• Autizmus - Személyre szabott terápia

    Szerző:
    WEBBeteg

    A segítségre nagy szükség volt, és még időben érkezett. A támogató összefogás középpontjában egy különleges betegcsoport áll, autistákként ismerjük őket.

     Az autizmus - bár tünetei igen régóta ismertek - ma is vitatott, és megosztó állapot, olyan spektrumzavar, amelyet bizonyos agyi-idegi elváltozások, illetve genetikai eredet okoz a jelenlegi ismeretek szerint. Nincsenek mindenkire egyformán érvényes jellemzői, mindenkire egyformán alkalmazható terápiái, fejlesztési módszerei. Az viszont megfigyelhető, hogy az autisták száma egyre nő. Szakvélemények ezt azzal magyarázzák, hogy a felderített, felfedezett, diagnosztizált esetek következménye a növekedési tendencia, de akár így van, akár nem, egy mindenképpen bizonyos: ennek a gyarapodó létszámú populációnak nincs méltó, megfelelő ellátó rendszere. Az autista gyerekeket nevelő családok és a már felnőttsorba jutott autisták is sok megoldatlan, napi problémával küzdenek.

    Hirdetések

    Autistákkal foglalkozó centrumok

    A fővárosban közel 20 ezren vannak, az országban mintegy 80 ezren - mondja Szendrei Róbert, a Fővárosi Önkormányzat főtanácsadója, az autistákat segítő koncepció egyik értelmi szerzője és kidolgozója. - A program leglényegesebb pontja talán az, hogy három fővárosi kórházban - a Szent Jánosban, a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Gyermekkórházban - autistákkal foglalkozó centrumot hozunk létre. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ezeken a kijelölt helyszíneken ingyen és teljes mértékben megkapják az egészségügyi gondoskodást, elvégzik a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket a szakrendeléseken, a fogászattól a szemészeten át a nőgyógyászatig.

    Az autizmus jelei


    Az autisztikus spektrum zavar három kategóriába sorolható: autisztikus zavar, Asperger-szindróma és az átható fejlődési zavar (másként nem jelzett: PDD-NOS). Az autisztikus zavar jellemzője a megkésett beszédfejlődés, kommunikációs problémák és szokatlan viselkedés. Az értelmi korlátozottság is gyakori. Az Asperger-szindróma az előbbi kórkép egy enyhébb változata. Ezeknek a betegeknek is gondot jelent a társas érintkezés, viselkedészavarosak is, de általában megfelelőek a nyelvi képességeik és az intellektuális teljesítményük. Az autizmus jelei>>

    Vályi Réka, az Autisták Országos Szövetsége ügyvezetője hozzáteszi, hogy ez régóta hiányzó szolgáltatás volt: egy mátrix rendszerű ellátásról van szó, ami azt jelenti, hogy az autisták köré szerveződnek a vizsgálatok, kezelések, és nem nekik kell különböző helyekre elmenni, ahol megkapják a megfelelő terápiát.

    A szövetség és az Autista Alapítvány is nagy örömmel értesült a programról, hiszen érdekvédőkként már régóta hiányolják ezt a kiemelt figyelmet. Ők ugyan igyekeznek sokféle segítséget megadni az autista gyerekeket nevelő családoknak és autista felnőtteknek a diagnózis meghatározásától a különféle fejlesztő lehetőségeken és a betegséggel kapcsolatos információkon át a terápiás módszerek igénybevételéig, a felnőttek foglalkoztatásáig és a rászorulók intézeti elhelyezéséig, ennek ellenére az érdekeltek méltó, élhető életkörülményeit nem tudták maradéktalanul biztosítani.

    Személyre szabott terápiára van szükség

    A most kezdődő, átfogó program, amelyben részt vállalnak partnerként - csakúgy, mint több civil és egyházi szervezet - hosszú távon és szélesebb körben igyekszik segítséget nyújtani e sokszínű, mindenkit másként terhelő betegség elviselésében. Bár talán a betegség sem igazán megfelelő szó rá, mindenképpen olyan különleges állapot, amellyel foglalkozni kell egy életen át.

