"Kleptomániás a testvérem?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki ha ezt azt ellophat, boltból, ismerősöktől." - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

"Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki ha ezt azt ellophat, boltból, ismerősöktől. Borzasztó ciki ez a helyzet. Meg tudnák mondani, hogy ez hogyan gyógyítható, milyen tünetei vannak - lehet hogy nem is kleptomániás a 20 éves tesvérem-? Hogyan segíthetek neki?"

Kedves Kérdező!

A kleptománia a "kóros szokások" csoportjába tartozó pszichiátriai betegség.

Szorongás, pánikbetegség

A szorongásos betegség tünetei súlyosságukat és együttes megjelenésüket tekintve változhatnak. Melyek a legszembetűnőb jelek? >>
Először is egy kis segítség a diagnosztizáláshoz: "Az illető nem tud ellenállni bármiyen szükségtelen (!) tárgyak ellopásának (tehát nem vagyonszerzés a cél), lopás előtt fokozott feszültség tapasztalható, elkövetés után öröm, kielégülés vagy megkönnyebbülés.

Mindezt nem haragból, bosszúállásból teszi." Ezzel pszichiáterhez kell fordulni, van erre gyógyszeres segítség.

Jobb, ha önként teszi ezt a testvére, nem várja meg, amíg a rendőrség kíséri! Beszéljen a testvérével, nyugodtan mutassa meg a levelünket is.

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.