• Szégyenlős hólyag szindróma (paruresis)

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor a betegnek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte, paruresis-ről beszélünk. Súlyos esetben a beteg nem képes a vizelésre, amennyiben nem biztosított számára a teljes vagy részleges magány. Bizonyos szempontból a szégyenlős hólyag szindróma hasonlít a vizelet visszatartás azon formájához, mikor hiába próbálkozik az ember, nem sikerül vizeletet ürítenie. A fő különbség azonban az, hogy a paruresis esetén a problémát nem fizikai elzáródás okozza.

    A paruresis az életminőséget is sok szempontból megváltoztatja, problémát okozva a

    • munkahelyen
    • utazásnál
    • mindennapi társas helyzetekben

    Milyen gyakori a szégyenlős hólyag szindróma?

    Noha pontosan nem lehet tudni, hány embernek okoz problémát a nyilvánosság előtti vizelés, ám az elmúlt évtizedekben készült felmérések azt mutatják, hogy akár a lakosság negyede is küzdhet ezzel a gonddal. Azt azonban továbbra sem ismert, hogy a paruresis miatt hány ember kerüli a nyilvános WC-ket.

    Mi okozza a szégyenlős hólyag szindrómát?

    Sok a megválaszolatlan kérdés a betegség kiváltó okaival kapcsolatosan. Hatással lehet rá az óvodai, kora vagy késő kamaszkori, de akár felnőttkori negatív élmény is. Míg egyesek nem tudnak egy konkrét, a paruresist kiváltó eseményre visszaemlékezni, mások úgy vélik, hogy a kiváltó ok egy olyan - kamaszkorukban vagy azelőtt történt - esemény, mikor 

    • zavarban voltak a szüleik vagy idegenek előtt
    • csúfolták őket az osztálytársaik vagy testvéreik
    • nyilvános fürdőhelyen zaklatták őket
    • szexuálisan bántalmazták őket
    Hirdetések

    Noha sokan mennek keresztül különféle kínos helyzeteken, nem mindenkinél alakul ki a szégyenlős hólyag szindróma. A legújabb neurológiai kutatások azt mutatják, hogy a betegség mögött fizikai, mentális és érzelmi probléma is meghúzódhat. Emellett arra is van bizonyíték, hogy a betegség öröklődhet.

    A paruresis tünetei

    Az első kellemetlen élmény után számíthat rá, hogy problémája lehet, ha belép a mellékhelyiségbe. Az, hogy kényszeríteni próbálja magát a vizelésre, sajnos nem működik. Ha pedig emiatt aggódni kezd, az csak még nehezebbé teszi a helyzetet és a vizelést. Ezt követően a legtöbben az alábbiakkal próbálkoznak:

    • lehetőleg minél többet vizelnek otthon
    • kevesebb folyadékot fogyasztanak
    • üres nyilvános WC-t keresnek
    • kerülik a társadalmi érintkezéseket, hogy ne kelljen idegen helyen vizelniük

    A szégyenlős hólyag szindrómában szenvedők többsége általában elkerüléses viselkedéstechnikát alkalmaz, mely csökkenti az ürítéssel kapcsolatos félelmeket. Azonban ezzel csak a félelem mintája erősödik. Néhányan tagadják, hogy bármiféle rossz érzésük lenne a nyilvános illemhelyeken, és ragaszkodnak az állításhoz, hogy csak a vizelés megkezdésével van problémájuk. Ugyanakkor másoknak ebben a helyzetben komoly szorongásos tüneteik vannak, mint például szapora szívverés, verejtékezés, gyengeség, remegés.

    Mivel erről a témáról csak ritkán beszélünk nyíltan, sokan azt hiszik, hogy csak ők szenvednek ettől a problémától. Szégyellik miatta magukat, és az évek során profi módon megtanulják, hogyan titkolják gondjukat a házastársuk, barátaik vagy az orvosuk elől. A paruresis-sel járó szégyenérzettel és depresszióval pedig nem egyszerű megbirkózni.

    Hogyan diagnosztizálják és kezelik a szégyenlős hólyag szindrómát?

    Sokan, akik ettől a problémától szenvednek, azért keresik fel az urológust, hogy megtudják, nincs-e valami fizikai problémájuk.

    Az urológus feladata, hogy:

    • ellenőrizze, hogy nincs egészségügyi oka a panaszoknak
    • biztosítsa a beteget, hogy nincs a problémájával egyedül
    • javasolja a vizelési szokások megváltoztatását (pl. WC fülke használatát a piszoár helyett)
    • megtanítsa a betegnek az ön-katéterezést
    • szorongásos zavarokkal foglakozó szakemberhez küldje a beteget, aki kognitív terápiával vagy expozíciós terápiával segíthet

    A fent említett technikák közül az ön-katéterezés azonnali megkönnyebbülést és jobb életminőséget ad. Egészséges emberek számára az ön-katéterezéssel járó alacsony kockázat messze meghaladja azt a kárt, amit a szégyenlős hólyag szindróma okoz valaki életében.

    A paruresis kezelésével kapcsolatosan nem jelent meg kontrollált tanulmány, de úgy tűnik, az expozíciós viselkedésterápia (ahol a beteget annak teszik ki, amitől fél) a leghatásosabb megoldás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    További kezelési módszerek:

    • gyógyszerek
    • hipnoterápia
    • botulinum toxin injekció a záróizomba (az izomműködés kontrollálása érdekében)
    • műtét (transzuretrális mikrohullám terápia, a prosztata transzuretrális eltávolítása)

    A gyógyszerterápia szintén hatékony lehet a probléma kezelésében. Egyes antidepresszánsok (pl. a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI)) segítenek csökkenteni az aggodalmat, így a viselkedésterápia is gyorsabban hat. Érdekes, hogy az alfa-blokkolókkal történő standard urológiai kezelés ezzel egyidejűleg nem bizonyítottan hatékony.

    Mi várható a kezelés után?

    Miután a beteget biztosítják róla, hogy nincs egyedül a problémájával, a megfelelő kezelés után megkönnyebbülésre számíthat. Noha ez az egészségügyi probléma visszatérhet, megfelelő kezeléssel újra kontrollálható. A kognitív viselkedésterápia az esetek 85%-ában hatékony, és az ezzel együtt történő gyógyszeres kezeléssel a paruresis jól szabályozható.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; urulogyhealth.org
    Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogászati góckutatás

    Uniklinik Fogászat

    Milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség? (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Rejtélyes pszichés betegség: a...

    Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről...

    Paranoia és a paranoid kórképek

    A paranoid viselkedés enyhe formái még a normál személyiség részének tekinthetők, de gyakran betegség tünete, vagy önálló betegség a...

    Húgyhólyag süllyedés - Kezdeti tünetek...

    Nőknél a hüvely elülső fala támogatja a húgyhólyagot. Ez a fal azonban az életkor előrehaladtával meggyengülhet, emellett az olyan...

    Pszichés problémák is okozhatnak...

    A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már...

    Testvérféltékenység - Okok, jelek és...

    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé...

    Gyes-szindróma - Ön is érintett lehet?

    Mindenki tudja, hogy a szülés mekkora testi-lelki erőpróba, kevesen beszélnek azonban arról, hogy ezután mekkora változás történik....

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.