Amatőrök kezében veszélyes a Rorschach-teszt?

MTI
megjelent:

Vannak olyan tesztek, amelyeknél adott a helyes válasz, csak összegezni kell a pontszámot. Vannak másféle felmérések, amelyeknek kérdéseire sokféle választ lehet adni, és éppen ezt értékeli az elemző.

A svájci Hermann Rorschach Psychodiagnostik című, 1921-ben kiadott könyvében szereplő tíz tintafolt a második kategóriába tartozik - illetve az internet következtében egyesek szerint akár azt is lehet írni: tartozott.

Miután a Wikipedia online tudástár a közelmúltban elérhetővé tette a tíz tesztlapot és velük együtt a leggyakoribb válaszokat-magyarázatokat, számos pszichológus úgy érzi, ezt a személyiség-felmérő tesztet a jövőben nem alkalmazhatja úgy, mint eddig tette.

Ezzel szemben a Wikipedia felhasználóinak elsöprő többsége úgy érzi, hogy a honlapnak, akárcsak eddig, kötelessége megosztani az internetezőkkel minden legálisan közzétehető információt. (Mivel a Rorschach-tesztet csaknem 90 éve dolgozták ki, az Egyesült Államokban már nem védi a szerzői jog.)

Az eredetileg egyetlen Rorschach-lap megjelenítése kapcsán kibontakozó, meg-megújuló vita júniusban új töltetet kapott, amikor James Heilman saskatchewani orvos a tesztről szóló cikket úgy illusztrálta, hogy feltette az angol Wikipediára mind a tíz tintafoltot és a legnépszerűbb értelmezéseiket is.

Heilman azzal érvelt, hogy egyetlen paca megtartása értelmetlen lett volna a szemében.

Más pszichológusok viszont a tudástárra bejelentkezve felpanaszolták, hogy a Wikipedia a pszichológiai értékelés egyik legrégibb eszközét veszélyezteti.

Nyilvánossá váltak a tesztlapok - van veszélye?

A tesztlapok már feltűntek más honlapokon, de a pszichológusokat csak a Wikipedia-közlés nyugtalanította komolyan. "Minél szélesebb körben forog a teszt, annál több lehetőség adódik a kijátszására" - idézte Bruce L. Smith pszichológust, a Nemzetközi Rorschach Társaság elnökét a The New York Times amerikai napilap.

Ezen, fűzte hozzá, nem azt érti, hogy egy előzetesen tájékozott tesztalany képes lenne becsapni a pszichológust, aki rossz diagnózist adna emiatt, hanem inkább azt, hogy " a teszt értelmetlenné válna".

Márpedig ezzel óriási kutatási anyag veszne el, Smith becslése szerint tanulmányok tízezrei elemezték a betegek válaszait és következtettek belőlük a különböző személyiségjegyekre.

Persze mindenki elismeri, hogy új formájú foltokkal ismét be lehetne indítani a kutatást, de az új tesztek értékeléséhez hiányozna az hatalmas háttér- és normaanyag, amely a régi Rorschach-próbát értékessé teszi.

Pszichológia a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről

Amatőrök kezében veszélyes?

Ennél is fontosabb azonban, hogy a pszichológusok szemében mindig aggasztó, ha diagnosztikai eszközök olyan amatőrök kezébe kerülnek, akik nem értenek azok alkalmazásához, Steve J. Breckler, az amerikai pszichológusok társaságának tudományos igazgatója leszögezte: "Nem helyeseljük, hogy a tesztlapokhoz bárki szabadon hozzájuthasson".

Trudi Finger, a Hermann Rorschach könyvét először megjelentető korábbi céget megvásárló Hografe and Huber Publishing nevű vállalat szóvivője e-mailben közölte, hogy per indítását fontolgatják a Wikipediát működtető Wikimedia alapítvány ellen. Finger szerint a Wikipedia "hihetetlenül cinikusan jár el", amikor egyfelől beszámol a Rorschach-teszt közzétételével kapcsolatban világszerte ismert tudósok és társaságok által hangoztatott aggodalmakról, másfelől ugyanabban a szócikkben közzéteszi a tesztanyagot az állítólagos elvárt válaszokkal.

Mike Godwint, a Wikimedia általános tanácsadóját azonban a jelek szerint nem túlságosan aggasztja az ügy, mint kifejtette, a Hogrefe nyilatkozatában foglalt jogi és etikai érvek "egy kicsit megmosolyogtatták".

A Hogrefe számos cégnek biztosít licensz-szerződésben arra vonatkozó jogokat, hogy az értelmező anyaggal együtt forgalmazzák a Rorschach-tesztlapokat.

"Ezért vegyük ki a Wikipediáról?"

Egy ilyen forgalmazó, a Western Psychological Services 110 dollárért árusítja a tesztlapokat és 185 dollárért egy nagyobb készletet. Heilman, aki először tette fel a hálóra az anyagot, a tesztlapok eltávolításának kísérletét ahhoz hasonlítja, ahogy a kínai kormány próbálja megakadályozni a világhálón az 1989. évi Tienanmen-téri mészárlásról szóló információhoz való hozzáférést. Heilman szerint neki nem az a dolga, hogy elméleti meggondolásokból korlátozza az információt, és nem hiszi, hogy a tesztlap elterjedése káros.

Véleménye szerint ugyanilyen alapon ki kellene tiltani a Wikipediáról a szemészeti vizsgálatokon alkalmazott, nagy E-vel kezdődő Snellen látás-táblázat jeleit is, mert ha valaki előre ismeri, akár előre be is tanulhatja és becsaphatja az ellenőröket, ez pedig balesetre vezethet. "Ezért vegyük ki a Wikipediáról?" - idézte az amerikai lap Heilman doktort, aki azt sem titkolta, hogy saját papája ezzel a módszerrel bizony át is verte az orvost.

Szorongás teszt

Sokunkkal előfordul, hogy félünk, szorongunk valami miatt. Ha Önnel is így van, töltse ki tesztünket, amely az elmúlt két hétben tapasztalt érzései alapján próbál képet alkotni arról, hogy az Ön szorongásai normálisnak, vagy túlfeszítettek, esetleg orvosi véleményt igényelnek. Szorongás teszt

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.