Öngyilkosság - mi állhat a háttérben?

MTI
megjelent:

Gyakran a nyolcéves korban elszenvedett érzelmi problémák állnak a tinédzserkorú és fiatal felnőtt férfiak által elkövetett komoly öngyilkossági kísérletek hátterében, míg a nők esetében az olykor önpusztításhoz vezető depresszió, általában a pubertáskor után alakul ki - mutatta ki egy finn tanulmány.

"A legtöbb olyan férfi, aki öngyilkosságot követett el, vagy kórházi kezelésre szorult a sikertelen kísérlet után, magas fokú pszichiátriai problémákkal küzdött nyolcévesen" - derül ki a Turkui Egyetemi Kórházban dolgozó Andre Sourander és kollégáinak tanulmányából.

"Kutatásunk legfontosabb megállapítása, hogy számos serdülő- és fiatal felnőtt korban elkövetett öngyilkossági kísérletnek, más-más gyermekkori előzményei vannak a férfiak és a nők esetében" - írják a szakemberek az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban.

A szakemberek 5302 ember sorsát követték figyelemmel, mindegyikük 1981-ben született, és közülük 27 nő és ugyanennyi férfi próbált már véget vetni az életének 24 éves koráig. Közülük 13 férfi és két nő bele is halt a kísérletbe. Öt öngyilkos férfi közül négynek biztosan voltak olyan problémái nyolcévesen, melyekről mind a tanárai, mind a szülei tudtak.

Évenet több mint 800 ezer öngyilkos

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba világszerte. A férfiak hajlamosabbak a "jóval halálosabb" módszerek alkalmazására, míg az öngyilkosságot fontolgató nők leginkább a gyógyszer túladagolás és a mérgezés mellett döntenek - mutatták ki a finn eredmények.

A kutatók most a gyermekkori problémák mielőbbi észlelését és hatékony kezelését szorgalmazzák, hogy így csökkentsék a felnőttkori öngyilkosságok számát. "A fokozott figyelem különösen fontos az olyan fiúk esetében, akik számos magatartásbeli problémával küzdenek, mivel a tinédzserekre nem jellemző, hogy mentális egészségügyi segítségért fordulnának" - írta Sourander.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.