• Genetikai mutáció okozza a skizofréniát?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A génvizsgáló technológiáknak köszönhetően fény derülhet a skizofrénia lehetséges okaira. A kutatók sokáig hiába keresték betegség kialakulásának okát.

    Korábbi kutatások már próbálták keresni a betegek közötti közös genetikai összefüggést, illetve a felírt gyógyszerek agysejtekre gyakorolt hatását. Nos, mindeddig a kiváltó okokra nem derült fény, ám az új, DNS térkép készítésére alkalmas technológiának köszönhetően felderíthető a skizofréniában szenvedő betegeknél tapasztalható közös, nagyon ritka génvariáció.

    Hirdetések

    A kutatás során 150 skizofrén beteg vérmintáját hasonlították össze a 268 főből álló, nem beteg kontrollcsoport vérével. A DNS sorban 53 mutációt találtak. Ezek a skizofrén betegek 15 százalékában jelen voltak, míg a nem betegeknek csak 5 százalékánál.

    Fontos tudni, hogy a betegség általában felnőttkorban jelentkezik, de egy nagyon ritka fajtája már a gyermekévek alatt kifejlődik. Amikor azoknak a vérmintáját vizsgálták, akik ebben a ritka, gyermekkorban kifejlődő skizofréniában szenvednek, azt tapasztalták, hogy van egy ritka génmutáció, mely négyszer gyakoribb előfordulási aránnyal van jelen.

    Az ismert mutációk egy részénél az öröklődésnek fontos szerepe van, míg mások röviddel a fogantatás után alakulnak ki.

    Hogyan hat az agyműködésre a mutáció?

    A genetikai mutáció többféleképpen is befolyásolhatja az agy működését. Ennek egyik módja, hogy tönkreteszi azt az irányítóképességet, melynek segítségével a neuronok az agyban a megfelelő helyükre jutnak.

    Egy másik módszer a glutamát-szállító molekulák alakját változtatja meg. A glutamát ahhoz szükséges, hogy a felserkentett neuronok segítségével az üzenetek hatékonyan jussanak el sejtről sejtre.

    Kapcsolódó cikkek

    A kutatók még nem tudják pontosan, hogy ezek a génmutációk önmagukban okozzák-e a skizofréniát, vagy esetleg más folyamatok is szerepet játszanak a kialakulásában. Mindenesetre bíznak abban, hogy a génvizsgáló tecnológiák fejlődésével hamarosan megfejthetik ennek a kellemetlen betegségnek a rejtélyét. Remélik, hogy egyre többet fognak így megtudni a különféle aggyal kapcsolatos betegségekről, mint például az autizmusról, depresszióról és bipoláris zavarról.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Depresszió kvíz

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Szexszomnia: szex öntudatlanul

    Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.