• Pszichés betegségek

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2017-04-30 09:41
    Személyiségzavar
    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
    2017-06-26 13:11
    Ahhoz, hogy a gyermek pszichésen is megfelelően fejlődjön, a központi idegrendszer optimális fejlődésére és bizonyos környezeti feltételekre is szükség van. Ha az idegrendszer működésében hiba keletkezik, vagy a környezet nem megfelelő, a pszichés fejlődésben is zavar támadhat.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
    2017-06-25 16:04
    A lehangoltsággal és örömtelenség érzettel járó depresszióról már biztosan mindenki hallott, viszont jóval kevesebben tudják, hogy mit jelent pontosan a mánia szó.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-06-21 02:51
    A nyár sok embernek egyet jelent a napsütéssel, nyaralással, sporttal és szabadidős tevékenységekkel. Vannak azonban olyan emberek is, akik számára a nyár örömök helyett megpróbáltatást és szomorúságot hoz, sőt akár súlyos depresszióba is süllyedhetnek.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
    2017-06-20 02:51
    A tartós fogvatartással járó esetekben azt gondolhatnánk, hogy az áldozatok gyűlölik a fogvatartóikat, és mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb szabaduhassanak. Azonban ezekben a pszichológiai helyzetekben az emberek néha teljesen másként reagálnak, mint az elvárható lenne.
    Élet betegséggel
    Oriold és Társai Kiadó - Paul T. Mason MS, Randi Kreger
    2017-06-17 02:51
    Ha borderline személyiségzavaros gyermeke van, akkor számítson arra, hogy érzései nagyon sokfélék lehetnek, és folyamatosan változnak. A feltétlen szeretet mindig megvan, de hihetetlenül próbára teszi az embert. A szíve újra és újra összetörik, mert fáj látni, hogy ennyire szenved valaki, akit szeretünk.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
    2017-06-15 16:04
    Hallucinációnak azt a jelenséget nevezzük, amikor valaki olyan dolgot észlel, ami valójában nincs, vagy nem történik meg. Ilyen például, amikor az illető nem létező bogarakat vagy egyéb dolgokat lát, esetleg jelen nem lévő emberek párbeszédét hallgatja.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2017-06-14 21:41
    A mai túlhajszolt világban sokan érzik úgy, hogy az idegeskedés kihat a mindennapjaikra, a stressz miatt nem tudják normálisan végezni a munkájukat, a családjukkal szemben is ingerlékenyebbek, és az alvással is problémáik vannak.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
    2017-06-12 18:56
    A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (post partum) depresszióval.
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-06-11 02:51
    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak, vagy elájuljanak.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2017-06-08 20:09
    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!