• Pszichés betegségek

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2018-05-02 07:38
    Személyiségzavar
    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2018-08-08 05:21
    A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressztűrő képessége csökkent.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
    2018-08-07 13:01
    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2018-08-06 20:55
    Táplálkozás
    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2018-08-06 11:25
    Csalánkiütés, pikkelysömör, ekcéma, akne, rosacea, herpesz: bőrbetegségek, melyek tünetei súlyosbodhatnak, ha valamilyen külső környezeti tényező miatt kibillenünk lelki egyensúlyunkból.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    2018-08-03 18:15
    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg
    2018-08-02 16:27
    Van-e az Asperger-szindrómára valamilyen elfogadott teszt? Hol találhatnék ilyet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2018-08-02 14:45
    Mindannyiunk életében felfedezhetők azok a félelmek, ellehetetlenült sorsok, rosszul végződött párkapcsolatok, betegségek, olykor megmagyarázhatatlan érzések, kétségek, egy korábbi családtagra vagy időszakra emlékeztető viselkedésminták, melyeket tudtunkon kívül vettünk át generációról generációra. Ránk ragadt és cipeljük a nehéz családi örökség mintáit, anélkül, hogy igényt tartottunk volna ezekre.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos
    2018-07-31 20:47
    Mondták már Önnek, hogy suttog álmában, anélkül, hogy Ön ennek tudatában lenne? Esetleg gyermeke szokta kiabálásaival felriasztani? Az alvás közbeni beszéd előfordulása meglehetősen gyakori, ám általában nem tekinthető orvosi problémának.
    Betegségek megértése
    Autisták Országos Szövetsége
    2018-07-30 23:05
    Példaértékű együttműködés kezdődött 2018 májusában a Decathlon és az Autisták Országos Szövetsége között, melynek köszönhetően nemcsak csendben, hanem autizmusra felkészülten várják majd 2018 októberétől az autista vásárlókat és családjaikat.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-07-29 07:38
    Az irritábilis bél szindróma vagy röviden IBS az emésztőrendszer funkciózavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint amilyen a hasfájás, a rendszertelen székelés (hasmenés, szorulás vagy felváltva) és puffadás.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!