• A Magyar Pszichiátriai Társaság stratégiai javaslatai a pszichiátriai ellátást és a pszichiátria jövőjét illetően

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségének hivatalos állásfoglalása a pszichiátriai ellátás és a pszichiátria jövőjét illetően.

    1. A WHO Európai Irodájának elemzése (Matt Muijen, a WHO Európai Irodájának Programmenedzsere által 2013 januárjában ismertetett adatok), az ÁSZ 2012-es jelentése, valamint a korábbi ombudsmani nyilatkozatok alapján megállapítható, hogy a hazai pszichiátriai ellátás a személyzet számát és a tárgyi feltételeket illetően jelentősen elmarad a nemzetközi elvárásoktól és a hasonló fejlettségű országok tényadataitól.

    Hirdetések

    2. A hazai pszichiátriai rendszernek a fekvő és járóbetegellátás együttműködésén kell alapulnia. A pszichiátria fejlődése szükségessé teszi a Pszichiátriai Gondozók egyre hangsúlyosabbá tételét, azonban ez a forma jelenleg súlyos humán erőforrás és finanszírozási nehézségekkel küzd. Az ambuláns ellátásban fontos szerepe lehet a közösségi pszichiátriának, de jelenleg hazánkban ennek csak a szociális oldala működik.

    A lélek fájdalomcsillapítása


    Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.
    Bővebben a lélek fájdalomcsillapításáról>>

    Néhány jó példától eltekintve (pl. Forrás Ház, Veszprém) a közösségi jellegű ellátásban az egészségügyi oldal hiányzik, elsősorban forráshiány és a jogi szabályozás hiánya miatt. Szükségesnek tartjuk az egészségügyi és szociális ágazat szakmai konszenzuson alapuló együttműködését a közösségi pszichiátriai megvalósításában. Meg kell teremteni ezen a területen a jogi kereteket és a finanszírozási alapokat. A Pszichiátriai Gondozók megerősítése elengedhetetlenül szükségessé teszi a biztonságos működésükhöz a személyi és anyagi feltételek biztosítását. Indokoltnak tartjuk, hogy a gondozókhoz lehetőleg közvetlenül kapcsolódjon nappali kórház, és kiemelt szerepük legyen a közösségi ellátóhelyek irányításában. A pszichiátriai betegek ellátásában meg kell találni a magánszolgáltatók helyét.

    3. A minden szinten hiányos pszichiátriai ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében a jelenleg működő pszichiátriai intézeteket (fekvő és járó egyaránt) nem szabad megszüntetni a szakma vezető testületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül, és a megszüntetendők helyébe megfelelő színvonalú szolgáltatás létrehozása elengedhetetlen.

    4. A kormány határozata értelmében szükséges az új országos intézet (OPAI) beindítása, melynek feltételei a Nyírő Gyula Kórházban készen állnak. Ez segíti a negatív folyamatok megállítását és nélkülözhetetlen a fejlesztés érdekében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    5. A progresszív ellátás rendszerében sürgősen létre kell hozni azokat a hiánypótló szolgáltatásokat, amelyek a rendszerből évtizedek óta hiányoznak (pl. forenzikus pszichiátria, high-security, szexuálmedicina, terápiarezisztens kórképek, pszichiátriai belosztály, pszichoonkológia, stb). Meg kell találni ezen szolgáltatások megfelelő helyét, és szükséges számát a hazai egészségügyben. Felmerülhetnek olyan specifikus szolgáltatások, amelyekből országosan legfeljebb egy, sőt, amelyben országon kívüli centrumban is gondolkodhatunk.

    6. Támogatjuk a Norvég Alap által biztosított pénzforrásból létrehozandó Lelki Egészség Központok (LEK) létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helye. A szakma javaslata szerint ezeket a központokat klinikai szakpszichológusok vezessék.

    7. Kiemelt feladat a pszichiátria társadalmi és orvos-szakmai megítélésének javítása a pszichiátriai betegek destigmatizációja és rehabilitációja érdekében.

    Budapest, 2013. 03. 05.

    Aláírásukkal hitelesítik a Magyar Pszichiátriai Társaság Elnökségének tagjai:

    Dr. Lehóczky Pál

    elnök 

    Prof. Dr. Kurimay Tamás

    előző elnök

    Dr. Molnár Károly

    leendő elnök

    Dr. Nagy Enikő Éva  

    főtitkár          

    Dr. Osváth Péter 

    alelnök

    Dr. Purebl György

    alelnök

    Prof. Dr. Bitter István 

    tiszteletbeli elnök

    Prof. Dr. Füredi János

      tiszteletbeli elnök    

    Dr. Harmatta János

    tiszteletbeli elnök

    Prof. Dr. Szűcs Attila

    tiszteletbeli elnök

     Prof. Dr. Tringer László

     tiszteletbeli elnök

    Dr. Ostorharics H. György

     jogi és etikai bizottság elnöke

    Dr. Gádoros Júlia

          kincstárnok

    Dr. Vizi János

    ellenőrző bizottság elnöke     

    Dr. Magyar Iván György

    főtitkár-helyettes

    Dr. Sümegi András

    főtitkár-helyettes

    Dr. Hegedűs Éva

    orvos titkár   

    Dr. Németh Attila

    állandó meghívott, a Szakmai Kollégiumok Pszichiátriai Tagozatának vezetője
     

    (Magyar Pszichiátriai Társaság)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dr. Frecska Ede: a betegségeket nem lehet csak biológiai oldalról megközelíteni

    Kétszer tett pszichiátriai szakvizsgát, először itthon, majd Amerikában, ahol az autentikus ősi gyógymódok érdekelték, jó ideje a dél-amerikai orvosságos emberek, a curandero-k főzetét kutatja. A Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Pszichiátriai Osztályának orvos-szakmai igazgatója nyilatkozott portálunknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.