• Betegséget okozó tartós állástalanság: mentőöv a bajban

    Szerző:
    WEBBeteg

    A munkaügyi központokban tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, márpedig a hozzájuk fordulók többsége pszichés problémákkal küzd. Ördögi a kör, ugyanis a szorongás gátolja a segítségnyújtást, a megfelelő munka megtalálását. Szerencsére van kiút!

    Az európai lakosság 25 százalékának volt már valamilyen komolyabb lelki problémája - ez derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet adataiból. A mentális betegséggel, szegénységgel, a kirekesztéssel küzdő álláskeresők különösen nehéz helyzetben vannak: a tartós munkanélküliség önmagában is betegítő hatású lehet.

    Hirdetések

    Az a több mint egy év, amit az átlagos álláskereső munkanélküliként eltölt, önmagában is szorongató, megalázó helyzetet teremt, amit csak tetéz a szegénység nyomora, vagy éppen egy mentális betegség bélyege.

    Igen nehéz helyzetben vannak azok is, akiket a rehabilitációs rendszer újra munkába állásra „ösztönöz” a leszázalékoltság státuszának megszüntetésével.

    Ok, okozat…

    Egyre többen vannak

    Januárban éves összevetésben 13,9 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat összefoglalója szerint. Az esztendő első havának végén 648,5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, közülük 343 ezren már semmilyen ellátást nem kapnak. (NFSZ)

    Szinte lehetetlen megmondani, hogy a pszichés problémákat a munkanélküliség generálta, vagy a problémák vezettek az állás elvesztéséhez. Az viszont egyértelmű tapasztalat, hogy a lelki betegeket az átlagosnál jóval nehezebben és lassabban lehet újra munkához segíteni.

    Pető Csilla klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus kérdésünkre elmondta, hogy az embert ilyenkor több veszteség is éri: a munka hiánya mellett ott van a biztonság, az elismerés hiánya, a családfenntartói szerep elvesztése. Megváltozik az életmódja, az emberi kapcsolatai, ezek által az önképe, a személyes hatóereje.

    Lelki és testi bajok

    A mentális betegségek közül jellemző a depresszió, a szorongásos problémák, esetleg a skizofrénia. A lehangolt állapot testi problémákhoz is vezethet – figyelmeztet Pető Csilla.

    Tartós fejfájás, magas vérnyomás, illetve gyomorfekély is kialakulhat, ez utóbbi a stresszhelyzet, vagy a túlzott dohányzás miatt. Nagyon kifejező a magyar nyelv: emésztjük magunkat a bajon.

    Egy korábbi, de lappangó betegség akkor törhet a felszínre, amikor éppen nem számítunk rá. Azt szokták mondani, amikor leeresztünk, akkor támadnak meg a betegségek, akkor biztosan elkapunk valamilyen vírust, megfázunk, legyengülünk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Beszélnünk kell azokról is, akik például egy súlyos baleset miatt, vagy a családon belüli erőszak következtében veszítették el állásukat, mert nem maradhattak eddigi munkakörükben, vagy nem tudta tolerálni a munkaadó a sorozatos hiányzást. Nekik segíthet a Komp Egyesület szolgáltatása. A pszichológusok, szociális munkások és az áldozatsegítő információs önkéntesek Hajdú-Bihar Megye egész területét lefedve nyújtanak segítséget az érintett személyek számára.

    Speciális tréning

    Egy másik szervezet, a Lélekben Otthon Alapítvány egy nemzetközi projekt keretében szakszerű segítséget nyújt a mentális betegek elhelyezkedésében.

    A magyar projekt fókuszában két célcsoport áll: egyrészt a kimondottan mentális betegséggel élők, másrészt a még nem beteg, de az álláskeresésbe és a reménytelenségbe belefásult emberek.

    A depressziós, szorongó és egyéb lelki problémával küzdőknek 12 alkalmas, állásfelkészítő csoportot szerveznek, a hivatalosan egészséges, de olykor aggasztó pszichés tüneteket mutatók számára pedig segítő tréningeket indítanak. A programban résztvevők nemcsak a célzott keresés technikáit ismerhetik meg, de azt is megtanulják, hogyan kell megfelelő önéletrajzot írni.

    A legfontosabb tudnivalót is elsajátítják az érintettek, nevezetesen azt, ami számukra a legnehezebb, egyben a legfontosabb: hogyan beszéljenek önmagukról. Az első eredmények igencsak bíztatóak a Lélekben Otthon Alapítvány információja alapján: a csoportok tagjai közül többen elhelyezkedtek.

    Ahogy múlnak a napok...

    A munkahely elvesztését követő napokban sokszor még jól is esik egy kis nyugalom, végre van időnk magunkra, előjönnek a pozitív gondolatok: „ennél már csak jobb lehet, éppen jókor bocsátottak el, tudok legalább váltani!”

    Egy hét elteltével erőt veszünk magunkon és elmegyünk a munkaügyi központba, hogy regisztráltassuk magunkat. Rosszul érezzük magunkat, nem tudunk azonosulni a valósággal: álláskeresők lettünk!

    Aztán eltelik néhány hét, egy hónap, és rájövünk, hogy nincs mit tennünk, hiányzik a munka, a vele járó pozitív dolgok: a munkatársak, a hasznos időtöltés. Ráadásul rádöbbenünk, hogy az álláskeresési támogatás csak kis időre oldja meg a problémát, és egyébként sem jövünk ki a pénzből. Lehetőség pedig továbbra sincs.  

    A 3. hónapban jelentkezhetnek a következő panaszok: álmatlanság, fáradékonyság, fejfájás, nyugtalanság. A már meglévő testi betegségek is felszínre törhetnek. Ezek az emberek többet járnak orvoshoz, ezzel is telik az idő, bár az igazi problémájukra továbbra sincs gyógyír.

    Fél év elmúltával már szinte mindenki átesik valamilyen lelki problémán. Ez lehet kisebb-nagyobb hangulatingadozás, szorongásos periódus vagy alvászavar.

    (WEBBeteg/T.A.,újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Munkahelyi stressz - Megalázás és kiközösítés

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében.

    Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

    Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.