A rossz időjárás növeli az autizmus előfordulását?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A túlzottan csapadékos területen élő gyerekeknél – az esővel, hóval összefüggő környezeti és szociális hatások miatt - nagyobb az autizmus kialakulásának kockázata - derül ki egy új kutatásból.

A kutatók a címben szereplő megállapításhoz azonban azt is rögtön hozzáteszik, hogy a betegség tulajdonképpen nem a hóval vagy az esővel áll összefüggésben, hanem inkább azzal, hogy a csapadékos területeken élőknek sokkal több időt kell lakáson belül tölteniük. Michael Waldman, a kutatás vezetője szerint, a háztartási tisztítószerek egészségünkre gyakorolt hatásai, a túlzott TV-nézés, valamint a napfény hiányában fellépő D-vitaminhiány mind nagymértékben hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Az elmúlt 30 év során az autizmus előfordulási aránya nagymértékben növekedett. Míg korábban minden 2500 gyermekből csak 1 betegedett meg, mára ez az arány minden 150-ből 1-re módosult. Noha sokan úgy vélik, hogy ehhez az arányszámváltozáshoz hozzájárult a betegség definíciójának kiszélesítése is, kétségtelen, hogy kialakulása nemcsak genetikai, hanem környezeti tényezőktől is függ.

Az autizmushoz kapcsolódó rendellenességek körébe nemcsak maga az autizmus tartozik, hanem az olyan rendellenes viselkedési zavarok is, melyek jellemzői a nyelvi és kommunikációs nehézségek, valamint az olyan szokatlan szociális zavarok, mint például az emberekkel való érintkezés során jelentkező diszkomfort érzet.

Két évvel ezelőtt Waldman és társai már kutatták a televízió-nézés autizmusra gyakorolt hatásait. Ezt továbbvizsgálva kutatták a csapadékos területeken jelentkező autista megbetegedések arányát. Azt tapasztalták, hogy azokon a területeken, ahol viszonylag nagymennyiségű csapadék esik (pl. Washington vagy Oregon állam), ott az autizmus kétszer olyan gyakori, mint máshol. Ráadásul a betegség sok esetben már 18 hónapos kortól diagnosztizálható.

Több környezeti hatás is szerepet játszhat

Természetesen a kutatók megpróbálták figyelembe venni az egyéb rizikófaktorok hatását is. Arra a megállapításra jutottak, hogy a genetikusan sérülékenyebb gyermekek esetében az olyan környezeti hatások, mint például a csapadékos éghajlat, növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

Ennek többek között az is oka lehet, hogy a magasabb atmoszférában található vegyi anyagok a csapadék által a közvetlen környezetünkbe kerülnek. Emellett a csapadékos időjárás miatt a négy fal közé zárt gyermekek nagyobb mértékben vannak kitéve a háztartásban mindennaposan használt vegyszerek hatásainak, valamint a kevesebb napfény miatt csökken a D-vitaminszintjük is.

Természetesen a kutatás eredménye még nem ok arra, hogy szárazabb területekre költözzünk, vagy eltiltsuk gyermekünket a TV-nézéstől. További vizsgálatok szükségesek még az összefüggés pontosításához, illetve a környezeti hatásoknak konkrét megismeréséhez.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.