• A rossz időjárás növeli az autizmus előfordulását?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A túlzottan csapadékos területen élő gyerekeknél – az esővel, hóval összefüggő környezeti és szociális hatások miatt - nagyobb az autizmus kialakulásának kockázata - derül ki egy új kutatásból.

    A kutatók a címben szereplő megállapításhoz azonban azt is rögtön hozzáteszik, hogy a betegség tulajdonképpen nem a hóval vagy az esővel áll összefüggésben, hanem inkább azzal, hogy a csapadékos területeken élőknek sokkal több időt kell lakáson belül tölteniük. Michael Waldman, a kutatás vezetője szerint, a háztartási tisztítószerek egészségünkre gyakorolt hatásai, a túlzott TV-nézés, valamint a napfény hiányában fellépő D-vitaminhiány mind nagymértékben hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

    Az elmúlt 30 év során az autizmus előfordulási aránya nagymértékben növekedett. Míg korábban minden 2500 gyermekből csak 1 betegedett meg, mára ez az arány minden 150-ből 1-re módosult. Noha sokan úgy vélik, hogy ehhez az arányszámváltozáshoz hozzájárult a betegség definíciójának kiszélesítése is, kétségtelen, hogy kialakulása nemcsak genetikai, hanem környezeti tényezőktől is függ.

    Hirdetések

    Az autizmushoz kapcsolódó rendellenességek körébe nemcsak maga az autizmus tartozik, hanem az olyan rendellenes viselkedési zavarok is, melyek jellemzői a nyelvi és kommunikációs nehézségek, valamint az olyan szokatlan szociális zavarok, mint például az emberekkel való érintkezés során jelentkező diszkomfort érzet.

    Két évvel ezelőtt Waldman és társai már kutatták a televízió-nézés autizmusra gyakorolt hatásait. Ezt továbbvizsgálva kutatták a csapadékos területeken jelentkező autista megbetegedések arányát. Azt tapasztalták, hogy azokon a területeken, ahol viszonylag nagymennyiségű csapadék esik (pl. Washington vagy Oregon állam), ott az autizmus kétszer olyan gyakori, mint máshol. Ráadásul a betegség sok esetben már 18 hónapos kortól diagnosztizálható.

    Több környezeti hatás is szerepet játszhat

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Természetesen a kutatók megpróbálták figyelembe venni az egyéb rizikófaktorok hatását is. Arra a megállapításra jutottak, hogy a genetikusan sérülékenyebb gyermekek esetében az olyan környezeti hatások, mint például a csapadékos éghajlat, növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

    Ennek többek között az is oka lehet, hogy a magasabb atmoszférában található vegyi anyagok a csapadék által a közvetlen környezetünkbe kerülnek. Emellett a csapadékos időjárás miatt a négy fal közé zárt gyermekek nagyobb mértékben vannak kitéve a háztartásban mindennaposan használt vegyszerek hatásainak, valamint a kevesebb napfény miatt csökken a D-vitaminszintjük is.

    Természetesen a kutatás eredménye még nem ok arra, hogy szárazabb területekre költözzünk, vagy eltiltsuk gyermekünket a TV-nézéstől. További vizsgálatok szükségesek még az összefüggés pontosításához, illetve a környezeti hatásoknak konkrét megismeréséhez.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

    A jelenlegi hőség és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    D-vitaminnal az autizmus ellen

    Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin pótlást kapott a vemhesség alatt - közölték a Queenslandi Egyetem kutatói.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.