• Az internet valóban elmagányosít?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hain Ferenc, főiskolai docens a Pszinapszis egyik előadójaként elsősorban szociálpszichológusi szemszögből vizsgálódott aziránt, hogy milyen lehetőséget hordoznak magukban a közösségi internetes oldalak. Gazdasági (hirdetői) és magánemberi oldalról nézve érdekes megvizsgálni egyrészt a társas, társadalmi láthatóság és a hálózati gondolkodás fejlődésének kérdését.

    Az igény hozta magával az egyre tökéletesedő eszközt

    "Lájkolom a tweetedet" előadás


    A Facebook-jelenséget a szakember, annak beazonosításával kezdte a "Lájkolom a tweetedet" című előadásában a budapesti Pszinapszison. Már ekkor érezhettük, fiatal és fiatalosan gondolkodó közönségként, hogy Hain úr keresve-kutatva sem tudja, tudná körülírni mindazt röviden, amit a kor fiataljai (s ma már a magyar 40 év felettieknek jó része is) ösztönösen éreznek, ismernek ebben a rendszerben. Érdekes volt azonban onnan közelíteni a témára, miszerint számos újítás és világsikerű fejlesztés esetében maguk a kitalálók sem tudhatják pontosan, mire és kik is használhatják a jövőben az adott eszközt, terméket.

    A felhasználók maguk a fejlesztők is, így volt ez az Iwiw, majd a hazánkba is pár éve betört, és rohamosan elterjedő Facebook esetében. Az eszköz folyamatos javításában, karbantartásában és a felhasználói igényeknek való megfelelés versenyében itt is ugyanaz a folyamat zajlott, mint sok más újítás esetében. Az igény, hogy a gyors urbanizációs folyamatra, a globalizáció összes velejárójára és a rugalmas munkavállalás és utazási lehetőségek következményeként legyen mégis valami kapcsolódás múlt és jelen, család és rokonok, iskolai és munkahelyi ismerősök, barátok kapcsolattartására, megszületett a hatékony hálózati kapcsolatok gyors és szinte korlátlan megoldásaként a közösségi internetfelhasználás.

    Társas kapcsolataink mellett súlyos igényként merült fel a gyors információhoz való hozzáférés, az érdekérvényesítés, a tömegtársadalmon belüli szubkulturális folyamatok támogatásának és összekapcsolásának vágya. Minderre a gyorsan változó környezetben kialakult tömeges igényre létrehozták a kielégítő eszközt és rendszereket, mely könnyen használható, nyitott, globális és fejleszthető.

    Hirdetések

    A társasági hálózatok alapjáról

    Ön tudta?


    Valójában már Karinthy Frigyes „Láncszemek” című tárcájában (1929.) olvashatjuk, hogy már akkor elképzelhetőnek tűnt az a folyamat, ami mára meg is valósult a közösségi oldalak segítségével: 5-7 emberen keresztül bárkihez a világban eljuthatunk az ismerőseinkből kiindulva. (részlet a műből: „…a Földgolyó lakossága sokkal közelebb van egymáshoz, mindenféle tekintetben, mint ahogy valaha is volt…”)
    Az internet születése és valódi globalitása mindezt lehetővé tette mára számunkra.

    Új kérdést tesz fel a szakember, ami a hálózatok sérülékenységét elemzi: hogyan lehet elérni egy hálózatban, ha egy csomópont bedugul, a többi ne omoljon össze, s a teljes rendszer továbbra is működőképes maradjon? A hálózatok megsemmisíthetőségének elmélete ezt boncolgatja. Tudjuk persze a való életből, hogy akár gazdasági példákat veszünk, akár politikai pártban, akár az emberi sejtek hálózatában gondolkodunk, vannak erre hatékony hálózatműködési modellek és szabályok, melyek másolásával egyéb területeken is sikeresen építhetünk kapcsolódási pontokat és végül egy nagyobb hálózatot. Ezekben soha nem az egyén a lényeges, hanem a kapcsolódási pontok és relációk. Az üzleti világból hozott példája alapján Hain Ferenc igazolta, hogy az óriáscégek hátránya az információáramlás terén abban áll, hogy az infók csupán a középvezető szintjéig terjednek, majd ott elakadnak. Ennek kiküszöbölésére olyan csomópontokat kellett beiktatni, amelyek generálják a csaknem teljes infóáramlást egy vállalaton belül. Ezek a pontok az ún. véleményvezérek, akik nem a hivatalos úton, hanem pletykaszerű informális csatornákon adnak tovább ismereteket a környezetüknek.

    Miért és hogyan használjuk a Facebookot?

    Visszatérve a docens eredeti kérdésére, vagyis, hogy mit nyújt valójában nekünk egyszerű felhasználóknak és mit a hirdetőknek a közösségi internetezés, felsorolásszerű választ kaptunk az előadás végére. A hirdetők elsősorban a felhasználók adatait kapják bónuszként a fizetségért cserébe, s ami még ettől is több a regisztrált felhasználó mellett annak bővebb társasági hálózatának adatait is, vagyis az ismerősök, barátok adatait, alkalmazásait, érdeklődési területeit stb. (Az információ pedig nagy úr, ha nem a legnagyobb, mint tudjuk, a biznisz világában is!)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyének számára pedig lehetőséget jelent társkeresésben, kapcsolattartásban, információszerzésben, vélemények megosztásában, civil közösségekhez való csatlakozásban. Vagyis a szakember szerint az internet nem magányosít el, csak jóval több online, mint személyes kapcsolat meglétét jelenti a kor emberei számára.

    A legfontosabb konklúzió a közösségi oldalak lényegéről és használatáról talán mégis az, amelyet egy aggódó anyuka kérdésére adott válaszképpen Hain Ferenc: „Ha megjelenik egy eszköz, azzal azonnal élni fognak sokan, és kell is élni vele. De a kulcsszó a tudatosság. Az ember láthatóvá válik, akár a rendőrség, a betörők, az APEH és a HR osztályok számára ugyanúgy, mint a barátaink és leendő barátaink, vagy a civil aktivisták, a párkapcsolatunk számára.” Az adataink beállíthatók, ha odafigyelünk rá, s így mi magunk fogjuk kihasználni az eszköz nyújtotta lehetőségeket, és nem mások minket, azon keresztül.

    (WEBBeteg - A. A.)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Internet,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Játékszenvedély és internetfüggőség

    Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, tv-, SMS- és internetfüggőség formájában. Ezek a modern addikciók magukon viselik a klasszikus addikció minden jellemzőjét.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Divat a netes shoppingolás!

    A mai világban sokaknak nincs idejük az üzleteket járva hagyományos módon vásárolni. Mára már sokan az interneten vásárolnak akár ruhákat is. Először is fontos, hogy meggyőződjünk az oldal és az oldalt működtető cég hitelességéről.

    Cukorbetegek figyelem - DiaRemedium: nincs igazolható gyógyhatása

    Az interneten cukorbetegség kezelésére hirdetett DiaRemedium elnevezésű gyógynövényes tapasz Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arra kéri a betegeket, ne vásárolják meg a terméket!

    Csonka András többször megijedt az interneten talált betegségtünetektől!

    Sokan a betegségek tünetei felől az interneten kutakodnak, így tett régebben a színész Csonka András is. Fontos, hogy hiteles oldalról informálódjunk és a betegség tényleges kezelését bízzuk az orvosra.

    A Nébih étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból

    Három interneten rendelt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a forgalmazóval szemben milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.