• Meg kell előzni a fiatalok túlzott alkoholfogyasztását: a DETOX nem buli, az ivás nem sport!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mértékletes alkoholfogyasztásnak tudatos döntéssé kell válnia a fiatal felnőttek körében. Egy kevés sör vagy bor mértékkel fogyasztva akár még jót is tehet az egészségünknek, de a túlzott fogyasztás mindenképpen kerülendő, főleg, ha fiatalokról van szó. Ennek támogatására indult útjára a DETOX nem buli! elnevezésű társadalmi összefogás.

    Dr. Funk Sándor, addiktológus, neurológus, pszichiáter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumának osztályvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: húsz százalékra tehető azok száma, akik nem fogyasztanak alkoholt, én is ezek között vagyok, bár alkalomadtán, például szilveszterkor, születésnapon koccintok a többiekkel, iszom egy kortyot.

    Hirdetések

    A második és harmadik korty azonban már nem esik jól. Emlékszem, fiatalkoromban egyszer berúgtam, még ma is emlékszem a másnaposság rossz érzésére - mesélte a főorvos.

    Mivel akut, életveszélyes állapotról van szó!

    A fiatalok körében divatos ma a rövid időn belül történő túlzott alkoholfogyasztás, a lerészegedés, amely azért veszélyes, mert akut alkoholmérgezés léphet fel, majd kialakulhat a kóma – magyarázza Dr. Funk Sándor. Igen gyorsan felszívódik az alkohol, óriási koncentrációban bekerül a vérkeringésbe. Amennyiben bizonyos mennyiségnél több alkoholt iszik meg egyszerre a fiatal (a legsúlyosabb, negyedfokú alkoholmérgezésnél a véralkoholszint 400 mg/100 ml felett van), akkor felfüggesztik az idegsejtek a működésüket, idegrendszeri bénulás, fulladás alakulhat ki, hacsak nincs gyors orvosi segítség a közelben.

    Amerikában évente 15 diák hal meg akut alkoholmérgezésben, nálunk még szerencsére nem történt halálos eset, köszönve a gyors orvosi segítségnek.

    A tavalyi statisztika így is szomorú képet mutat: 29 ezer riasztást rögzítettünk részegség miatt, és ezen kívül több mint 16 ezer részeg sérültet láttunk el a mentőknél – tájékoztatta a sajtót Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

    A mértéktelen ivás rövid idő alatt függőséggá válhat. Az eleinte érzett felfokozott hangulat rövid ideig tart, majd átfordul hangulatingadozásba, amely egy nagyon veszélyes állapot – tette hozzá dr. Funk Sándor.

    A függőség egy stabil helyzet

    Akár évtizedekig is eltarthat, és elvonási tünetekkel jár. Az alkoholbetegek esetében az ivás szociális jellege háttérbe szorult, az élet minden területén bajban vannak az alkohol miatt, főként a fiatalokra jellemző a túlzott ivás.

    A főorvos azt tanácsolja a fiataloknak és szüleiknek, hogy

    Soha nem szabad elveszíteni a fejünket, még ha ezt nehéz is betartani részegen. Nehéz ma jól és célzottan megszólítani a fiatalokat, mert azt mondják, miért hallgatna egy orvosra, egy felnőttre.

    Ha lehet választani a szórakozóhelyen kétféle borból, akkor lehetőleg ne a bizonytalan eredetű mellett döntsünk, hanem az ismert pincészetekből származó nedűt igyuk meg, még ha drágább is, de legalább minőségi. Ez egy kultúra, amely megismerhető a fiatalok számára is – véli a főorvos.

    A közösség ereje gyakran kiutat is jelenthet

    Miért éppen most?

    Számos híresség és szakember 1 perces videóüzenetben hívja fel a figyelmet a mértéktartás fontosságára. A DETOX-kampány aktualitását a húsvét adja, melyet a szakemberek gyakran kis szilveszternek neveznek, utalva ezzel arra, hogy ilyenkor többen, többet iszunk.

    A pozitív minták átadása, az őszinte beszélgetések és a megerősítés óriási pszichés tehertől szabadítja meg az egyént, és ezzel utat jelent a kontrollált, mértékletes élet felé – fejtette ki dr. Petke Zsolt, pszichiáter, addiktológus, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

    Olyan zenészek, művészek és sportolók álltak a kezdeményezés mellé, mint Scherer Péter színész, Czutor Zoltán, Edvin Marton zenészek, Bocskor Bíborka énekesnő, valamint Kővágó Henrietta sportoló, fitnesz versenyző.

    (WEBBeteg.hu - T. A., újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Váltsunk életmódot!

    SPAR

    Vegyen részt Ön is a SPAR Életmódváltó Programjában! Tudjon meg többet! (x)

    Így hat ránk a ginzeng

    T. Zs., fordító

    Melyik növény is ez pontosan? Mit érdemes tudni róla? Mikor érdemes alkalmazni?

    Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan...

    A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban...

    A sörfogyasztás egészségügyi...

    Általánosságban kijelenthetjük, hogy mértékkel a sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben nincs olyan...

    Magzati alkohol szindróma

    Magzati (fetális) alkohol szindrómáról (FAS) akkor beszélünk, mikor a kismama a terhesség során rendszeresen fogyaszt alkoholt. Ennek...

    Skizofréniához vezethet az anyai stressz

    Kutatások szerint növeli az újszülött esélyét a skizofrénia kialakulására, ha komoly stressz éri az anyát a terhesség első...

    Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek

    A skizofrén beteg családtagjainak és barátainak nagyfokú elkötelezettséget kell tanúsítaniuk ahhoz, hogy el tudják fogadni a betegséget....

    Élet csontritkulással - Tanácsok a...

    Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.