A Fekete hattyú pszichológiája

Medipress
megjelent:

A mozikban nagy sikerrel futó Fekete hattyú című filmben Nina a Hattyúk tava balettelőadásra készülve anyja hatására olyannyira átszellemül, hogy saját bőrét kezdi tépdesni, és azt képzeli, hogy szárnyai nőttek.

Az öncsonkítás, a paranoiás tévképzetek és a vizuális hallucináció vajon egy ismert pszichotikus rendellenesség, vagy egyéb mentális probléma részei lehetnek? Lehetséges, hogy a túlzott stressz, a tökéletességre való törekvés, és egy basáskodó szülő hatására alakulnak ki az emberben ezek a rendellenességek?

Dr. Dolores Malaspina, a New York-i Egyetem pszichiátria professzora szerint ebben az esetben nem lehet pszichózisról beszélni.

Meglátása szerint Nina borderline személyiség, a rá jellemző súlyosan neurotikus, mániákusan megrögzött személyiségjegyekkel, aki kisebb pszichotikus kitörésektől szenved.

"Stabilak az instabilitásban"

A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak.
Bővebbn a borderline személyiségzavarról

Irreálisak a filmben látható hallucinációk

A filmvásznon látott vizuális hallucinációk nagyon ritkák és ebben a formában nem is realisztikusak, a néző sokkal inkább hatásvadász vízióként, vagy fantáziaként tekint ezekre a vizuális betétekre, mint valódi hallucinációként - mondja a professzor.

Malaspina elfogadja a film pszichológiai szimbolizmusát: a fekete és a fehér hattyú szépen jeleníti meg Nina belső konfliktusát.

Rachel Loewy, a San Francisco-i Egyetem pszichiátere egyetért Malaspinával abban, hogy Nina borderline személyiség, de szerinte a főszereplő hallucinációi és képzelgései arra utalhatnak, hogy Nina teljesen elvesztette a valósághoz fűződő viszonyát.

Loewy úgy véli, hogy ha Nina meg van róla győződve, hogy hattyúvá változott, akkor valószínűleg pszichotikus rendellenség áll a háttérben, ugyanis a stressz bizonyos esetekben kiválthat pszichotikus eseményeket az eleve sérülékeny emberekből.

A gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

(Medipress)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.