A hasfájásnak lelki okai is lehetnek

Dr. Pálvölgyi Rita
szerző: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Az emésztőrendszer és a hasűri szervek érzékeny jelzői lehetnek a pszichés állapotnak, stressznek, szorongásnak, elfojtott feszültségnek. Hányszor halljuk, hogy kilyukad a gyomrom az idegességtől, vagy nem veszi be a gyomrom ezt a hazugságot...

A hasfájások egy jelentős része funkcionális jellegű. A hátterében semmilyen szervi elváltozás nem mutatható ki. Más esetben belgyógyászati vizsgálatokkal igazolható elváltozás áll a panaszok hátterében. Ilyenkor is igaz azonban, hogy a betegség kialakulásában többnyire jelentős szerepe van a lelki okoknak.

Funkcionális elváltozások okozta fájdalmak

  • A gyomor görcsös fájdalmát a simaizom összehúzódása okozza. Ennek hátterében gyakran elfojtott düh, feszültség áll. Az érzésekkel való szembe nézés hiánya vezet testi tünetek megjelenéséhez. Máskor régi, traumatikus eseményeken, sérelmeken való szüntelen rágódás a fenti tünetek okozója. A negatív gondolkodás, az örökös aggódás szintén fenntartója lehet a tünetnek. Tartósan fennálló panasz a gyomor szervi elváltozásaihoz vezethet. Gyomorhurut, fekély alakulhat ki.
Hasfájás gyerekeknél
A hasfájásnak számos különböző oka lehet, és sokféle formában nyilvánulhat meg. Mivel néhány hasfájással járó betegség sebészi kezelést igényel, az akut hasfájást mindig meg kell vizsgáltatni orvossal.
Hasfájás gyerekeknél
  • A görcsös hasfájás – és az ezzel együtt járó hasmenés- sokaknál kötődik feszült, stresszes helyzetekhez. Vizsgadrukk, felvételi interjú, előadás tartása tipikusan ilyen alkalmak lehetnek. Sokszor a tünetek hátterében belső bizonytalanság, önbizalomhiány áll. A tünet elszenvedője bizonytalan lehet benne, vajon képes-e megküzdeni az adott nehézséggel, képességei, felkészültsége elégségesek-e a feladat sikeres megoldásához. Tudata beszűkül, csak a kudarc lehetőségére képes gondolni.

  • A pánikbetegségi hasi megjelenési formája erős gyomortáji-, vagy alhasi fájdalommal, hányingerrel, hasmenéssel, puffadással járhat. Súlyos betegségtől való félelem kíséri.

  • Az IBS – irritábilis bél szindróma – szintén funkcionális zavar. Hasi fájdalom, puffadás, diszkomfort érzés, a székletürítés zavara kíséri. A bélrendszer fokozott érzékenysége, irritábilitása érzékenyíti a beteget erre a tünet együttesre. Helytelen életmódbeli szokások, alkohol- és drogfogyasztás, dohányzás mellett elhúzódó stressz, lelki problémák állhatnak a panaszok hátterében.

  • Az alhasi panaszok mögött sokszor szintén nem lehet szervi bajt kimutatni. A szexualitást, a párkapcsolatot, belső bizonytalanságot érintő lelki problémák megnyilvánulása lehet.

  • A hasfájás, hányinger, puffadás, emésztési panaszok a gyermekek és kamaszok feszültségének, szorongásának is gyakori tünetei. Az iskolafóbia gyakran jár reggelente a fenti panaszok megjelenésével.

A hasűri szervek betegségei

A hasi fájdalmak más részében kimutathatóak az elváltozások. A tünetek megjelenése azonban szorosan kötődik lelki, érzelmi tényezőkhöz.

  • A reflux, - a gyomorsav túltermelődése és visszaáramlása a nyelőcsőbe – erős gyomortáji, vagy mellkasi fájdalommal jár. A betegség hátterében sokszor elhúzódó stressz, feszültség áll.

  • A gyomorhurut, és a későbbiekben kialakuló gyomor- és nyombélfekély - a kórokozó baktérium megléte mellett - sokszor jellemző személyiségvonásokkal, pszichés tünetekkel társul.

  • A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa már komoly elváltozásokkal járó, súlyos bélbetegségek. Kialakulásukban szintén jelentős faktort képviselnek az érzelmi, lelki problémák.

A hasi fájdalom és hasi görcsök kezelése
A hasi görcsök okozta fájdalom csökkentésének vagy akár megszüntetésének számos hatásos módja van. Természetesen a megelőzés jobb, mint a gyógyítás: lehetőség szerint kerülje azokat az ételeket és italokat, melyekről tudja, hogy görcsös rohamot okozhatnak, és igyekezzen minimalizálni a stressz emésztőszerveire gyakorolt hatását. Mindamellett azokra az esetekre, amikor a fájdalom jelentkezik, jó tudni, hogy léteznek bevált és biztonságos kezelési módok.

Kezelési lehetőségek

A hasi panaszok és betegségek gyógyítása egyidejűleg belgyógyászati és pszichiátriai – pszichoterápiás – feladat.

A pszichoterápiás módszerek közül kiemelhetők a különböző relaxációs módszerek /autogén tréning, meditáció, jóga/, a feltáró terápiák, a hipnoterápiás módszerek, a kognitív-behavior terápiák.

A gyógyszeres kezelések közül a feszültség- és szorongásoldás, vagy az antidepresszív terápia lehet hatékony.

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.