A gyász pszichés folyamata

szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

A gyásszal már mindenki találkozott, vagy találkozni fog hozzátartozóinak, ismerőseinek, barátainak elvesztése kapcsán. Veszteségre adott normál reakcióról van szó, ugyanakkor krízis helyzetnek is tekinthető, hisz ilyenkor gondolkodásunk, érzelmeink és magatartásunk is eltér a megszokottól.

A gyászolás testi-lelki következményei

Gyász, a veszteség feldolgozása

A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat. Gyász, a veszteség feldolgozása

A pszichológia megkülönböztet normál és úgynevezett komplikált gyászt (korábbi elnevezése patológiás gyász). A normál gyász esetében a gyász folyamata egy sokkos állapottal kezdődik, melyre érzelmi bénultság, vagy épp az érzelmek kontrollálhatatlanságának érzése jellemző. Ez az állapot napokig is fennállhat. Ezután az ún. kontrollált szakasz a temetéssel kapcsolatos ügyintézés időszaka, mikor vagy teljes passzivitás vagy túlzott aktivitás is jelentkezhet, sokszor úgy érzi a gyászoló, hogy mint egy robot teljesíti kötelességét. Általában a temetés után jelentkeznek az érzelmi viharok, a gondolkodás is megváltozik.

Jellemzően szomorúság, magány érzése, üresség érzés, tehetetlenség, harag, bűntudat jelentkezhet. Magatartása is megváltozik a gyászolónak: általában visszahúzódó lesz, sem a jövő, sem környezete nem érdekli, „mintha megállna az idő”. Testi változások is lehetnek: alvászavar, étvágy megváltozása, gyengeség, energiátlanság érzése, meglassultság. Idővel (általában 2 hónap-1 év) alatt az érzelmek intenzitása csökken, testi tünetek fokozatosan enyhülnek, és képessé válik a gyászoló a környezete felé is és a jövő felé is megnyílni, érdeklődést mutatni.

A gyászfolyamat akkor tekinthető komplikáltnak, ha például időben elhúzódik (évekig tart), vagy ellenkezőképp: nem éli át a gyásszal járó érzéseket, hanem tudatosan elnyomja ezeket. Esetenként (főleg váratlanul bekövetkező vagy gyermek halála esetén) szokatlanul intenzív érzelmi reakciók jelentkeznek, vagy testi betegségek, úgynevezett stressz betegségek alakulnak ki, mint például gyomor-nyombélfekély, kardiológiai betegségek, hormonális eredetű betegségek, illetve növekedhet a fogékonyság fertőző betegségekre (ennek hátterében állhat depresszió, amely miatt az immunrendszer működése romlik). Pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, például depresszió, szorongásos betegségek (pánikbetegség, fóbiák), hipochondria, szenvedélybetegségek (pl. alkohol- vagy drogfüggőség).

Segítség a feldolgozáshoz

A gyász feldolgozása nem azt jelenti, hogy elfelejtjük az elhunytat, hanem hogy idővel fájdalmas érzéseink intenzitása csökken és az élők felé tudunk fordulni. Az elhunytra gondolás már nem zaklatja fel annyira a gyászolót.

A normál gyász esetén a hozzátartozók, barátok sokat segíthetnek. Ha mégis úgy érzi, hogy ez nem elegendő vagy épp nincs segítsége, önsegítő csoportok segítségére lehetnek a gyász feldolgozásában. Komplikált gyász esetén kifejezetten professzionális segítség ajánlott egyéni tanácsadás, terápia formájában.

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.