Prosztatarák - Új tanulmány a szűrésről

Medipress
megjelent:

Amerikai kutatók szerint a prosztatarák szűrése csak nagyjából egészséges férfiak esetén hatékony. Ezen felül a Brigham and Womans Hospital szakemberei kiderítették azt is, hogy a szűrés nem segít abban, hogy a férfiak tovább élhessenek, de ettől függetlenül vannak jótékony hatásai. Az 50 év feletti férfiakat egy vérvizsgálat segítségével szűrik, mely az úgynevezett prosztata specifikus antigént (PSA) vizsgálja. A vizsgálat legalább 50 dollárba kerül.

Sokan azonban vitatják a szűrés hasznát, mert a prosztata daganatai általában lassan növekednek, a vizsgálatok így a kelleténél jóval gyakoribbá teszik a kezelést (sebészi, sugár, vagy egyéb, például gyógyszeres kezelések), olyan esetekben is, amikor maga a betegség egyeltalán nem veszélyezteti a férfiak életét.

Szép számmal vannak, akik úgy vélik, hogy a kezelések gyakran több kárt okoznak mellékhatásaikkal (elégtelen erekciós funkció, vizelettartási nehézségek), mint amennyi a hasznuk. Egyelőre tehát nincsenek egyértelmű előírások a 75 évesnél fiatalabbak számára. A 75 évesnél idősebbek számára az U.S. Preventive Services Task Force nem javasollja a szűrést.

Jelen kutatás során az orvosok ismételten áttekintették egy korábbi, 70 000 férfit vizsgáló tanulmány eredményeit. Ebben a férfiakt véletlenszerűen két csoportra osztották- egy részüket évente szűrték, másik részük csak a szokásos vizsgálatokon esett át.

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

Érdekes módon, nem volt különbség a két csoport halálozási arányaiban, 10 év alatt 1000 férfiból 2 halt meg prosztatadaganban mindkét csoportban.

Azok számára, akiknek más krónikus betegsége (pl. szívbetegség) is volt, a szűrés nem járt semmilyen hatással, körükben csökkentette a halálozási arányokat.

Ám a 26 000 férfiban, akinek gyakorlatilag egészségesnek volt mondható, megfeleződött a prosztatarák halálos kimenetelű eseteinek száma. "723 férfit kell szűrni ahhoz, hogy megtaláljuk azt az ötöt, akit kezelni kell, hogy tíz év alatt egy prosztatadaganatból eredő halált megelőzzünk" - fogalmazták meg következtetéseiket a kutatók.

„ Amiért az eredeti felmérés nem kellően pontos, az az, hogy egységesen vizsgálta a férfiakat, egészségeseket és betegeket egyaránt” nyilatkozta Dr. Anthony V. D'Amico, aki a Boston-i Brigham and Women's Hospital okológusa, az új felmérés egyik résztvevője.

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.
Hogyan zajlik a prosztata vizsgálata?

A PSA szűrést a szakember szerint sokkal pontosabban meghatározott körben kellene csak használni. „Egy kevéssé egészséges, 60-as férfi, egész egyszerűen statisztikailag nem él elég hosszú ideig ahhoz, hogy egy lassan növekvő daganat eltávolításának hasznát élvezhesse”-magyarazza D'Amico. Dr. Ned Calonge, a U.S. Preventive Services Task Force vezetője arra is figyelmeztet, hogy a korai adatokon alapuló következtetések gyakran túlzóak, vagy vezetnek téves következtetésekhez.

Kiderült például, hogy a kevésbé egészséges férfiak, akiket vizsgáltak, sokkal nagyobb valószínűséggel haltak meg prosztatarákban, mint akiket egyáltalán nem vizsgáltak- amit szintén nagyon nehezen lehet magyarázni.

„Természetesen ez nem csökkenti az eredeti tanulmány értékét, érdekes eredmény, amely további kutatások kiindulásául szolgálhat”. - fogalmazott a szakember. Az eredmények online jelentek meg a Journal of Clinical Oncology november 1.-i számában.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.