Miben segít a mediáció?

szerző: Spielbergerné Natonek Gabriella - WEBBeteg
megjelent:

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává válhat, és kikezdheti a legerősebb kapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett hogy szembe néznénk vele, és idegőrlő viták helyett megoldanánk őket. Legalább magunknak bevallhatjuk, sokszor nem arról beszélünk, amit valójában érzünk.

Kérdezze Spielbergerné Natonek Gabriellát, mediátor szakértőnket!

Párkapcsolati, gyermeknevelési problémákkal, családi konfliktusokkal kapcsolatos kérdéseit mostantól felteheti mediátor szakértőnknek, Spielbergerné Natonek Gabriellának az Orvos Válaszol rovatunkban.

Gyakran tapasztalható, hogy különböző egészségügyi panaszokkal kerülünk orvoshoz. Ekkor elkezdődnek a vizsgálatok. De számtalan alkalommal kiderül, hogy nem a testi panaszok okozzák a problémákat, hanem lelki eredetűek a gondok.

Ilyenkor alkalmazható egy olyan módszer, ami segít megoldani a helyzetet. Ez pedig a mediáció.

Mi a mediáció?

A mediáció egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben.

A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

Miben segít egy mediátor?

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor a párunkkal, szülőnkkel, rokonunkkal, gyermekünkkel, főnökünkkel, üzlettársunkkal, ügyfelünkkel vagy a szomszédunkkal nem értettünk egyet.

  • Párkapcsolati problémája, konfliktusa van? Krízisbe jutott a házassága?
  • Válását méltósággal, békésen szeretné intézni és elkerülni a perrel járó „sárdobálást”?
  • Szeretné, ha egy semleges szakértő vezetné önöket végig a gyermek-elhelyezés, a kapcsolattartás és a gyerektartás útvesztőin?
  • Szeretné megvédeni gyermekét egy per minden kínjától?
  • Mozaikcsaládban él? Állandó viták forrása a másik fél gyermekének nevelése?
  • Rendbe kívánja hozni megromlott kapcsolatát, szüleivel, gyermekével, szomszédjával vagy munkatársával?
  • Szeretné, ha megoldódnának gyermeke iskolai konfliktusai diáktársával, tanárával?
  • Problémái vannak munkahelyén kollégái közötti viszályok miatt?
  • Egy évekig húzódó, drága per helyett inkább megegyezne, de képtelen szót érteni a másik féllel?

A házastársakat, élettársakat hosszú időn keresztül gyötrő párkapcsolati probléma viszonylag kis beavatkozással, egész gyorsan megoldható a párkapcsolati mediáció során.

A párkapcsolati mediáció célja, hogy a párok - rövid idő alatt, konkrét célra összpontosítva - áthidalhassák a házassági, párkapcsolati kríziseiket, és minél hamarabb túllépve a múlt fájdalmas eseményein, energiáikat életük, sorsuk javítására, valamint kapcsolatuk jövőjének alakítására fordítsák. A professzionális közvetítés diszkrét és biztonságos keretei között a felek rendezhetik elrontott kapcsolataikat: a felgyülemlett problémák tisztázásával és együttes megoldásával.

A családi mediáció a viták, az elrontott kapcsolatok rendezésének alternatív módja. A módszer kiválóan alkalmas házassági krízisek áthidalására, megoldására is.

A szülő-serdülő konfliktusok rendezésesének célja, hogy csökkenjen a szülő és a kamasz közötti feszültség, kapcsolatuk javuljon, a lehető legnagyobb harmónia alakuljon ki a családban.

A mediáció nagy előnye az időbeli rövidsége. Ezekben az esetekben ugyanis a kamasz nem hajlandó egy-két alkalomnál többször eljönni. Másrészt a szülők közül az egyik mindig nagyon elfoglalt. A gyerek viszont veszélyhelyzetben van: csavarog, iszik, drogozik, az iskolában egyre több a probléma vele, furcsa alakokkal barátkozik. Ebben a helyzetben nincs idő a mélyben meghúzódó okok keresésére, a családtagok közötti pszichológiai játszmák elemzésére. (A későbbiekben azonban ezt is érdemes körüljárni.) Csak annyit tehetünk, hogy a konkrét probléma hátterében lévő érdekek összehangolásával foglalkozunk, amely a kívánatos viselkedés megjelenését célozza meg a feleknél. Csak arra van lehetőség, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát, és ezáltal csökken a köztük lévő feszültség, javul a kapcsolatuk, azaz közvetve terápiás hatást érhetünk el.

Mindezek érdekében igyekszünk megelőzni az indulatok megjelenését, vagy jelentkezésükkor minimálisra csökkentjük azokat. Néhány aktuális problémára fókuszálunk, és azok jövőbeli megoldásáról tárgyalunk. A felek közötti írásbeli szerződés arról szól, hogy konkrét dolgokban hogyan kell együttműködni a jövőben.

A válási mediáció célja, hogy a békés elválás biztosítva legyen, a később is szükséges együttműködések fenntartása érdekében (pl. gyermekeik kapcsán) pedig a felek minél gyorsabban megállapodjanak a vagyoni, gyermek-elhelyezési és kapcsolattartási kérdésekben, valamint a válást követő új életük kialakítása is könnyebb legyen.

Az iskolai mediáció célja a tanár-diák, tanár-szülő, szülő-gyerek konfliktusok kezelése, az iskolai kimaradások megelőzése.

A tanárok, szülők, diákok viselkedését különböző - sokszor ellentétes – belső célok és külső hatások, különböző személyes tulajdonságok és elvárások alakítják. Emiatt gyakori a nézetkülönbség, esetleg összetűzés. Hasonló motiváció működik a szülő-gyermek kapcsolatban is.

Az iskola egy zárt közösség, saját szabályrendszerrel, ahol az utóbbi időben egyre gyakoribbá válnak a viták, az agresszív cselekedetek. A hosszú együtt töltött idő miatt fontos a közösség tagjai közötti egyetértés, a konfliktusok megfelelő kezelése.

Mediációim során komoly tapasztalatot szereztem arról, hogyan lehet egy fennálló krízishelyzetben segítséget nyújtani.

Valójában az lehet az egészségügyi helyzet hátterében, hogy a már egy ideje fennálló problémákról nem vesznek tudomást, nem beszélnek róla, próbálnak hárítani, a másiktól várják a megoldást, esetleg olyan hibákat követnek el, melyek összességében már megoldhatatlan szakadékot teremtenek a kapcsolatban.

Ezeket a „csomókat” ki kell bogozni, mert e nélkül csak úgy varázsütésre nem változik meg semmi. Ebben tud segíteni a mediátor. Közösen végigjárják azt az utat, ami a krízishez vezetett, ezután pedig újra közösen megkeresik a kiutat.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Spielbergerné Natonek Gabriella, mediátor

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.