Ál-pszichoterapeuták és kóklerek

Független Hírügynökség
megjelent:

Vizsgálatot indított az ombudsman a Magyar Pszichológiai Társaság bejelentése nyomán. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben.

A szakemberek szerint ugyanis, szakmai ellenőrzés nélkül, szabadon tevékenykednek idehaza "spirituális pszichológiai tanácsadók, lélekgyógyászok, "alap-, közép- vagy felsőfokú pszichoterapeuták".

A társaság szerint, az ilyen tevékenység alapos szakmai felkészültséget, egyetemi tanulmányokat és sokéves gyakorlatot igényel. Hozzáértés hiányában, a terapeuta komoly problémát is előidézhet a páciensnél.

Pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta
Ön tudja ki lehet pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta? Milyen különbség van a tevékenységük között?

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azért indított vizsgálatot, mert szerinte a probléma komplex megközelítést igényel azért, hogy az egészségügyi rendszeren kívül is érvényesüljenek a szakmai alapkövetelmények.

Az ombudsman szerdai közeleményében úgy véli, több helyen is hiányos a jogi szabályozás, nincs kötelező tagsággal működő kamara sem, amely felléphetne az érdekvédelem és a szakmai színvolnal biztosítása érdekében.

Pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta

Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
Pszichés problémákról a WEBBetegen

Szabó Máté az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben.

A miniszter, válaszában csak arra tért ki, hogy az illetékességi területükbe azok a pszichológusok tartoznak, akik az ellátórendszeren belül tevékenykednek.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.