• Népszerű gyerekből lesz az egészséges felnőtt?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok, akik iskolás korukban a legnépszerűbbek és legbefolyásosabbak a gyerekek között, felnőttként jobb egészségnek örvendenek, állapította meg egy kedden publikált svéd tanulmány.

    A szokatlanul széles körű és hosszú távú vizsgálat 14 ezer 1953-ban született személyre terjedt ki, akiket 1966-ban, 12-13 éves korukban kikérdeztek, majd 2003-ig követték nyomon egészségi állapotukat.

    Hirdetések

      Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

    "Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. >>
    Az iskolai hierarchiában elfoglalt helyet annak idején azzal a kérdéssel határozták meg, hogy a gyerekek kivel tanulnak együtt legszívesebben.

    A felnőttkori egészségi állapothoz pedig a kórházi felvételeket tartalmazó országos adatbankot használták fel a stockholmi egyetem kutatói.

    Kiderült, hogy azoknál, akik az iskolában marginális helyzetben voltak, felnőttként kilencszer gyakoribb volt a szívbetegség, négyszer több a cukorbaj miatti kórházi kezelés, mint az egykori sztár osztálytársaknál. Ezek életmódbeli zavarokra utalnak. Kétszer gyakoribbak voltak a pszichiátriai és viselkedési problémák, beleértve az önpusztító életvitelt és az öngyilkossági kísérletet is.

    Ez a szabályszerűség férfiakra és nőkre egyformán érvényes, legfeljebb a betegség típusa eltérő a két nemnél.

      Pszichés problémák

    Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
    Pszichés problémákról a WEBBetegen>>

    A vizsgálat eredményei a kutatók szerint nem magyarázhatók a foglalkozással, a gyerekkori családi jövedelmi és műveltségi háttérrel.

    A svéd tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című közegészségügyi szakfolyóiratban jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

    Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

    A zabliszt jótékony hatásai

    Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

    Átadták a Nekem Szól! Egészségértés díjat

    2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat ezúttal az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg.

    Amit a szexuális kisugárzásról tudni érdemes

    Kétségtelen, hogy létezik a jelenség. Egyszer csak szembejön velünk valaki, akire hirtelen felfigyelünk. Mitől lesz valaki vonzó? Hát, attól, hogy szép - vágná rá az emberek többsége. A válasz azonban nem ilyen egyszerű.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.