokásos diagnosztikus megjelölések mellett. Mára használata az egész világon jelentősen visszaszorult, indikációs területe beszűkült.

    Ebben számos tényező játszik szerepet, mint a pszichiátriai kezelésekkel szemben a lakosság körében megjelenő előítéletek, a médiában az ECT kezelésről festett kedvezőtlen kép, valamint az egyre újabb pszichofarmakonok (modern gyógyszerek) és a szigorodó szakmai szabályozások.

    Magyarországon készült felmérések szerint 1992-ben az ország pszichiátriai osztályainak 2/3-án használták az elektromos görcskeltést. 2002-es felmérés szerint 10 év alatt az ECT használata az 1/5-ére csökkent hazánkban. A különböző országok adatait a megjelent közlemények alapján összehasonlítva, Hong Kong mellett Magyarországon a legalacsonyabb a kezelés használatának aránya!

    Milyen esetekben választandó ez a kezelési forma?

    Ebben a Pszichiátriai Szakmai Kollégium ECT kezelésre vonatkozó, 2006. március hónapban elfogadott ajánlása irányadó, vagyis az ECT kezelés bizonyos esetekben elsőként választandó terápia is lehet:

    • 1) ha a beteg pszichiátriai, vagy egyéb betegsége miatt gyors javulásra van szükség,
    • 2) ha az alternatív kezelési lehetőségek kockázata magasabb az ECT kezelés kockázatánál,
    • 3) ha a beteg a korábbi kezelése során a gyógyszeres kezelésre kevéssé, az ECT kezelésre viszont jól reagált. 
    A skizofrénia
    A skizofrénia egy krónikus és nagyon gyakran rokkantsághoz vezető pszichés betegség. A betegség miatt a beteg visszahúzódik az emberektől, elfordul a korábban végzett tevékenységeitől és egy téveszmékkel teli, vagy valóságtól elszakadt külön világába húzódik vissza.
    Tények és tévhitek

    Az ECT a hangulatzavarok depressziós fázisának akut kezelésében igazoltan hatékony. A kezelés eredményessége várható akkor is, ha pszichomotoros gátoltsággal, súlyos depresszióval (ún. pszichotikus szintűvel) állunk szemben, vagy szülés után alakult ki a hangulatzavar, illetve ha időskorú beteg depresszióját kezeljük.

    A szkizofréniák indikációs körében is gyakran használt, leglátványosabb az eredmény az étkezést elutasító, mozgásukban meglassult betegek esetén. Egyetlen ECT kezelésnek általában nincs mérhető terápiás hatása, napokra-hetekre és ismételt kezelésekre van szükség.

    Hetente 2-3-szor alkalmazva a kóros tünetek csökkenéséhez depressziós betegeknél általában 6-12, szkizofréniában 12-20 ülésre van szükség.

    Hogyan történik az ECT kezelés?

    Csak aneszteziológus és pszichiáter szakorvos közreműködésével, rövid altatásban, izomrelaxáció mellett végezhető. Az elektródákat halántéktájra helyezik (egy- vagy kétoldalon). A módszer korszerű alkalmazásához állandó árammal stimuláló, biztonsági kapcsolóval rendelkező, és a görcstevékenység monitorozására is alkalmas berendezés használata szükséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakszerűen és körültekintően alkalmazott ECT biztonságos és jól tolerálható eljárás. A rendelkezésre álló agyi CT és MRI adatok nem igazolják a maradandó agyi károsodásokat. A leggyakoribb mellékhatás az amnézia (memóriazavar), amely rendszerint múló, de néha tartós vagy maradandó is lehet.

    Ennek mértéke egyenes arányban áll az élet során alkalmazott kezelések számával, továbbá az egyes kezelésekhez használt árammennyiséggel. Az unilaterális (egyoldali) technika egyik fő előnyének éppen a jóval enyhébb memóriakárosító hatást tartják.

    Az elektrokonvulzív kezelés rövid távú hatékonyságban múlja felül a gyógyszeres kezelést, és elsősorban azoknál a depressziós vagy szkizofrén betegeknél ajánlható, akiknél a veszélyeztető tünetek (pl. öngyilkosság veszélye) miatt a gyors javulás létfontosságú, vagy a pszichiátriai gyógyszerekre nem reagálnak. Az ECT által elért terápiás eredmény pedig gyógyszerekkel fenntartható.

    Olvasson tovább! Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

    Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - Bánki M. Csaba és Gazdag Gábor nyomán

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

    A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és több C-vitamin több egészség alapon valójában már egészségtelen mértékben, túladagolva fogyasztják. A vitaminkérdésről a fogyasztók körében szabályos hitviták zajlanak sok indulattal (pl. a szükséges napi mennyiségek körül), egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak, így nem meglepő, hogy a laikusok számára nem könnyű a tisztánlátás. De mi a helyzet ezekkel az anyagokkal valójában?

    Az agysebészet új lehetőségei - Kutatás

    Az agysebészet alkalmazása a pszichiátriai betegségek kezelésében régóta ellentmondásosnak számít, a mostanában megjelenő technikák azonban segíthetnek a súlyos állapotú betegeknek.

    Ecstasy terápiás célokra?

    A Chicagói Egyetem kutatói szerint az ecstasy nevű kábítószert lehetne alkalmazni szocializációs problémákkal járó pszichiátriai betegségek kezelésében.

    "Súlyos visszásságok a pszichiátriai ellátásban"

    Az országgyűlési biztos a pszichiátriai és addiktológiai betegellátás állapotának feltérképezésére indított utóvizsgálatában súlyos hiányosságokat tárt fel.

    Hangokat hallott a pécsi ámokfutó

    A pécsi ámokfutó évek óta depresszióban szenved, gyakran hall különböző hangokat, melyek valódiságát ő maga is kétségbe vonja - mondta a lapnak Huszár András, egyik a két pszichiáter közül, akik a lövöldözés után néhány órával elvégezték G. Ákos sürgősségi elmeszakértői vizsgálatát.

    Depressziós vagyok, ne bélyegezz meg!

    A pszichiátriai zavarokkal küzdő gyerekek és fiatalok életminősége rosszabb az egészségesekénél, de kezeléssel javítható - hangzott el a héten a budapesti Kongresszusi Központban megrendezett európai pszichiátriai konferencián, amelynek egyik, a fiatalkori depresszióról szóló előadását az Egyesült Államokban dolgozó dr. Kovács Mária professzor tartotta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.