• A Fekete hattyú pszichológiája

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mozikban nagy sikerrel futó Fekete hattyú című filmben Nina a Hattyúk tava balettelőadásra készülve anyja hatására olyannyira átszellemül, hogy saját bőrét kezdi tépdesni, és azt képzeli, hogy szárnyai nőttek.

    Az öncsonkítás, a paranoiás tévképzetek és a vizuális hallucináció vajon egy ismert pszichotikus rendellenesség, vagy egyéb mentális probléma részei lehetnek? Lehetséges, hogy a túlzott stressz, a tökéletességre való törekvés, és egy basáskodó szülő hatására alakulnak ki az emberben ezek a rendellenességek?

    Dr. Dolores Malaspina, a New York-i Egyetem pszichiátria professzora szerint ebben az esetben nem lehet pszichózisról beszélni.

    Hirdetések

      "Stabilak az instabilitásban" - A borderline személyiségzavarról


    A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak. Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak.
    Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak, hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni, gyakoriak az agresszív megnyilvánulások. Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek.
    Bővebbn a borderline személyiségzavarról>>

    Meglátása szerint Nina borderline személyiség, a rá jellemző súlyosan neurotikus, mániákusan megrögzött személyiségjegyekkel, aki kisebb pszichotikus kitörésektől szenved.

    Irreálisak a filmben látható hallucinációk

    A filmvásznon látott vizuális hallucinációk nagyon ritkák és ebben a formában nem is realisztikusak, a néző sokkal inkább hatásvadász vízióként, vagy fantáziaként tekint ezekre a vizuális betétekre, mint valódi hallucinációként - mondja a professzor.

    Malaspina elfogadja a film pszichológiai szimbolizmusát: a fekete és a fehér hattyú szépen jeleníti meg Nina belső konfliktusát.

    Rachel Loewy, a San Francisco-i Egyetem pszichiátere egyetért Malaspinával abban, hogy Nina borderline személyiség, de szerinte a főszereplő hallucinációi és képzelgései arra utalhatnak, hogy Nina teljesen elvesztette a valósághoz fűződő viszonyát.

    Loewy úgy véli, hogy ha Nina meg van róla győződve, hogy hattyúvá változott, akkor valószínűleg pszichotikus rendellenség áll a háttérben, ugyanis a stressz bizonyos esetekben kiválthat pszichotikus eseményeket az eleve sérülékeny emberekből.

    A gyógyító szavak


    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    (Medipress)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    Milyen hatással van testünkre a stressz?

    Attól függ, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk-e kitéve negatív hatásainak.

    Hogyan lehet megbirkózni a traumatikus élményekkel?

    Egy erőszakos, traumatikus esemény hatására a világ kiszámíthatatlanná, veszélyessé, ijesztővé válik. A sérülések és balesetek traumatikus nyomot hagynak a sérülteken és hozzátartozóikon, de azokat is érinti, akik egészségügyi szakemberként, önkéntesként vagy csak egyszerű szemtanúként próbálnak meg segíteni az áldozatokon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.