• Létrejött az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mai napon Balog Zoltán miniszter úr átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát Dr. Németh Attilának a Nyírő Gyula Kórház, főigazgató főorvosának. Az OPAI kialakítása nem jár az ágyszám növelésével, a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett.

    Az OPNI bezárása és a pszichiátriai ágyak 2007-ben történt leépítése következtében az addig sem magas színvonalú pszichiátriai és addiktológiai ellátás szintje tovább romlott. Mindeközben a Semmelweis terv egyik deklarált célja volt, hogy „a szétzilált, korábban világszínvonalú pszichiátriai ellátórendszer megerősítése: Miközben hazánk vezető helyet foglal el a mentális betegségek vonatkozásában, az alkoholizmus egy magyar népbetegség, a súlyos neurológiai krónikus problémák, a demencia emberek százezreit érinti, nemcsak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása történt meg, hanem jelentős (24%-os) országos pszichiátriai aktív ágyszám csökkentés is lezajlott az elmúlt években, a krónikus férőhelyek minimális (4%-os) bővülése mellett. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország jelenleg a pszichiátriai fekvő kapacitások tekintetében Európában a 23. helyen van. Nagy szükség van tehát egy korszerű, betegközpontú pszichiátriai intézmény-hálózat kialakítására, és egy módszertani-szervezési, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ újraszervezésére.”

    Hirdetések

    A jelenlegi kormány kezdettől fogva elkötelezett volt a pszichiátriai és addiktológiai ellátás fejlesztése iránt. Ebbe a koncepcióba illeszkedett bele a Nyírő Gyula Kórház területén és jelenlegi ágyszámán az OPNI utódja, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása.

    Az intézet létrehozása során a rendelkezésre álló kereteken belül hiánypótló szakambulanciákat és specializált részlegeket, kisebb osztályokat alakítanak ki, amelyek tevékenységi köre vagy nincs jelenleg az országban, vagy csak nagyon kevés helyen elérhető. Ilyen terület a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az anorexia és a bulímia nervosa, a játékszenvedély, a szexuálmedicina, a hosszabb rehabilitációs kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása, a daganatos betegek pszichés vezetése, bizonyos pszichoterápiás módszerek biztosítása (pl. családterápia). Ezek a magasabb szintű szolgáltatások nemcsak az ellátási körzetre, hanem az egész országra is vonatkoznak majd.

    A lélek fájdalomcsillapítása


    Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.
    Bővebben a lélek fájdalomcsillapításáról>>

    A Nyírő Gyula Kórháznak és a keretein belül megalakuló Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetnek kettős feladatnak kell megfelelnie. Egyrészt biztosítani kell a területi ellátást belgyógyászati, neurológiai, addiktológiai és pszichiátriai szempontból, másrészt az OPAI módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatait is el kell látnia. E kettős feladat összehangolása csak látszólag tűnik nehéznek, ugyanis egyik a másikat erősíti.

    A szomatikus osztályok a jelenlegi tevékenységüket az eddigiekhez hasonló magas szinten folytatják, de szorosabb lesz az együttműködés a különböző profilú osztályok között. A többszakmaiságot indokolja az is, hogy a pszichiátriai betegek – elsősorban a szkizofréniában és a bipoláris hangulatzavarban szenvedők – mintegy 20 évvel korábban halnak meg az átlagnépességhez képest. Az okok között megemlítendő az elmaradt szűrővizsgálatok, és a betegek nem megfelelő együttműködése, de elsősorban a nem elég szakszerű diagnosztikai és terápiás ellátás. Körükben nagyon magas a szív- és érrendszeri halálozás, és gyakori a cukorbetegség, valamint az elhízás, amelyek az infarktus komoly kockázati tényezői. Egy pszichiátriai országos intézet magas szintű betegellátásának feltétele egy jól működő kardiológiai és diabetológiai részleg, ugyanígy egy országos addiktológiai intézetben nélkülözhetetlen a magas szintű gasztroenterológiai ellátás is.

    Speciális ellátás, speciális profilok kialakítása

    Ahogy arról már szó esett, pszichiátriai területen speciális ellátást biztosító vagy hiánypótló szakambulanciák kezdik meg működésüket. Jelenleg már működik a kényszerbetegségre specializálódott szakambulancia, és tudják fogadni a játékszenvedélyes betegeket is. A pszichoonkológiai ambulancián daganatos betegek pszichés vezetését vállalják és hamarosan megkezdi működését a szexuális zavarokkal, az evészavarokkal és a poszttraumás stressz zavarral foglalkozó ambulanciák is.

    A tervek között szerepel egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítása, ami tehermentesítheti a fekvőbeteg osztályokat, valaminta belgyógyászati osztályon szeretnének kialakítani a pszichoszomatikus betegek komplex ellátását biztosító részleget.

    Az addiktológiai fekvőbeteg ellátásában is speciális profilokat alakítanak ki. Elindították a felépülés-központú szenvedélybeteg-ellátási programokat az alkohol- és szerencsejáték függők számára, és az elképzelések között szerepel egy olyan részleg kialakítása, ahol elsősorban opiátfüggő betegek számára biztosítanak programozott detoxikációt a rehabilitációs programban történő részvétel előkészítésére, illetve a rehabilitációs folyamat megkezdésével.

    A leendő OPAI-nak vezető szerepet kell betölteni a pszichiátriai, az addiktológiai és klinikai pszichológiai kutatás területén, pótolva a megszüntetett OPNI nemzetközileg elismert tudományos tevékenységét. A kórházban már tavaly augusztusban megkezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutató laboratórium kiépítése, ahol nemzetközileg elismert neuropszichológiai és molekuláris biológiai kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével.

    Itt mindenképpen további fejlesztésekre, például gyógyszerszint mérésére alkalmas laboratóriumra lenne szükség. Ez utóbbi különösen addiktológiai szempontból fontos, többek között azért, hogy követni tudják az újonnan előállított szintetikus drogok analízisét, az ismert és ismeretlen drogminták elemzését, kimutatását, felismerését vérből, vizeletből, hajszálból, nyálból, hiszen ennek fontos jogi következményei is lehetnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy speciális helyzetből adódóan a Nyírő Gyula Kórház egységes szakmai és gazdasági vezetésű, többprofilú kórházként és országos intézetként működő egészségügyi intézmény lett. Az országos feladatok ellátásához – módszertani, betegellátó, kutató és oktató tevékenységhez – humánerőforrás fejlesztés és infrastrukturális beruházások szükségesek, melyek lépcsőzetes megvalósítása már megindult a humánerőforrások és a kutató laboratóriumok területén. Az OPAI kialakítása nem járt az ágyszám növelésével, és a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett. A fő cél a mentális betegek ellátási színvonalának emelése és a szakember elvándorlás csökkentése.

    (Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ajakherpesz

    Dr. Gál Mónika

    Mit tehet a herpeszes panaszok ellen? Milyen kezelési lehetőségek vannak?

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dr. Frecska Ede: a betegségeket nem lehet csak biológiai oldalról megközelíteni

    Kétszer tett pszichiátriai szakvizsgát, először itthon, majd Amerikában, ahol az autentikus ősi gyógymódok érdekelték, jó ideje a dél-amerikai orvosságos emberek, a curandero-k főzetét kutatja. A Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Pszichiátriai Osztályának orvos-szakmai igazgatója nyilatkozott portálunknak.

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.