Alvászavar - A pszichológus is segíthet

szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Az alvászavarok szervi vagy pszichés eredetűek lehetnek, és maga az alvászavar is számos pszichés és szomatikus problémát eredményezhet.

Szervi ok lehet például szívelégtelenség, COPD (krónikus légúti betegség), pajzsmirigy túlműködése, refluxbetegség, Parkinson-kór, krónikus vesebetegség, fájdalom, valamint más alvásbetegség.

Pszichés okok lehetnek: olyan pszichiátriai kórképek, mint például hangulatzavar, szorongásos betegségek, drogfüggőség, skizofrénia, szomatoform zavarok (testi panaszok, melyek hátterében pszichés okok állnak), gyógyszeres kezelés.

Az alvászavar jelentőségét nem az éjszakai, hanem a nappali tünetek határozzák meg, azaz a napközbeni álmosság, fáradtság, rossz közérzet, figyelemzavar, koncentrációzavar, memóriazavar, teljesítményromlás (iskolában, munkában), ingerlékenység, hangulatzavar, feszültség, energiátlanság, hibák vétése, balesetek, fejfájás, gasztrointesztinális panaszok (hasmenés, fokozott savtermelés stb.), továbbá az életminőség romlása.

A krónikus altatószerszedés sajnos nem segíti, inkább fenntartja az alvászavart.

Bizonyítottan hatékony pszichológiai módszerekkel az alvászavar leküzdhető. Ilyen módszerek a relaxáció, a kognitív viselkedésterápia vagy az alváshigiéniás tanácsadás.

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.