• Díjmentes előadások a pszichológia napján

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben a pszichológia napján; a szombati fővárosi rendezvény középpontjában a sport és egészség pszichológiája áll.

    A budapesti témaválasztás apropóját a 2012-es londoni olimpia, az ott elért magyar eredmények, illetve a felkészítésben szerepet játszó pszichológiai munka kínálta. A szakértők az ötkarikás játékokon elért eredményeket a magyar sportpszichológia sikereként is jegyzik. Az élsportolók felkészítése mellett szó lesz egyebek mellett a vitorlázás egészségnövelő hatásairól, a sport és a szexuális aktivitás összefüggéseiről.

    Hirdetések

    A neves előadók bepillantást engednek azon vizsgálatokba is, amelyek a mellékhatásokkal kapcsolatos negatív placebo-hatásokat, a koffein, az alkohol, avagy a sport placebo-hatását elemzik - közölte a Magyar Pszichológiai Társaság szerdán az MTI-vel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán Dulin Jenő a vitorlázás egészségnövelő hatásáról, Járai Róbert a paralimpia bajnok pszichés felkészítéséről beszél a hallgatóságnak.

    Lénárt Ágota A 2012-es londoni olimpia a magyar sportpszichológia sikere is, Bárdos György Egészséglabor, placebo a sportban, míg Fischer Miklós A sportolók pszichés felkészítése az olimpiai sikerre címmel tart előadást.

    Urbán Róbert arra keres választ, hogy a testmozgás valóban javítja-e a lelki egészséget és a mentális képességeket, Hevesi Krisztina a szexuális aktivitás és a sportteljesítmény viszonyát elemzi.     

    Szegeden csütörtökön, Debrecenben február 28-án rendezik a pszichológia napját, a Pécsi Pszichológus Napokat március 28. és 30 között tartják.

    Mitől lesz jó egy csapat?


    A csapathoz tartozás érzésének vágya egyidős az emberiséggel. A csapat megvéd, erősít és önbizalmat ad. Egészen addig, amíg az egyén nem érzi azt, hogy kirekesztették, a fejére nőttek, vagy más csapattag sokkal jobb nála. A csapatsportok pszichológiája, s a csapatok kohéziójának feltárása a tudomány egy sokat kutatott területe. Mitől lesz jó egy csapat, s lehet-e egyáltalán jó egy csapat kohézió nélkül? A csapatsportok pszichológiája.>>

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    Sportpszichológia: tükör-teszt

    Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

    Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

    Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.

    Összpontosítás - Próbálja ki magát!

    A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

    Sportpszichológia: a tanulási fázisok

    Ha egy sportoló számára egy új készséget szeretnénk megtanítani, fontos, hogy megismerjük az alábbi tanulási modellt.

    Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

    Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.