Mi váltja ki a klausztrofóbiát?

Medipress
megjelent:

Minden ember egy őt körülvevő személyes térként ismert védőburokban él, de ennek a buroknak a mérete egyénről-egyénre változik.

Azok az emberek, akiknek a személyes terük az átlagosnál nagyobb, hajlamosabbak a klausztrofóbiás szorongásra, állítja egy új tanulmány.

A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy akikre jellemzőbb a klausztrofóbiás szorongás, azok általában túlzottan érzékenyek az őket körülvevő személyes térre - mondta Stella Lourenco, pszichológus, a kutatás vezetője.

A kutatás jelenlegi fázisában még nem tudjuk, hogy a térérzékelésben bekövetkezett torzulás váltja-e ki a klausztrofóbia érzetét, vagy éppen fordítva, a klausztrofóbia következtében válik valaki érzékenyebbé a személyes térre.Mindkét lehetőség elképzelhető - tette hozzá Lourenco.

Bizonyos fokig időnként minden ember megtapasztalja a klausztrofóbiát, de a szorongás mértéke nagyon eltérő lehet. Az emberek körülbelül 4 százaléka szenved erős klausztrofóbiától, amely pánikrohamot okoz, ha egy szűk alagúton haladnák át, vagy például liftbe szállnak.

Ha megértjük, hogy mik azok a körülmények, amelyek a klausztrofóbia kialakulásához vezetnek, akkor hatékonyabb terápiákat tudunk kidolgozni a bezártság érzésének leküzdésére - mondta Matthew Longo, a Londoni Egyetem pszichológusa, a tanulmány társszerzője.

A klausztrofóbiát korábban gyakran hozták összefüggésbe valamilyen traumatikus élménnyel, de ma már tudjuk, hogy a szűk helyen történő traumatikus élmény nem okoz teljes klausztrofóbiát, mondta Lourenco, aki a kutatások során arra jutott, hogy az alapvető térérzékelés és bezártság érzése között viszont egyértelmű összefüggés van.

Lourenco és Longo a vizsgálatok során bebizonyította, hogy a klausztrofóbiás emberek a torzult térérzékelés miatt rendszerint alulbecsülik a vízszintes távolságokat, míg az akrofóbiás, más néven tériszonyos emberek általában rosszul mérik fel a függőleges távolságokat.

A tanulmány részleteit a Cognition című folyóiratban publikálták.

A pánikbetegség és tünetei
A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk (pl. szívinfarktust kaptak), mások azzal a hellyel illetve azokkal a körülményekkel hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett. Lehet, hogy már Önnek is volt>>

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.