Nem csak a csontsoványak lehetnek anorexiásak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos megjelent:

Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly figyelmeztető jele az anorexia nervosának, abban az esetben is, ha a beteg nem alultáplált.

A Murdoch Childrens Research Institute, a Royal Children’s Hospital és a University of Melbourne által végzett kutatás szerint egyre több normál testsúlyú kamasz szenved étkezési zavarban, illetve a túlzott testsúlyvesztésből adódó egészségügyi komplikációkban. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a rövid idő alatt sokat fogyó fiataloknak orvosi ellenőrzésre lenne szükségük.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az étkezési zavar bármilyen testsúly esetén előfordulhat, és minden esetben erre kell gyanakodni, ha rövid idő alatt történő jelentős súlyvesztés következik be, függetlenül attól, hogy az illető sovány vagy sem.

A hirtelen, jelentős súlycsökkenés már probléma

Már az általánosban fogyókúráznak a gyerekek
A fiatalok csaknem fele elégedetlen a testével, már az általános iskolában a gyerekek 25 százaléka, legalább egyszer fogyókúrázott, a középiskolásoknál ez az arány több mint 40 százalék - derült ki a szombaton véget ért kétnapos Magyar Evészavar Kongresszuson.

Már az általánosban fogyókúráznak a gyerekek

Sajnos ma még a szülők, a tanárok és az iskolai védőnők többsége is úgy gondolja, hogy az anorexiás beteg kórosan sovány. Ez az oka annak, hogy a betegek jelentős többsége nagyon rossz állapotban van, mire kórházba kerül. Pedig a hirtelen történő jelentős súlycsökkenés minden esetben súlyos problémára utal. Az, hogy a nem sovány, anorexiás esetek száma az utóbbi időben megötszöröződött, azt jelzi, hogy a kamaszkori elhízás aránya is jelentősen növekedett. Mindez felveti annak fontosságát, hogy jobban odafigyeljünk az elhízott kamaszok esetleges étkezési zavarára.

A kutatás eredményei szerint (noha a legtöbb túlsúlyos kamasznak az orvosa azt tanácsolta, hogy fogyjon), nem követték orvosilag figyelemmel a testsúlycsökkenést, így az étkezési zavar sem tűnt fel.

A kutatást végző Royal Children’s Hospital professzora, Susan Sawyer szerint függetlenül az aktuális testsúlytól, a hirtelen túl sokat fogyó kamaszok orvosainak rendszeresen követni kellene a tini fogyási stratégiáját, keringési rendszer állapotát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a fogyás mértéke egészséges és fenntartható. Azok esetében pedig, akik hirtelen sokat fogynak, mindig gyanakodni kell az anorexiára.

Figyeljen oda gyermeke egészségére!

A szakemberek szerint az olyan tényezők együttes hatása, mint az étkezési zavarok természete, a szülői figyelem és az egészségügyi szakemberek képzésének hiánya, mind hozzájárul ahhoz, hogy gyakran jelentős késedelemmel sikerül csak felállítani az anorexia nervosa diagnózisát. Pedig az étkezési zavarok olyan komplex mentális betegségek, melyeknek komoly hatásai vannak a fizikai egészségre is. Fontos lenne minél szélesebb körben tudatosítani, hogy az étkezési zavar sokkal komolyabb probléma, mint a kóros soványság, és hogy pusztán a BMI-mérés nem megfelelő annak eldöntésére, hogy valaki orvosi segítségre szorul-e a testsúlya miatt vagy sem.

Különleges táplálkozási zavarok
A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

Különleges táplálkozási zavarok

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.