Betegséget okozó tartós állástalanság: mentőöv a bajban

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A munkaügyi központokban tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, márpedig a hozzájuk fordulók többsége pszichés problémákkal küzd. Ördögi a kör, ugyanis a szorongás gátolja a segítségnyújtást, a megfelelő munka megtalálását. Szerencsére van kiút!

Az európai lakosság 25 százalékának volt már valamilyen komolyabb lelki problémája - ez derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet adataiból. A mentális betegséggel, szegénységgel, a kirekesztéssel küzdő álláskeresők különösen nehéz helyzetben vannak: a tartós munkanélküliség önmagában is betegítő hatású lehet.

Az a több mint egy év, amit az átlagos álláskereső munkanélküliként eltölt, önmagában is szorongató, megalázó helyzetet teremt, amit csak tetéz a szegénység nyomora, vagy éppen egy mentális betegség bélyege.

Igen nehéz helyzetben vannak azok is, akiket a rehabilitációs rendszer újra munkába állásra „ösztönöz” a leszázalékoltság státuszának megszüntetésével.

Ok, okozat…

Egyre többen vannak

Januárban éves összevetésben 13,9 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat összefoglalója szerint. Az esztendő első havának végén 648,5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, közülük 343 ezren már semmilyen ellátást nem kapnak. (NFSZ)

Szinte lehetetlen megmondani, hogy a pszichés problémákat a munkanélküliség generálta, vagy a problémák vezettek az állás elvesztéséhez. Az viszont egyértelmű tapasztalat, hogy a lelki betegeket az átlagosnál jóval nehezebben és lassabban lehet újra munkához segíteni.

Pető Csilla klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus kérdésünkre elmondta, hogy az embert ilyenkor több veszteség is éri: a munka hiánya mellett ott van a biztonság, az elismerés hiánya, a családfenntartói szerep elvesztése. Megváltozik az életmódja, az emberi kapcsolatai, ezek által az önképe, a személyes hatóereje.

Lelki és testi bajok

A mentális betegségek közül jellemző a depresszió, a szorongásos problémák, esetleg a skizofrénia. A lehangolt állapot testi problémákhoz is vezethet – figyelmeztet Pető Csilla.

Tartós fejfájás, magas vérnyomás, illetve gyomorfekély is kialakulhat, ez utóbbi a stresszhelyzet, vagy a túlzott dohányzás miatt. Nagyon kifejező a magyar nyelv: emésztjük magunkat a bajon.

Egy korábbi, de lappangó betegség akkor törhet a felszínre, amikor éppen nem számítunk rá. Azt szokták mondani, amikor leeresztünk, akkor támadnak meg a betegségek, akkor biztosan elkapunk valamilyen vírust, megfázunk, legyengülünk.

Beszélnünk kell azokról is, akik például egy súlyos baleset miatt, vagy a családon belüli erőszak következtében veszítették el állásukat, mert nem maradhattak eddigi munkakörükben, vagy nem tudta tolerálni a munkaadó a sorozatos hiányzást. Nekik segíthet a Komp Egyesület szolgáltatása. A pszichológusok, szociális munkások és az áldozatsegítő információs önkéntesek Hajdú-Bihar Megye egész területét lefedve nyújtanak segítséget az érintett személyek számára.

Speciális tréning

Egy másik szervezet, a Lélekben Otthon Alapítvány egy nemzetközi projekt keretében szakszerű segítséget nyújt a mentális betegek elhelyezkedésében.

A magyar projekt fókuszában két célcsoport áll: egyrészt a kimondottan mentális betegséggel élők, másrészt a még nem beteg, de az álláskeresésbe és a reménytelenségbe belefásult emberek.

A depressziós, szorongó és egyéb lelki problémával küzdőknek 12 alkalmas, állásfelkészítő csoportot szerveznek, a hivatalosan egészséges, de olykor aggasztó pszichés tüneteket mutatók számára pedig segítő tréningeket indítanak. A programban résztvevők nemcsak a célzott keresés technikáit ismerhetik meg, de azt is megtanulják, hogyan kell megfelelő önéletrajzot írni.

A legfontosabb tudnivalót is elsajátítják az érintettek, nevezetesen azt, ami számukra a legnehezebb, egyben a legfontosabb: hogyan beszéljenek önmagukról. Az első eredmények igencsak bíztatóak a Lélekben Otthon Alapítvány információja alapján: a csoportok tagjai közül többen elhelyezkedtek.

Ahogy múlnak a napok...

A munkahely elvesztését követő napokban sokszor még jól is esik egy kis nyugalom, végre van időnk magunkra, előjönnek a pozitív gondolatok: „ennél már csak jobb lehet, éppen jókor bocsátottak el, tudok legalább váltani!”

Egy hét elteltével erőt veszünk magunkon és elmegyünk a munkaügyi központba, hogy regisztráltassuk magunkat. Rosszul érezzük magunkat, nem tudunk azonosulni a valósággal: álláskeresők lettünk!

Aztán eltelik néhány hét, egy hónap, és rájövünk, hogy nincs mit tennünk, hiányzik a munka, a vele járó pozitív dolgok: a munkatársak, a hasznos időtöltés. Ráadásul rádöbbenünk, hogy az álláskeresési támogatás csak kis időre oldja meg a problémát, és egyébként sem jövünk ki a pénzből. Lehetőség pedig továbbra sincs.

A 3. hónapban jelentkezhetnek a következő panaszok: álmatlanság, fáradékonyság, fejfájás, nyugtalanság. A már meglévő testi betegségek is felszínre törhetnek. Ezek az emberek többet járnak orvoshoz, ezzel is telik az idő, bár az igazi problémájukra továbbra sincs gyógyír.

Fél év elmúltával már szinte mindenki átesik valamilyen lelki problémán. Ez lehet kisebb-nagyobb hangulatingadozás, szorongásos periódus vagy alvászavar.

(WEBBeteg/Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.