Milyen vizsgálatokból áll a menedzserszűrés?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon is terjedőben van a menedzserszűrés gyakorlata. Ez leginkább két formában fordul elő: vagy a kötelező üzemorvosi vizsgálatok, vagy a vállalatok által szervezett menedzserszűrő akciók keretében.

Hazánkban számos cég egészségügyi szolgáltató cég specializálódott menedzserszűrésre, akik általában tartós szerződéssel (gyakran az üzemorvoslás keretein belül) kötöttek a munkahelyekhez, hogy az ott dolgozók egészségi állapotát rendszeres időközönként felmérjék, szükség esetén életmódbeli tanácsokat adjanak, életmódra vonatkozó módosításokat javasoljanak.

A szükséges vizsgálatokat vagy saját, vagy a magyarországi állami egészségügyi ellátás keretein belül végzik el, ugyanígy a terápia egy részét is beállíthatják, vagy háziorvoshoz, illetve szakrendelésre irányítják a munkavállalót, ha szükséges.

A menedzserbetegségről

Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él. A statisztikák szerint leginkább mégis a fiatal és középkorú férfiaknál fordul elő. Ennek oka kettős: egyfelől több férfi dolgozik közép- és felsővezető munkakörben, mint nő. Bővebben a menedzserbetegségről

A menedzserszűrés részei általában a következők

  • Beszélgetés a „páciens”-sel. Első találkozáskor részletes anamnézisfelvétel történik. Az életmódról való tanácskozás, az életvitel megítélése nagyon nagy szerepet kap az egészségmonitorozás ezen formájában.
  • Fizikális vizsgálat. Ennek során az orvos megvizsgálja a dolgozót. Részletes megtekintés, a mellkas és has vizsgálatát követően az idegrendszer, a mozgásszervek vizsgálatára is sor kerül.
  • Laboratóriumi vizsgálat. Vizelet- és vérvizsgálat, mely magában foglalja a vérkép, a vér kémiai jellemzőinek, és a vizeletből meghatározható faktoroknak a felmérését.
  • Eszközös vizsgálatok. Az EKG készítése alapvető. Sok helyen a has és a szív ultrahangvizsgálatát is elvégzik, és ahol mód van rá, terheléses EKG is készül.
  • Diagnózisalkotás, terápia beállítás. Az esetleges eltérések azonosítása és a diagnózis felállítása után terápiás tanáccsal látják el a beteget, vagy akár meg is adják a terápiát (ez a menedzserszűrést végzők felkészültsége, jogosultsága, illetve a munkahellyel kötött szerződésben foglaltak függvénye).
    Az életmódra vonatkozó tanácsok egyetlen menedzserszűrés keretéből sem maradhatnak ki!
  • Rendszeres követés, illetve meghatározott időintervallumok alapján újabb vizsgálatok következnek, amelyek szintén a munkáltató és a menedzserszűrő tevékenységet folytató cég között köttetett szerződés függvényében.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.