Az alvajárók nem éreznek fájdalmat

szerző: E.M.M., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Sleep orvosi szaklapban közölt, alvajárókkal készült tanulmány érdekes ellentmondást fedezett fel: bár az alvajáróknál ébrenlét alatt fokozott a fejfájás és migrén kockázata, valószínű, hogy alvajárás közben semmilyen fájdalmat nem éreznek, még akkor sem, ha megsérülnek.

Az eredmények azt mutatják, hogy az alvajárók esetében közel négyszer nagyobb a fejfájásnak és 10-szer nagyobb a migrén jelentkezésének a valószínűsége, a potenciális változók (inszomnia és depresszió) szerinti korrekció után. A legalább egy sérüléssel járó alvajáráson átesett alvajárók 79%-a semmilyen fájdalmat nem érzett alvajárás alatt, és így a sérülés ellenére sem ébredtek fel.

„A legmeglepőbb az volt, hogy alvajárás közben egyszerűen nincs fájdalomérzet.” – mondta a kutatást vezető Dr. Regis Lopez, a francia Gui-de-Chauliac in Montpellier Kórház pszichiátere. „Elsőként számolunk be arról, hogy az alvajárással analgézia jelenség társul.”

A tanulmányban 100 diagnosztizált alvajárót (55 férfit és 45 nőt) és 100 egészséges kontrollszemélyt vontak be. Az átlagosan 30 éves alanyok nappali fájdalom panaszait a fejfájás gyakoriságára és jellemzőire vonatkozó kérdőívek és egy orvos segítségével értékelték.

Súlyos balesetek után sem éreznek fájdalmat alvajárás közben

47 alvajáró számolt be legalább egy sérüléssel járó alvajárásról, akik közül csupán 10 beteg ébredt fel rögtön a fájdalom miatt. A másik 37 beteg nem érzett fájdalmat alvajárás alatt, csak az éjszaka során később, vagy reggel. Egy beteg például súlyos töréseket szenvedett miután alvajárás közben kiugrott egy harmadik emeleti ablakból, de csak akkor érzett fájdalmat, amikor később felébredt. Egy másik beteg lábát törte alvajárás közben, amikor felmászott a tetőre és lezuhant, de reggelig ő sem érzett fájdalmat.

„Eredményeink segítenek megérteni az alvajárási epizódok mechanizmusát.” – mondta Dr. Lopez. „Feltételezésünk szerint egy disszociatív izgalmi állapot módosíthatja az alvás-ébrenlét közbeni magatartás, tudat és a fájdalomérzet komponenseit.”

Az alvás kóros állapotai

Az alvás kóros állapotai Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek. Az alvás kóros állapotai>>

(WEBBeteg - E.M.M., fordító)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.