• Egykilós hajcsomót operáltak ki a lányból - A Rapunzel szindróma

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle.

    A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye. Ez a betegség leginkább lányoknál jelentkezik, először általában a kamaszkor környékén.

    Hirdetések

    A Rapunzel szindróma a trichobezoar egy ritka kórképe, mikor a haj a vékonybélbe kerül. A „bezoár” elnevezés az arab badzehr és a perzsa panzehr szóból ered, ami ellenszert jelent. A bezoár nem más, mint a megemésztetlen anyagokból képződött, szorosan összeapdt kis csomó, mely képtelen távozni a hasból.

    Ez a megemésztetlen anyag általában hajcsomó, de lehet zöldség vagy gyümölcs is. Általában azoknál fordul elő, akik valamilyen pszichiátriai rendellenességben szenvednek, megrágják és lenyelik a saját hajukat. A tünetek megtévesztőek, és általában alhasi panaszokkal, emésztési problémával járnak. Az esetek többségében a beteg trichophagiától szenved, s a diagnózis olyan későn következik be, mikor már csak a műtét segíthet. 

    A Rapunzel szindrómánál általában a hajcsomó megakad a vékonybélben, alhasi fájdalmakat, étkezés vagy folyadékbevitel utáni hányásrohamokat okozva, mely testsúlyveszteséget is okoz.

     Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?

    A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat. Trichotillománia>>

    A betegséget a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melyben a főszereplő Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani.

    E hosszú, lelógó hajfonathoz való hasonlóság alapján kapta a szindróma az elnevezését. Ha a trichobezoár a gyomor határait meghaladja, Rapunzel-szindrómáról beszélünk.

    Manapság egyre több esettel lehet találkozni. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél perforálását és halált is okozhat.

    A lány már jól van,  ám pszichiáter fog vele foglalkozni, nehogy újból hajevésbe kezdjen.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A pszichiátriai betegségek gyógykezelésének eredményessége

    Számos nemzetközi szervezet emelte fel a szavát, amikor a 140 éves Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, ismertebb nevén a lipótmezei elmegyógyintézetet 2007-ben bezárták. Akkor mintegy kilencszáz dolgozót és majdnem ennyi fekvő beteget eresztettek szélnek a döntéshozók. A mára romos, szellemházzá vált egykori elmegyógyintézetből kikerült pszichiátriai betegek többsége hajléktalanná vált, öngyilkos lett, közveszélyes állapotuk miatt bűncselekményeket követtek el és börtönbe kerültek.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Szexuális zaklatás: bárki válhat áldozattá

    2017 októberében a New York Times cikke indított el egy világméretű hullámot a média világában. Harvey Weinstein, Oscar-díjas producert több áldozata nyilvánosan vádolta szexuális zaklatással. A bántalmazottak bátor kezdeményezése világszerte - így itthon is - követőkre talált.

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Pszichogén köhögés - Valóban létezik?

    Nemcsak a holisztikus medicina, hanem a nyugati típusú orvoslás is igyekszik a beteget egységként, pszichéjével együtt gyógyítani. Ez természetesen nem mindig egyszerű, nem utolsósorban azért, mert a betegek - különösen manuális szakmákban - nem pszichoterápiás javaslatért fordulnak orvoshoz az organikusnak gondolt tüneteikkel.

    Étrend-kiegészítővel csökkenthető a hajtépés

    A kutatásban részt vevő emberek több mint felénél csökkentette a hajtépést az acetilcisztein nevű, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő - közölték amerikai kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklap hétfőn megjelent számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.