A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

Dr. Pálvölgyi Rita
szerző: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

Fóbiák

A fóbiák - irracionális, indokolatlan félelmek - területén leginkább a tünetek megjelenésének gyakoribbá válását tapasztaljuk.

A nagyvárosi életmód keretei között a közlekedési fóbia egyre több ember mozgásterét korlátozza, sokszor igen nagy mértékben. A repülés elterjedésével nő azoknak a száma, akik ezt a lehetőséget teljesen elutasítják, vagy hatalmas szorongás közepette vállalják. Sokszor a repülés a munkakörrel együtt járó kötelezettség, és az ehhez fűződő fóbia súlyosan korlátozhatja az érintett szakmai előmenetelét. Az agorafóbia másik gyakori terepe a bevásárlóközpontok tágas, neonnal megvilágított terei, ahol sokan élnek át hirtelen fellépő, nagyfokú szorongást, fizikai tüneteket, menekülési kényszert.

A szociális fóbia, vagyis a társas helyzetben átélt megsemmisítő erejű szorongás szintén egyre gyakoribb panasz a pszichiátriai- és pszichoterápiás rendelőkben. A fokozódó egzisztenciális versenyhelyzet olyan feladatok elé állítja a munkavállalókat, melyekre nem felkészültek, mely idegen a személyiségüktől. Prezentációk, előadások megtartása, nagy súlyú szakmai értekezleteken való részvétel, csapatépítés mind a szociális fóbia fellépésének jellemző alkalmai.

A specifikus fóbiák közül a természeti katasztrófák és az ettől való rettegés a média közvetítésével válnak a mindennapok részévé.

A modern kor jelensége a haláltól, halottól, magánytól való rettegés elterjedése. Emellett tapasztalhatjuk az elköteleződéstől, döntéshozataltól való irracionális félelem gyakoribbá válását is.

A testdiszmorfofóbia, mikor valaki a testét, bizonyos testrészét kórosan torzultnak látja, a plasztikai sebészeti rendelők növekvő forgalmát magyarázza.

A hipochondria - a betegségektől való állandó aggódás - összefügghet az egészségügyi ismeretterjesztés terjedésével, az internetes oldalak és fórumok torzító és sokszor hamis információival. Leggyakoribb megjelenési formája a ráktól való rettegés (karcinofóbia) és az AIDS fertőzéstől való visszatérő félelem.

Újonnan, az okostelefonok elterjedésével fellépő fóbia a telefon elvesztésére, lemerülésére, térerő problémára, internet kapcsolat megszakadására adott heves szorongásos reakció, melynek forrása az elszigetelődés, a segítségtől való elszakadás félelme.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan kezelhető a szorongás?

Kényszerbetegség

A kényszerbetegség területén szintén tapasztaljuk bizonyos tünetek elterjedését.

A tisztasági, tisztálkodási, takarítási kényszerek indokául szolgálhat a tv-ből látható, erre irányuló és ezt támogató reklámok áradata.

Az egészséges étkezés kényszere sokszor az áruházak polcaihoz láncolja az ebben szenvedőt. Az összetevők, az adalékanyagok, a lejárati dátumok kényszeres kutatása irracionális mértéket ölthet.

Az ideális megjelenésre való túlzott törekvés a kényszeres diétázás, testképzavarok (anorexia nervosa, bulimia), kényszeres és túlzó mértékű testedzés formájában jelentkezhet.

A vásárlási kényszert mint a feszültség oldásának átmenetileg eredményes módszerét már a múlt század elején leírták. Mértéke azonban a mai időkben összehasonlíthatatlanul nagyobb.

Függőségek

A függőségek, addikciók területén régen az alkohol és a gyógyszer, esetleg növényi alapú tudatmódosító szerek voltak a megszokottak. Mára a büntető szabályozás nem tud lépést tartani az egyre újabb szintetikus drogok megjelenésével. Emellett több - betegségként csak az elmúlt években nyilvántartásba kerülő – addikció van elterjedőben.

A számítógép- és internetfüggőség ma már jelentős társadalmi probléma. Kezelésére világszerte önálló kórházi osztályok, civil kezdeményezések szerveződnek. A játékszenvedély terepe is egyre inkább a számítógép irányába módosul. A mobiltelefon használata szintén elérhet kényszeres mértéket, mely már súlyosan korlátozhatja az érintett életvitelét.

Az egészségre törekvés furcsa módon - épp a fent leírt kényszeres cselekedeteken keresztül - szintén elérheti a függőség mértékét. Aki már nem lát túl az edzőterem falain, érdeklődésének fókuszában kizárólag testsúlya, változó testméretei, a változáshoz szükséges hormonkészítmények, fehérjék, vitaminok és táplálékkiegészítők állnak, az élet egyéb területein súlyos lemaradásokkal számolhat. Éppígy az egészséges étkezés és a tisztaság kényszere is komoly árat követel más területeken. Így ezekre a jelenségekre - egy mértéken túl - mint betegségekre kell tekintenünk.

A társfüggőség elterjedőben lévő fogalom. Lényege nem a másik iránti szeretet és az erős ragaszkodás, hanem a függőség, a kiszolgáltatottság, a másik nélküli, önálló létezésre való képtelenség érzése.

A szexualitásba vagy akár a munkába menekülés is lehet olyan mértékű, amely már egy megborult belső egyensúlyról árulkodik, és amely korlátozóan hat, és elakadást okoz az élet minden egyéb területén.

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.