• Hogyan másszunk ki az időcsapdából?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nőnek lenni nem egyszerű. A hölgyek DNS-ében szinte kódolva van, hogy egyszerre több területen is tökéletesen helyt tudjanak állni: legyenek terhelhető és pótolhatatlan munkaerők, jó anyák, szerető feleségek, egyszóval: tökéletesek.

    Mi történik akkor, ha valahol megbillen az egyensúly? Ha egy nő nem tud mindenben maximálisan helyt állni? Ha a nap 24 órája mégsem elég mindenre? Segíthet ilyen esetben a technika? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Dr. Almási Kitti pszichológus.

    Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint a folyamatos teljesítménykényszer különösen megnehezíti a nők életét, akiknek egyszerre több területen is helyt kell állniuk.

    Esztétikailag, tudásban, szexualitásban, és számos más dologban is állandó versenyhelyzet alakul ki, erős teljesítménykényszer jellemző a munkahelyen, de a párkapcsolatokban is. Nagyon nehéz mindenhol megfelelni, nőként különösen. Rengeteg olyan élethelyzet van, ahol versenyeznünk kell, akár a szakmánkban, akár anyaként. Meg kell tanulnunk, hogy nem szabad „beleállnunk” minden versenyhelyzetbe, és elfogadni azt, hogy mindenben nem lehetünk tökéletesek. Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy harmóniára törekedjünk, önmagunk maradjunk, ez tudatosan fejleszthető. Csak az tudja jól összehangolni ezeket a szerepeket, akiben megvan ez a harmónia” – magyarázta a szakember.

    Hirdetések

    Az anyaság különösen kiemelt terület a pszichológiában, mert ehhez kapcsolódik a legtöbb bűntudatunk. Nagyon nehezen fogalmazható meg, hogyan lehetünk jó anyák, különösen, ha dolgozunk közben. Ha valaki ráadásul szeret dolgozni, de közben anyaként is meg kell felelnie, még bonyolultabb helyzetben van, hiszen a bűntudat csökkenti az örömérzetet. Ez a fajta bűntudati játszma azonban abban tud segíteni, hogy meglássuk, az, amihez képest bűntudatunk van, tényleg rólunk szól-e.

    Ez a mi értékrendünk, vagy pedig társadalmi elvárás?

    Egy dolgozó anya lehet, hogy kevesebb időt tud tölteni a gyermekével, azonban ha ez minőségi idő, akkor a gyerek sokkal többet profitál belőle, mintha hosszú órákon keresztül, mondjuk, együtt tévéznének” – mondta el Dr. Almási Kitti, aki azt is elárulta, miért inkább a nőket érinti az időcsapda, a férfiak miért nem küzdenek ezzel a problémával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Arra, hogy a férfiak miért kerülnek kevésbé időcsapdába, a szaknyelvben van egy kifejezés: a férfiak egydimenziósak. Ez nem sértés, ahogy sokan gondolják, egyszerűen csak arról van szó, hogy a férfiak „dimenziója” a munka világa, ha ebben sikeresek, akkor a világ szemében mindenben azok, elismerést kapnak. A nőknél az önmegvalósítás területe eredetileg az anyaság volt, illetve a szépség, amely mellé még felvettük pluszban a munkát. Ezen dimenziók összehangolása óriási feladat, ami stresszhelyzetet okozhat – magyarázta Kitti, aki azt is hozzátette, minden nőnek meg kellene tanulnia élete során néha nemet mondani.

    Rengeteg helyzetben megtartjuk magunknak a feladatokat, nem tudjuk őket delegálni. Azt hisszük, mindent csak mi tudunk megoldani, ráadásul azért, hogy szimpatikusak legyünk mások számára, nemet sem merünk mondani egy-egy kérésre. Ez is könnyen időzavart okozhat. A megoldás az, hogy megtanuljuk: attól, hogy nemet mondunk, a környezetünk nem fog kevésbé szeretni minket, ez nem von le az értékeinkből” - tette hozzá a pszichológus.

    (redlemon.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    A női orgazmus a nőgyógyász szemével

    Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

    Több mint TestŐr előzetes

    Nők a férfiak egészségéért. Hogyan segíthető egy párkapcsolatban az egészség, a karcsúság, a vonzalom megtartása egymás támogatásával, és mi ebben Szögeczki Ági titka?
    A bőrfelszín alatt lévő zsírréteg csökkenthető lézerrel. Megmutatjuk, hogyan pukkanthatóak ki a nemkívánatos zsírsejtek!

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

    Negyven felett újra meg kell tanulni sminkelni

    Ami jól áll húszévesen, az nem biztos, hogy előnyös negyven felett. Mivel idővel az arc karaktere, kötőszöveti állománya, feszessége is megváltozik, érdemes szakember tanácsát kérni és újra megtanulni, hogy mi az, ami jól áll és mi az, ami nem. Egy-két trükkel nemcsak a megjelenésen lehet javítani, de a magabiztosságnak is jót tehet egy jó smink.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.