    Ennek a foglalkozásnak sokféle módja van, és végső soron azzal a céllal történik, hogy az autisták a mindennapi kommunikációban, a társadalmi kapcsolatokban, a közösségi életben, esetleg még a munkaerőpiacon is megtalálják a helyüket. Ehhez viszont folyamatos gondoskodásra, szinte személyre szabott terápiára van szükség.

     Nem késő elkezdeni


    A gyógypedagógiai segítség soha nincs túl későn, még felnőtt autistáknál is meglepően jó eredményeket lehet elérni!
    Az autizmus kezelési lehetőségeiről>>

    A most megfogalmazódott elképzelések szerint megfelelő szakemberek közreműködésével, a rászorulók eltérő szükségleteit figyelembe véve folyik majd felkészítésük a hasznos, közösségi életre.

    Rugalmas szolgáltatásokat tervezünk - magyarázza Szendrei Róbert -, és olyan programokat, amelyek emberibbé teszik ezeknek a gyerekeknek és felnőtteknek a mindennapjait, és ezáltal hasznossá válhatnak a társadalom számára.

    A programokról szólva kidolgozója megemlíti, hogy bár a koncepció új, máris "belevágnak" az érdemi munkába. Éppen ezért Tordason, a Fővárosi Önkormányzat szociális otthonában az Autisták Országos Szövetségével együtt 24 órás telefonszolgálatot működtetnek (06-1-476-1935), amely az érintett családok rendelkezésére áll, szakemberek fogadják hívásukat. Ezen túlmenően havonta egyszer, ugyancsak Tordason családi napot rendeznek, amikor képzett gyermekgondozók vigyáznak a gyerekekre, hogy a szülők kikapcsolódhassanak, pihenhessenek vagy előadásokat hallgassanak meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vannak egyéb tervek is. A főtanácsadó közlése szerint jövőre a Fővárosi Önkormányzat intézményeinél legalább 15 felnőtt autistának szeretnének munkahelyet adni. - A stratégiánk hosszútávra szól, partnereinkkel együtt bízunk benne, hogy eredményes lesz jó ügyet szolgáló igyekezetünk - hangsúlyozza.

    Végszónak, záróakkordnak is beillő befejezés, amely akár születésnapi ajándék lehet a 10. autista világnap alkalmából.

    (MTI-Press)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Marfan-szindróma: extrém hosszú végtagok

    A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.

    A sclerosis multiplex gyógyítása

    Hogyha a fellángolások enyhék vagy ritkák, orvosa javasolhatja Önnek, hogy várjanak még a kezeléssel, és nézzék meg, hogyan alakul a betegség lefolyása. A megfelelő terápia kiválasztása ugyanis attól is függ, hogy Önt a betegség melyik formája érinti.

    Áttörés a felnőttkori leukémia terápiás lehetőségeiben

    Magyar kutatók részvételével értek el fontos áttörést a felnőttkori leukémia terápiás lehetőségeiben. Egy nemzetközi együttműködésnek sikerült áttörést elérni az egyik leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia, az úgynevezett akut mieloid leukémia terápiás lehetőségeinek kialakításában.

    Szorongás - Milyen terápia javasolt?

    Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy szorongási rendellenességgel küzd. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Hogyan kezelhető a szorongás?

    Visszere van? Így mulaszthatja el a fájdalmat

    A visszértágulatok amellett, hogy esztétikailag zavaró látványt nyújtanak, komoly szövődményeket okozhatnak, ráadásul igen fájdalmasak is lehetnek. A közhiedelemmel ellentétben nem csupán nyáron, a meleg, párás időben okozhatnak panaszokat, de télen is, főleg azok körében, akik munkájuk során sokat töltenek egy helyben ülve vagy állva.

    Influenza és megfázás - Milyen készítményt válasszunk?

    A téli időszak leggyakrabban előforduló problémái a megfázás és az influenza. A tünetek mindkét betegség esetén hasonlóak: láz, orrdugulás, torokfájás, köhögés, tüsszögés, fejfájás. Szinte megszámlálhatatlan fajta készítmény van jelen a piacon, és nem könnyű eligazodni közöttük. Szóval hogyan is döntsük el, hogy mire van szükségünk?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.