A rossz jegyek skizofréniára utalhatnak

Független Hírügynökség
megjelent:

A rossz iskolai osztályzatok lehetnek a skizofrénia korai előjelei, állítják brit és svéd tudósok közös tanulmányukban a Pszichológiai Orvostan (Psychological Medicine) című szaklapban.

A kutatók több mint 900 ezer, 1973 és 83 között született svéd gyerek adatait vizsgálták át és megállapították, hogy azoknál, akik az érettségi megfelelőjén kettes-hármas jegyet kaptak, a skizofrénia kifejlődésének esélye kétszer akkora, mint a jobb jegyeket szerző osztálytársaiknál.

A londoni King''s College pszichiátriai intézete és a svéd Karolinska intézet tudósai 15-16 éves svéd diákok adatait nézték át, majd ezt összevetették a pszichotikus rendellenességekkel kórházi kezelésre beutalt 17 évesek adataival.

Egy átlagos felnőtt esélye a skizofréniára 7 a százezerhez, míg a gyengébb jegyet szerző tinédzserek kockázati száma ennek a kétszerese. A legrosszabb tanulók esélye az átlagos szint négyszeresére nőtt felnőttkorukra. A kutatók szerint a figyelem hiánya, az érdektelenség, memóriaproblémák, a kreativitás, szervezettség, szorgalom hiánya mind szerepet játszhatnak a folyamatban.

A Rethink, egy brit mentálhigiénével foglalkozó jótékonysági szervezet szerint azonban a skizofrénia kifejezetten a magas intelligenciahányadossal rendelkezők betegsége, nem az alacsonnyal bíróké.

A skizofréniában szenvedők gyakran hallanak hangokat és élnek át paranoiás érzékcsalódásokat, amely először késő tinédzserkorban, vagy a betegek húszas éveinek elején jelentkezik.

(FH)

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.