Vállalati stratégia a kiégés szindróma megelőzésére

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A stressz okozta kimerültség és az elkeseredettség a tipikus munkahelyi balesetek gyakori oka. A cégek, a munkaadók sokat tehetnek a kiégés (burnout) elkerülése érdekében.

A kiégés szindróma növeli a munkahelyi balesetek kockázatát

Szakértők szerint a jövőben több figyelmet kell szentelni a munka- és egészségvédelemnek. A dolgozókra való odafigyeléssel, néhány fontos intézkedéssel és változtatás bevezetésével számos baleset elkerülhető lenne. Hivatalos adatok szerint csak Németországban a kiégés szindróma következtében bekövetkező munkahelyi balesetekből adódó anyagi kár évente 43 millió euró. A cégek és a dolgozók szemszögéből is megéri tehát változtatni.

Tanácsok a kiégés elkerüléséhez

Beszélgetés a dolgozókkal és pszichoszociális felmérés: A dolgozók egy névtelen kérdőívet töltenek ki speciálisan a stresszre és a kiégés szindrómára, valamint az esetleges elnyomott elégedetlenségre vonatkozó kérdésekkel. Ez lehetőséget ad a problémák kiküszöbölésére.

Rugalmas munkabeosztás: A védekezési stratégia egyik fő komponense az autonómia. Azok a dolgozók, akiknek van beleszólásuk abba, hogy milyen feladatokat bíznak rájuk és milyen módon oldják meg azokat, több szabadságot kapnak, emellett a bizalom ösztönzőleg hat rájuk.

Rugalmas munkaidő: A rugalmas munkaidő nem jelent egyet a fejetlenséggel, de bizonyos keretek között a mindennapi szigorú munkarend feloldása nagyon sokat segíthet a dolgozóknak. Kisebb kompromisszumok is jelentős javulást hozhatnak, például ha a túlóráért a dolgozó maga választhatja meg, mikor veszi ki a plusz órákat. Nem szabad engedni, hogy a túlórázás állandósuljon, és hogy a munka a szabadidő rovására menjen.

A burnout-prevenció tanítása a menedzsment számára: A vezetőség megtanulja, melyek azok a tényezők, amelyek különösen veszélyeztetik a dolgozókat, és a kiégés megelőzésének melyek a legfontosabb lépései.

Lehetőség a továbbképzésre: A kiégés szindróma kialakulásának kedvez a mindennapi monotónia, az érzés, hogy nincs kiút. A továbbképzés lehetőséget ad a dolgozóknak arra, hogy kilépjenek az egyhangúságból, újat tanuljanak és a mindennapok új lendületet kapjanak.

A fitness- és wellnesslehetőségek a burnout kockázatát szintén csökkentik, új energiával töltenek fel és leépítik a stresszt. A fAAEzen kívül megnyugtató és ösztönző is egyben az a gondolat, hogy a cég is tesz annak érdekében, hogy a dolgozói elégedettek legyenek.

Konfliktusmenedzsment, információfolyam, döntésmegosztás: az egyéni önállóságot segíti, ha a cég filozófiája a nyitottság, és nagy teret ad az egyéni döntéshozatalnak. Ez a kiégés megelőzésének leghatékonyabb módja.

A burnout ne legyen tabu!: Ahol nyíltan beszélnek a témáról, ott jobban értékelik az egyén tudását és könnyebben felismerik a határokat.

Kiégés (burnout)- teszt

A kiégés- (burnout) szindróma egy tünetegyüttes, amely hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A teszt segítségével megtudható, szenved-e hasonló problémától

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Egészségközpont - Andrássy Fanni pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Oxygen Medical - Dr. Butyka Ágnes, foglalkozás-egészségügyi
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.