Miért pirulok el folyton? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Nekem 27 évesen a pirulással vannak gondjaim. Borzasztó, hogy nem merek kiállni a saját igazamért, mert rögtön olyan vagyok, mint a rák. Társaságban nem merek megszólalni, mert ha rám figyelnek rögtön vörös leszek. Ez rettenetesen zavar a mindennapokban. Van erre valamilyen gyógymód, vagy műtét?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A pirulás hátterében általában önbizalomhiány, önértékelési zavar áll.

Különösen olyan helyzetekben szokott jelentkezni, amikor az illető attól szorong, attól fél, hogy biztosan nem elég jó, amit csinál, nem elég szép, nem elég csinos, nem elég okos, stb. Fél, hogy nem felel meg az elvárásoknak. Szinte mindenkinek meg szeretne felelni, ami természetesen lehetetlen.

Az esetleges önértékelési zavar, önbizalom hiány és a megfelelési kényszer lehetséges okait kellene átgondolni, amelyek általában a kisgyermekkorben keresendőek.

A fentiekből következik, hogy a pirulás, mint tünet nem igényel semmilyen sebészeti beavatkozást. Ha egyedül nem megy, pszichológus segíthet a kiváltó okok átgondolásában, a tünet megszüntetésében.

A befolyásolható felnőtt

Ahhoz, hogy ne erőszakoljanak valakire olyasmit, ami a saját vágyaival és a saját akaratával, a saját érdekeivel ellentétes, elsősorban stabil értékrend, erős önértékelés, ellenálló képesség, reális önbizalom, és felismert saját célok szükségesek. Felnőttkori befolyásolhatóság és az én határai

(WEBBeteg - Kazimir Ágnes pszichoterapeuta)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.