A magánrendeléseken kevesebb gyógyszert írnak

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A szívbaj is okozhat szorongást - Nem csupán az állandó szorongás vezethet szív- és érrendszeri megbetegedéshez, a kardiovaszkuláris betegségek következtében is kialakulhatnak különböző pszichés problémák és az ellátás hiányosságai miatt sokan nem tudnak kilépni ebből az ördögi körből.

Noha több évtizede felismerték az összefüggést a testi és lelki problémák gyakori együttes megjelenése kapcsán, a pszichoszomatika Magyarországon méltatlanul elhanyagolt terület – mondta el a Webbeteg-nek Lehóczky Pál pszichiáter.

A Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke szerint jelenleg szinte teljesen megoldatlan a halálozási statisztikákat vezető népbetegségekben szenvedők teljes körű rehabilitációja, utókezelése. Hiába közismert például a kardiológusok körében, hogy a szívbetegek lelki gondozása alapvető fontosságú volna a betegség súlyosbodásának megelőzése érdekében, manapság a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) problémákra szakosodott klinikák egyikében sem alkalmaznak pszichológust vagy pszichiátert.

A test és lélek szoros kapcsolata

Lehóczky Pál elmondta: a test betegsége alapvetően megrengetheti a lelki egyensúlyt, még olyanoknál is, akiknek korábban nem voltak komolyabb pszichés problémái. Az pedig tudvalevő, hogy a kardiovaszkuláris kórformák keletkezésében például a tartós szorongásnak, a stressznek kiemelt szerepe van. A szívbetegek állapotát gyakorta súlyosbítja magától a betegségtől való folyamatos szorongás, a kényszerű életmódváltás. Éppen ezért volna fontos, hogy egy szakember segítségével az érintett ki tudjon lépni ebből az ördögi körből.

Nem csupán a szívbetegek esetében vetődik fel a mentális rehabilitáció szükségessége. A test és lélek szoros kapcsolatára világít rá egy felmérés, amely túlsúlyos és elhízott betegeknél a depresszió és az öngyilkosság gondolatának az átlagosnál magasabb előfordulási gyakoriságát mutatta ki.

A magánpraxisban nemcsak pirulával gyógyítanak

Jóllehet, az állami és a magánpraxisban ugyanazok a szakmai protokollok alapján dolgoznak a pszichiáterek, egyre nyilvánvalóbb, hogy a privátrendeléseken kevesebb antidepresszánst írnak fel az orvosok. A magyarázat igen egyszerű – mondta Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság Magánorvosi szekciójának vezetője.

A jelenség hátterében szerinte az áll, hogy míg az állami ellátásban sokszor csak néhány perc jut egy-egy beteg ellátására, addig a magánrendeléseken átlagosan 50 perc áll rendelkezésre. Ez az időtöbblet a terápiás eszközök szélesebb spektrumának alkalmazását teszi lehetővé a szakemberek számára, vagyis a gyógyszeres terápia alternatívái is megjelenhetnek.

Molnár Károly és Léhoczky Pál a gyógyszeres terápiával összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy komoly veszélyt jelenthet, ha a pszichofarmakonokra is kiterjesztik a most hatályba lépett jogszabály kínálta lehetőséget, vagyis azt, hogy az orvos konkrét készítmény helyett hatóanyagot rendel.

A szakemberek elmondása alapján ugyanis a pszichiátriai betegek együttműködési készsége amúgy is alacsony, és ha folyamatosan változtatják a gyógyszerüket, akkor szinte biztosra vehető, hogy sokan abbahagyják a szedését. Ez pedig az állapotuk súlyosbodásához vezethet.

Önértékelési zavarok terhesség idején

A pszichiátria egyik dinamikusan fejlődő területe speciális evészavarokra, a gyermekvárás időszakában fellépő problémákra koncentrál. Egy nemrégiben végzett kutatás rámutatott arra, hogy az amerikai nők 40 százaléka fél a terhesség alatti súlygyarapodástól és 72 százalékuk aggódik, hogy nem tudja visszanyerni régi alakját. Az önértékelési zavarral küzdő nők számára a terhesség ideje súlyos lelki megrázkódtatást okozhat, ezért kiemelten fontos, hogy időben szakemberhez forduljanak. A kutatók azt is igazolták, hogy az evészavaroknak negatív hatásai lehetnek a terhességre, valamint a születendő gyerek egészségi állapotát is befolyásolhatják és a szülési komplikációk is nagyobb arányban fordulhatnak elő.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.