Mik azok a testképzavarok?

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent:

Napjainkban komoly méreteket öltenek az ún. testképzavarral összefüggő rendellenességek. Jelentőségüket nem csak az adja, hogy a társadalom egyre több tagját érintik, hanem az is, hogy főként a fiatal korosztály van fokozottan kitéve ezeknek a kórképeknek.

Egy 2005-ben készült amerikai felmérés szerint a középiskolások 45.6 százaléka próbálkozott már a fogyókúrával, és amellett, hogy ez főleg a lányokra jellemző, a fiúk 29.9 százaléka is fogyókúrázott már legalább egyszer. Ugyanakkor, a középkorú nők esetében is egyre gyakrabban jelennek meg étkezési rendellenességek.

Egy ausztrál vizsgálat szerint az érintettek életkora a 30-as évek vége és a 40-es évek eleje közé esik, de például Ausztráliában 70 éves nőket is kezelnek a testkép zavarral összefüggő problémákkal. A betegek egy része még fiatal korában legyőzte az étkezési rendellenességet, de visszaesett, másoknál később alakult ki először. Az idősebbek esetében a problémák kialakulásában az elhízás miatt egyre növekvő aggodalom is közrejátszhat.

Mit értünk a testképzavarral összefüggő rendellenesség alatt?

Az anorexia

Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Anorexia nervosa

Minden olyan viselkedészavart ide sorolunk, amelyben a paciens nem tudja helyesen megítélni saját testét, illetve azt, hogy mi a normális, hanem abbeli igyekezetében, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson, egészségére ártalmas szokásokat vesz fel.

Minden ilyen zavarra jellemző a megszállottság és a kényszeresség, a szociális elszigetelődés, ám fokozott megfelelési vágy, illetve a beteges lelkifurdalás jelentkezik a hibás viselkedés elhagyása esetén. Ilyen viselkedészavar például az Anorexia nervosa (AN), a Bulimia nervosa (BN), az izomdiszmorfia, illetve a legfrissebb tünetegyüttes az ún. Orthorexia nervosa (ON) is.

A betegség kialakulásának körülményei

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa nevű étkezési zavar háromszor annyi nőt érint, mint férfit, és akár halálhoz is vezethet. A betegek falásrohamokkal küzdenek, melyet az elfogyasztott táplálék kiürítése követ. Tünetek, kezelési lehetőségek

A betegségek kialakulásához vezető fő kockázati tényezők közé sorolják a kort, etnikai hovatartozást, a gyerekkori evési és gasztrointesztinális problémákat, az alakra és súlyra való koncentrálás fokozódását, a negatív önértékelést, a szexuális abúzust, és az általános pszichiátriai problémákat.

Ezen szindrómák főleg az iparosodott, nyugati kultúrákban élő nőkre, és azok közül is, főleg a fiatalabbakra jellemzőek. A 20. század második felében egyre nagyobb lett a száma azoknak, akik ilyen zavarban szenvedtek köszönhetően a divatnak („karcsú amerikai szépség” ideál) és a médiának, mely az utóbbi évtizedekben lényegesen több írást közölt a fogyás különféle (igaz vagy hamis) módszereiről.

Inverz anorexia, ortorexia nervosa

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább. Különleges táplálkozási zavarok

Mindez könnyen érthetővé válik a megfelelnivágyás tükrében. Ez a régi vágy, mondhatnánk, egyidős az emberiséggel. Tágabban értelmezve talán minden élőlény számára előnyt jelent, ha a szexuális szelekció esetén a preferált fenotípusba tartozik. Az ember esetében a nők bizonyos jellegek és képességek hangsúlyozásával igyekeznek a legjobb minőségű férfit meghódítani.

A „szépség” által reklámozott szaporodóképesség egyértelmű jelei többek között a kis orr, kis lábfej, az alacsony derék-csipő arány (a magas ösztrogén/tesztoszteron arány mutatója), illetve a viszonylag nagyobb, szimmetrikus mellek.

Sokak szerint a szexuális szelekció állhat az emberben kialakuló táplálkozási rendellenességek mögött. Az elképzelés szerint a karcsúságra való törekvés révén a nő igyekszik a férfiak számára legvonzóbbnak tartott tulajdonságokat mutatni. Így az étkezési rendellenességek a nők fizikai megjelenésük miatti aggodalom pszichológiai jelenségei, ugyanis ez fontos része a nők pár-vonzó és pár-megtartó stratégiájának.

Megfelelni az elvárásoknak, tökéletesség minden áron

A mai ember célja a tökéletes megjelenés bármi áron. A célkitűzést sokban árnyalja az a tény, hogy mind életmódja, mind pedig táplálkozási szokása az evolúciós értelemben vett igen közeli múltban gyökeresen megváltozott. Az átlagos napi mozgásmennyiség mintegy tizedére csökkent, míg a bevitt táplálék energiatartalma (a nagy mennyiségű zsír és cukorbevitel miatt) úgy háromszorosára nőtt. Mindezt nehéz ellensúlyozni.

A testképzavarral összefüggő viselkedésjegyeket egyértelműen a megszaladt jelenségek közé sorolhatjuk, mivel megjelenésük tagadhatatlan és szoros összefüggést mutat a társadalom és a média által közvetített szépségideálokkal.

A társadalmilag létrehozott aktuális ún. szépségideálokhoz pedig azért törekszünk hasonlítani, hogy megakadjon rajtunk leendő párunk szeme.

Egyéni túlélésünk szempontjából pedig ezek a viselkedések veszélyeket hordoznak magukban, egészségtelenek, egyértelműen hátrányosak. Mi több szaporodóképességünket is csökkentik.

Testképzavaros betegek

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére. Az ilyen betegségben szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt, mely rendszerint kórosan alacsony. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén. Az étkezésből/testedzésből teljesen eltűnik az élvezet és az öröm, helyette neurotikus viszony alakul ki. A meg-nem-értettség miatt szociálisan elszigetelődnek, nem hajlandók emberek közé menni, akik amúgy sem fogadnák be őket, szerintük, „kövérségük” miatt.

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.