• Pszichés betegségek

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2017-04-30 09:41
    Személyiségzavar
    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2017-08-20 20:11
    A pedofília görög eredetű kifejezés, a "gyermek" és a "szeretet" szavakból tevődik össze. Az elsőre ártalmatlannak hangzó megnevezés mögött azonban súlyos szexuális aberráció húzódik meg, a serdülőkort el nem ért gyermekek iránti szexuális jellegű vonzalmat takarja.
    Panaszok
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológus
    2017-08-18 13:01
    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?
    Élet betegséggel
    Semmelweis Egyetem
    2017-08-15 14:30
    Több tízezer ember életét nehezítik meg a fóbiák, amelyek akár a szakmai előmenetelünkre vagy társas kapcsolatainkra is negatív hatást gyakorolhatnak - mondja Dr. Simon Lajos.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2017-08-14 14:32
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg.
    Élet betegséggel
    Semmelweis Egyetem
    2017-08-11 13:01
    A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2017-08-08 13:10
    Testi és lelki egészségre törekedve kikerülhetetlen kérdés a mozgás és az aktív életmód szerepe. Helyes vagy sem, de a világ halad, és az internet egyre nagyobb szerepet kap életünkben, ahonnan záporoznak ránk a testképre vonatkozó elvárások és trendek. Egyre fontosabb ezért mindannyiunknak tudatosan figyelni arra, hogy életünkben megfelelő helye maradjon a testmozgásnak és sportnak.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2017-08-07 21:41
    A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressztűrő képessége csökkent.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2017-08-04 13:01
    Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán a betegek fizikai problémáit (pl. bénulás, önellátási nehézségek, beszédzavar) foglalja magába, hanem az agykárosodásnak, illetve a megváltozott életmódnak lelki vonatkozásai is vannak.
    Betegségek megértése
    Ötvenenentul.hu
    2017-08-02 14:25
    Hormonháztartásuk a férfiaknak is van, és ha borul, az hasonlóan komoly változásokkal jár, mint a nők esetében. Érdemes figyelni a jelekre, hiszen a férfiklimax is kezelhető.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2017-08-02 11:25
    A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!