• Repülős Gizi: Bolti tolvajlás vagy kleptománia?

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
    Szerző:
    WEBBeteg

    Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné Repülős Gizi nevét. A ma 86 éves asszony az 50-es években vált hírhedtté azzal, hogy belföldi repülőjáratokkal vidéki városokba utazott, ott betöréseket hajtott végre, majd este már repült is haza. Tettéért 40 évnyi börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet le is ült. Jelenleg is folyik ellene lopásért eljárás. Az idős asszony azzal védekezik, hogy gyermekkori agyhártyagyulladása miatt kleptomániában szenved.

    A kleptománia, vagy kóros lopás a kényszerbetegségek közé tartozik. Jellemzője, hogy a beteg sürgető késztetést érez arra, hogy eltulajdonítson valamit, ami számára teljesen értéktelen vagy szükségtelen. Ha ellenáll a vágynak, akkor egyre erősödő szorongás lesz rajta úrrá, egészen addig, míg eleget nem tesz a késztetésnek. A lopás elégedettséggel és boldogsággal tölti el, de ez az érzés nem tartós, néhány óra múltán tettét megbánja, súlyos lelkiismeretfurdalása lesz.

    Hirdetések

    Hogy lehet elkülöníteni a bolti tolvajlást a kleptomániától?

    Repülős Gizi


    Repülős Gizi (eredetileg Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18. – ) gyakorlott besurranó tolvaj. Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, idáig 40 évnyi börtönbüntetést kapott, ebből 17 évet leült. Legutóbb 2011 augusztusában érték tetten Kapuvárott.

    A kleptomániát nagyon nehéz elkülöníteni a bolti tolvajlástól, a valódi értelemben vett bűncselekménytől.

    A legfőbb különbség, hogy a beteg embernek nincs szüksége az ellopott tárgyra, abból anyagi haszna, nyeresége nem származik. Éppen ezért általában teljesen értéktelen tárgyakat emel el. A lopásra sarkalló ellenállhatatlan vágy hirtelen jelentkezik, a beteg nem tervezi meg a lopást és annak körülményeit, segítőtársai sincsenek. Az eltulajdonított tárgyakat nem tartja meg, elajándékozza, vagy visszaadja a jogos tulajdonosnak. Ha mégis megtartja, akkor sem használja, maga a tárgy többet nem érdekli.

    A betegek tisztában vannak azzal, hogy tettük erkölcstelen és lebukásuk jogi következményekkel járhat, de nem tudnak ellenállni a késztetésnek.

    Kleptomániás a testvérem?-Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből


    "Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki, ha ezt-azt ellophat, boltból, ismerősöktől." Az orvos válaszol >>

    A lopási kényszerben szenvedő betegek rettenetesen szégyellik magukat, éppen ezért nem szívesen beszélnek problémájukról.

    A nők könnyebben kérnek segíséget, de a férfiakról sokszor csak ismételt börtönbüntetések után derül ki, hogy tettük valódi mozgatórugója a betegség. Ennek megfelelően a nőknél 20-30, férfiaknál inkább az 50-es években derül fény a problémára.

    Amerikai statisztikai adatok szerint a népesség 0.5%-a szenved ilyen problémától, a tolvajlásért elítélt foglyoknak pedig 5%-a szenved ettől a betegségtől.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez utóbbi csak becsült adat, mert az elítéltek többsége nem vallja be, vagy nem ismeri fel, hogy mentális betegséggel küzd.

    A kleptománias beteg a lopásra vonatkozó vágyat teljesen idegen érzésként éli meg, nem tud azonosulni vele. Azzal is tisztában van, hogy rajtakaphatják és börtönbe kerülhet, de a betegség természeténél fogva ez nem jelent visszatartó erőt, miként a börtönbüntetés sem megoldás a problémára. Valódi kezelést az idejében megkezdett gyógyszeres és pszichoterápia jelenti, kiegészítve relaxációs módszerekkel és vizualizációs technikákkal. A kezeletlen betegség gyógyhajlama rossz, de megfelelő szakorvosi segítséggel megszüntethetők a tünetek.

    Kleptománia avagy a lopási kényszer


    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl. Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait. Bővebben a kleptomániáról >>

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

    A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek, - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak, - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

    Milyen hatással van testünkre a stressz?

    Attól függ, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk-e kitéve negatív hatásainak.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.