A halál gondolatának elfogadása

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás.

A halál elfogadása

Ezt megdöbbenés, harag, fájdalom és szomorúság, néha teljes visszahúzódás követi. Ezek a reakciók idővel veszítenek intenzitásukból, és a haldokló lassan elkezd felkészülni a halálra. Ez természetesen rengeteg dolgot foglalhat magába, a fontosabb pénzügyek rendezésétől, végrendelet írásától kezdve egészen az olyan dolgok kipróbálásáig, melyre mindig is vágyott.

A halál előtti időszak óriási javulást is jelenthet mindazokban a kapcsolatokban, melyek a múlt bizonyos sérelmei miatt nem működtek megfelelően. Ezeknek a helyreállítása megnyugvást hoz mindkét fél számára.

Gyász

Teljesen normális reakció a családtagok részéről, hogy a gyászfolyamat megkezdődi még az érintett személy halála előtt. A gyász ideje függ az elhunyttal való kapcsolatunktól, az elvesztett személy életkorától, illetve attól, hogy a halála tragikus és fájdalmas vagy csöndes, békés volt-e. A pénzügyek szintén szerepet játszhatnak a gyászolás folyamatában, s minél több részlettel vannak tisztában a családtagok, annál jobb.

Amire figyeljünk

Ha valaki otthon szeretne meghalni, el kell gondolkodnunk rajta, milyen gondozást igényel. El tudjuk-e mi magunk látni, vagy kérjük szakképzett ápolónő segítségét? Sokat segíthet a helyzettel való megbékélésbe, ha valamelyik családtag magára vállalja az adminisztrációs feladatokat (pl. mi szükséges a halotti bizonyítvány megszerzéséhez, a temetés vagy hamvasztás megszervezése). Vannak, akik mindezzel egy családi jóbarátot vagy ügyvédet bíznak meg. Bárhogy is döntsünk, mindenképpen próbáljuk meg a hivatalos dolgokat még szerettünk elhunyta előtt elintézni.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.